Kaj pa če ima s.p. izgubo

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
andy1
Novinec
Novinec

Kaj pa če ima s.p. izgubo

Odgovor Napisal/-a andy1 »

Pozdravljeni!

Zanima me kako je z akontacijo dohodnine v primeru, da je imel s.p. v letu 2005 izgubo? Kako se potem izračuna, če sploh se akontacija za prihodnje leto? Ali moraš to izgubo vpisati še na kakšen dodaten obrazec?

Hvala
mj
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec

Odgovor Napisal/-a mj »

verjetno kot pri d.o.o. - če je izguba se davek od dobička ne plača. Je pa res , da država izgubašev ne mara, ker ne pobere tam nič davka, zato jih lahko doleti, da še fašejo en davčni pregled.
KNAP
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec

izguba

Odgovor Napisal/-a KNAP »

Malo ja odvisno kako je izguba nastala če je to na podlagi olajšav, jo lahko po novem celo prenašate v naslednja leta. Drugače pa je moje mnenje: če je toliko d.o.o.jev v izgubi, zakaj se to ne bi zgodilo tudi s.p.-ju. Da bi vam pregledali knjige zaradi tega dvomim, lahko pa vam bodo med letom dali izdelati trenutno bilanco, kjer se bo videlo poslovanje tekočega leta in vam na tej osnovi obračunali dohodnino (meni se je zgodilo tako)
pamps
Nadračunovodja
Nadračunovodja

Odgovor Napisal/-a pamps »

Tudi v preteklih obdobjih je bila izguba pri s.p.-jih "sumljiva". Ker nosilec obrti nima redne plače, je končni rezultat poslovanja njegova "plača" in malokdo verjame, da se je nekdo celo leto šel podjetništvo, pa nič zaslužil, oziroma zalagal s.p. iz gospodinjstva. Seveda pa je vse odvisno, kot je napisal knap, od mnogih dejavnikov oz. razlogov za izgubo.
Kadar so bile olajšave večje od davčne osnove, smo tudi v preteklosti, kmalu po oddaji davčnega obračuna, dobili poziv durs-a za sestavo plana za tekoče leto in smo akontacije plačevali po tem planu. Predvidevam, da bo tako tudi letos.
Odgovori