plača februar-s.p.

Moderator: Mirko Zbačnik

junijka
Novinec
Novinec

plača februar-s.p.

Odgovor Napisal/-a junijka »

Naštudirati moram obračun plač pri zasebniku, kar mi je (upam) uspelo. Rada bi le vaše mnenje, če razmišljam prav. Gre za s.p., ki ima tudi dva zaposlena delavca.
Ali razmišljam pravilno, če :
-za samozaposlenega (s.p.) pripravim obračun prispevkov za soc.varnost za zasebnike za mesec obračuna, obrazec oddam na DURS, plačam prispevke (24,35% PIZ, 13,45% ZZ, 0,40% ostale dajatve)+ članarina OZ
- za zaposlena delavca pripravim plačilni listi, obračunam prispevke v enakih % kot pri samozaposlenem+dohodnina po lestvici. Kakšen obrazec pa oddam na DURS? REK1?
(in še eno vprašanje. Pred leti je bilo potrebno k izračunani dohodnini prišteti še določen procent, mislim da 1,4% če je bil s.p. član Obrtne zbornice in 0,4% če ni bil. Tega ni več, ne?).
-če strnem. Na DURS oddam ta dva obrazca, plačam prispevke za vse, dohodnino za delavca, članarino, ali je potrebno še kaj druga?
Lepa hvala
jambolaja
Nadračunovodja
Nadračunovodja
Kraj: Ljubljana
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a jambolaja »

Na dursu morate oddati plačilno listo za zaposlene pri sp
katrijn
Nadračunovodja
Nadračunovodja
Kraj: Slovenia

Odgovor Napisal/-a katrijn »

Za zaposlene pri s.p. je potreben še 1% za izobraževanje. Pa bodite pozorni glede plačevanja prispevkov ker ni isto kot za d.o.o., Za oboje pa je potrebno na DURS oddati obrazce.
vodar1
Začetnik
Začetnik

Odgovor Napisal/-a vodar1 »

Ali mi lahko poveste, na katere račune se plačajo ti prispevki; kje dobim ta podatek? Sem že zvedela: na Dursu; ampak tam so mi dali samo en račun; ali potem nakazujem v enem znesku?

Pa še nekaj: če nisem delala cel mesec februar, kako zračunam prispevke za 9 dni ?
hvala in lep dan še naprej

darja
MARJETICAVA
Računovodja
Računovodja

Odgovor Napisal/-a MARJETICAVA »

Najbolje, da pokličete referentko s.p.-ja na DURS, ker se prispevke plačuje na prehodni račun, odvisno pod kateri urad spadate. Referentka pa vam mora dati kontrolno številko (zadnja številka pri sklicu), ki jo določi glede na davčno številko s.p.-ja. Tako, da vam nihče od nas ne more 100% pomagati.
vodar1
Začetnik
Začetnik

Pa še nekaj mi prosim pomagajte: če nisem delala cel februar, temveč sem registrirana šele od 16.2. dalje, kako si izračunam bruto osnovo in prispevke? Kako dobim število ur?
Davčna osnova je najnižja.

darja
jambolaja
Nadračunovodja
Nadračunovodja
Kraj: Ljubljana
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a jambolaja »

Vzamete sorazmerni delež 9/20*160=72 ur. Sorazmerno uram vzamete še bruto osnovo
vodar1
Začetnik
Začetnik

¸Najlepša hvala; še eno vprašanje imam: plačujem trimesečno akontacijo davka; pa spet ne vem : če sem začela s 16.2.06, kdaj mi zapade prvo plačilo in potem naslednja?

darja
mimka
Začetnik
Začetnik

Odgovor Napisal/-a mimka »

Jaz bi naredila takole:
cel mesec februar ima 20 delovnih dni in 160 ur (19 + en dan je praznik), če si začela s 16.2. si preštej delovne dni, to je 9 dni. Celotne bruto prispevke deli s številom dni (20) in pomnoži s številom 9. Če si boš prispevke obračunala od minimalne plače je celotni bruto za feb. 122.600,00 Sit, torej tvoja bruto osnova 55.170,00 Sit in od te si potem obračunaš prispevke.
mimka
Začetnik
Začetnik

Odgovor Napisal/-a mimka »

Sem pozna z pošiljanjem odgovora in si dobila že prej odgovor, ti bom poskusila odgovorit še na drugo vprašanje, jaz bi plačala prvo trimesečno akontacijo 10.4.
vodar1
Začetnik
Začetnik

Mimka, tudi tebi hvala za odgovor.

darja
MARJETICAVA
Računovodja
Računovodja

Odgovor Napisal/-a MARJETICAVA »

Lepo prosim za informacijo: v katerem predpisu je podlaga za plačilo 1% prispevka za izobraževanje, ki se plačuje za zaposlene pri zasebniku.

Hvala in lep pozdrav
Odgovori