V podjetju imamo lastno proizvodnjo, del izdelkov prodamo iz skladišča neposrednim kupcem. En del, pa jih prodamo v naši trgovini. Zaradi ločenega spremljanja poslovnega izida za ti dve enoti smo ob prenosu proizvodov knjižili takole stroške prenešenih poslovnih učinkov:
630/700 po proizvajalnih stroških napr. 60.000 sit/kos ob prejemu v trgovino pa smo knjižili 660/760 po ceni 80.000 sit/kos kakor prodajamo drugim kupcem na debelo.
Problem je nastal ob pregledu poslovanja, ker se nam promet na kontih skupine 76 ni ujemal s knjigo za DDV zaradi internega prometa, ki ga na eni strani knjižimo kot prihodke od prodaje proizvodov, istočasno pa je to odhodek - nabavna vrednost prodanega blaga (seveda če se ne zadržuje v zalogah trgovskega blaga).
ker smo zneskovno točno opredelili prenos in pojasnili, da je učinek nič nismo imeli nobenih sankcij. Vendar bi želeli to urediti tako, da teh razlik z prometom za DDV ne bi bilo. Poskusila sem z razredom , vendar sem se nekako izgubila, saj mi ostaja saldo na razredu 5. Prosim za pomoč. če mi lahko nekdo na primeru prikaže način kako pravilno knjižiti.
Hvala!
knjiženje oddaja proizvodov v trgovino
Moderator: Mirko Zbačnik
Odvisno od programa , ki ga uporabljate.
Knjižite tako kot če bi imeli 1 poslovno enoto in preko analitike na stroškovna mesta ugotavljate koliko je kdo prodal in kašni so njegovi stroški.
Lahko pa naredite tudi analitiko z dodatnim mestom na kontu.
Proizvodnja _ zaloga dokončanih proizvodov 63000
Prenos v zalogo trgovina 1 63001/63000
Prenos v trgovino 2 63002/63000
odhodek trgovina 1 70001/63001
odhodek trgovina 2 70002/63002
___
Na ta način nikoli ne prenašate med konti prihdokov in med konti odhodkov .
Če pa vam ta način ni všeč pa sicer lahko prenašate med konti prihodekov ampak z stornom in s tem na kontu ne ustvarite prometa ampak prenesete na konto z analitiko.
Knjiženje na konto prihodka ( generalni ) 76000
Prenos na trgovino 1 76000 storno in 76001 "v plus"
Tako boste imeli skupni promet na kontih skupine 76% pravilen
Pozdrav vsem,
MG
Knjižite tako kot če bi imeli 1 poslovno enoto in preko analitike na stroškovna mesta ugotavljate koliko je kdo prodal in kašni so njegovi stroški.
Lahko pa naredite tudi analitiko z dodatnim mestom na kontu.
Proizvodnja _ zaloga dokončanih proizvodov 63000
Prenos v zalogo trgovina 1 63001/63000
Prenos v trgovino 2 63002/63000
odhodek trgovina 1 70001/63001
odhodek trgovina 2 70002/63002
___
Na ta način nikoli ne prenašate med konti prihdokov in med konti odhodkov .
Če pa vam ta način ni všeč pa sicer lahko prenašate med konti prihodekov ampak z stornom in s tem na kontu ne ustvarite prometa ampak prenesete na konto z analitiko.
Knjiženje na konto prihodka ( generalni ) 76000
Prenos na trgovino 1 76000 storno in 76001 "v plus"
Tako boste imeli skupni promet na kontih skupine 76% pravilen
Pozdrav vsem,
MG
Hvala za posredovan odgovor, vendar mi še vedno ni jasno kako knjižiti.
Mi proizvode prenesemo v trgovino s tem, da so sprejeti v trgovino s ceno kot za ostale veletrgovce (prištet k proizvajalnim cenam tudi dobiček) v trgovini ni več zaloga proizvodov temveč trgovskega blaga zaradi tega ne moremo knjižiti v okviru istih kontov s pomočjo analitike.
Mi proizvode prenesemo v trgovino s tem, da so sprejeti v trgovino s ceno kot za ostale veletrgovce (prištet k proizvajalnim cenam tudi dobiček) v trgovini ni več zaloga proizvodov temveč trgovskega blaga zaradi tega ne moremo knjižiti v okviru istih kontov s pomočjo analitike.
Zlati
Ok če tako hočete se da tudi tako.
Zaloga proizvodov D63000 ( 100 SIT )
prenos v trgovino D66000 ( 150 SIT ) / K63000 ( 100 SIT ) ; 66900( 50 sit)
66900 = Vračunana razlika v ceni
_____
Prodaja
76000 /22000
Poraba
70000 /66000
Pobot med vračunano razliko v ceni
D66900
D70000 storno
Vam je to bolj všeč ??
Pozdrav vsem,
MG
Zaloga proizvodov D63000 ( 100 SIT )
prenos v trgovino D66000 ( 150 SIT ) / K63000 ( 100 SIT ) ; 66900( 50 sit)
66900 = Vračunana razlika v ceni
_____
Prodaja
76000 /22000
Poraba
70000 /66000
Pobot med vračunano razliko v ceni
D66900
D70000 storno
Vam je to bolj všeč ??
Pozdrav vsem,
MG
Hvala za odgovor,vendar moj problem tiči drugje, mogoče res ne znam predstaviti mojega problema. Na način, kakor ste ga prikazali po zadnji varianti knjižimo vendar to v trgovini saj na ceno 150,00 Sit pribijemo 20% marže. Kako prikazati prihodek, ki ga ustvari proizvodnja z oddajo proizvodov lastni trgovini (razlika med proizvajalno ceno in ceno po kateri mi prodajamo proizvode).
Se opravičujem, ampak tele zadeve nikakor ne morem urediti.
Se opravičujem, ampak tele zadeve nikakor ne morem urediti.
Zlati
Zalti
Moramo ločiti knjiženje za potrebe poročanja in knjiženje za interni obračun.
To kar sem vam napisala je knjiženje za ptrebe poročanja in je takšno kot je pravilno. Vam se vrednost zaloge v podjetju ni povečala samo zato, ker ste ga preložili iz enega v drugo skladišče ampak ste vračunali že nekatere prihodke v naprej.
Prihodki ob prenosu iz enega v drugo skladišče pripadajo proizvodnji tisti, ki se prištejejo kot vračunana marža pa trgovini. Ne bi bilo pa primerno knjižiti teh prihodkov dirktno na 7 ob prenosu v skladišče trgovine, ker se vam lahko zgodi da boste plačali več davka kot je potrebno, ker boste obračunali prihodke od proizvodov, ki so še v skladišču.
Vaše inetne prihodke prikažete kot interni obračun na kontih v kupini 5.
Recimo :
Odprete si konte:
Prihodki proizvodnja recimo 5700
stroški proizvodov trgovina 5400
Na ta dva konta potem poknjižite še enkrat vrednost zaloge prenos v trgovino. Če želite imeti pa še bolj natančno pa lahko odprete toliko kotnov kot jih želite s tem, da je potem z zapiranjem veliko dela.
Ob ugotavljanju prihodkov za posamezni oddelek pa potem upoštevate še ta dva konta.
Lep pozdrav,
MG
Moramo ločiti knjiženje za potrebe poročanja in knjiženje za interni obračun.
To kar sem vam napisala je knjiženje za ptrebe poročanja in je takšno kot je pravilno. Vam se vrednost zaloge v podjetju ni povečala samo zato, ker ste ga preložili iz enega v drugo skladišče ampak ste vračunali že nekatere prihodke v naprej.
Prihodki ob prenosu iz enega v drugo skladišče pripadajo proizvodnji tisti, ki se prištejejo kot vračunana marža pa trgovini. Ne bi bilo pa primerno knjižiti teh prihodkov dirktno na 7 ob prenosu v skladišče trgovine, ker se vam lahko zgodi da boste plačali več davka kot je potrebno, ker boste obračunali prihodke od proizvodov, ki so še v skladišču.
Vaše inetne prihodke prikažete kot interni obračun na kontih v kupini 5.
Recimo :
Odprete si konte:
Prihodki proizvodnja recimo 5700
stroški proizvodov trgovina 5400
Na ta dva konta potem poknjižite še enkrat vrednost zaloge prenos v trgovino. Če želite imeti pa še bolj natančno pa lahko odprete toliko kotnov kot jih želite s tem, da je potem z zapiranjem veliko dela.
Ob ugotavljanju prihodkov za posamezni oddelek pa potem upoštevate še ta dva konta.
Lep pozdrav,
MG