Imam problem kateraga vam bom nakratko predstavil!
Ukvarjam se namreč z audio, video in multimedijsko produkcijo! Do sedaj sem ponavadi z podjetji in s.p.-ji "posloval" preko avtorskih pogodb! Sedaj pa se podjetja večino izogibajo avtorskim pogodbam, zato sem se odločil da ustanovim d.o.o. ali s.p.!
Te osnovne zadeva d.o.o. in s.p. poznam (ustanovitveni kapital,.....ipd"raznih for oz. cak pa ne poznam))
Kje kaj več o tem prebrati na slpetu??
Kaj mi bolj priporočate d.o.o., s.p., ali kaj drugega ???
Zadeva ja obremenjujoča tudi s stališča prometa. To pomeni da je lahko mesec v katerem potržim 500.000 sit lahko pa je mesec ko je čista 0 (nula).
Zanima me zgolj prednosti in slabosti d.o.o. in s.p (ali česa drugega) po vašem mnenju in seveda kakšni so mesečne dajatve za s.p., d.o.o. ???
Nisem ravno doma na tem področju zato se že v naprej opravičujem če se kakšnega kozla kje ustrelil
Za d.o.o. potrebujete ustanovni kapital, trenutno je 2.100.000,00 SIT (410 čl. ZGD), najmanj tretjina mora biti v denarju. To je zagotovilo podjetniku, da ne bo imel težav pri zagonu firme. Saj kot vemo, se na začetku navadno ubadamo z pomanjkanjem sredstev. Za razliko pa za ustanovitev s.p. ne potrebujete nič sredstev, registracija je brezplačna.
D.o.o. je kapitalska družba, kar pomeni, da ima enega ali največ 50 lastnikov. Podjetje pa odgovarja le z kapitalom podjetja. Vendar je v Sloveniji posebnost, da v primeru nevestnega ravnanja, ko podjetje spravi v stečaj, lahko denarno odgovarja tudi vodstvo družbe. Prispevki so članarina Gospodarski zbornici (mislim, da je 3.000 na mesec), minimalni znesek bruto plače pa je trenutno okrog 224.000,00 SIT za plače (neto, I. in II. Bruto, davek na plače), ter mogoče akontacija davka – če ste zaposleni v družbi po zavarovalni osnovi 01. Drugače pa naj bi enosebnedružbe funkcionirale podobno kot s.p., plačevali naj bi le prispevke, živeli pa od dobička.
Pri s.p. je stvar »cenejša«, saj je minimalna osnova 122.600, plačujete pa le prispevke, ki so blizu 50.000,00, ter akontacija davka (po »samoobdavčitvi« za prvo leto), ter mogoče članarina zbornici.
Odločitav, d.o.o. ali s.p. je odvisna tudi od vašega prometa, ker je dejavnost s.p. obdavčena proporcionalno (kot dohodnina), d.o.o. pa po enotni stopnji. Pri večjem prometu je bolj smiselna d.o.o.
Lahko se odločite tudi za d.n.o., vendar sta tu obvezna dva družbenika, ki družno odgovarjata za poslovanjem z vsem svojim premoženjem (pa čeprav posluje le eden!), zato je tu potrebna previdnost. Posluje pa kot družba (glede vodenja knjig, obračuna davka..).
Strošek plače ali le prispevkov (s.p.) lahko odpade, če ste zavarovani po kaki drugi osnovi (če ste že zaposleni drugje).
Bločeni so počeni, v papirček zaviti in na plank pribiti. (Slovensko ljudko otroško izročilo)
Mirko
elektrik napisal/-a:....minimalni znesek bruto plače pa je trenutno okrog 224.000,00 SIT za plače (neto, I. in II. Bruto, davek na plače), ter mogoče akontacija davka – če ste zaposleni v družbi po zavarovalni osnovi 01. ....
Mirko,
ali mi lahko posredujete kakšno povezavo, kjer dobim tole v zvezi s plačami za d.o.o. (in po možnosti še vse ostalo... kaj, kdaj in kam se
podatki dostavljajo?
Ali družbenik, ki je zaposlen v d.o.o. sklene individualno pogodbo ali pogodbo po KP?
Od plač (d.o.o.) se pošlje REK-1 in Obračun davka na plače na DURS, ter Obrazec-1 na AJPES.
Glede pogodb pa odvisno, ali bo družbenik zaposlen ali ne, če bo, lahko individualna pogodba, če se dogovorita za pogodbo, ki presega določila kolektivne, lahko po kolektivni, lahko pogodbo o poslovodenju... Žal se kaj več o ostalih oblikah pogodb ne spoznam, zato raje ne odgovarjam.
Sicer se pa lahko o obrazcih pozanimate pri svoji referentki na DURS-u.
Bločeni so počeni, v papirček zaviti in na plank pribiti. (Slovensko ljudko otroško izročilo)
Mirko