Dober dan,
Listam po temah pa me zanima sledeče:
Kako je z datumi pri samoobdavčitvah.
Pri pridobitvi (zakaj niso imenovali uvoz-Eu[:(!]) je datum samoobdavčitve (izstopni DDV) datum prejema blaga , vstopni pa datum prejete fakture.
Mi imamo primere (ker je bila to itak praksa v preteklosti), da je datum računa približno 10dni prej kot je datum dobave blaga oz.datum prejema blaga.
Kateri datum je v tem primeru merodajen za preračunski tečaj?
ALi datum prejema blaga za obe obdavčitvi (istočasno vstopni in izstopni) ali vsak posebej?
Primer:
Datum računa 10.06.2004
Datum prejema blaga (po tovornem listu) 20.06.2004
Samoobdavčitev in datumi
Moderator: Mirko Zbačnik
<blockquote id="quote"><font size="1" face="Tahoma, Verdana, Arial" id="quote">quote:<hr height="1" noshade id="quote"><i>napisal misty</i>
<br />19. člen ZDDV pravi, da obdavčljiv dogodek in s tem obveznost obračuna ddv nastane, ko je blago dobavljeno oz., ko so storitve opravljene. Če je račun izdan pred dobavo blaga, nastane obveznost obračuna, ko je izdan račun. Ko pa imaš v hiši račun, si lahko vhodni ddv tudi odbijaš.
<hr height="1" noshade id="quote"></blockquote id="quote"></font id="quote">
Hvala za odg. Misty, pa vendar mi nekaj ne gre skupaj.
Po 19.členu ZDDV naj bi obv. za obrač. DDV nastala po dobavi blaga. V naslednjem stavku pa praviš, da če je račun izdan pred dobavo blaga, da nastane obveznost, ko je izdan račun?! Ali ne nastane obveznost, ko blago fizično preide na ozemlje Slovenije? Kar pomeni, da tudi če je račun prišel po pošti pred dejansko dobavo blaga, da si ne morem kar poračunati vstopnega DDV samo zato, ker že imam račun?
Res sem v dvomih in lepo prosim še enkrat za pomoč. HVALA!
<br />19. člen ZDDV pravi, da obdavčljiv dogodek in s tem obveznost obračuna ddv nastane, ko je blago dobavljeno oz., ko so storitve opravljene. Če je račun izdan pred dobavo blaga, nastane obveznost obračuna, ko je izdan račun. Ko pa imaš v hiši račun, si lahko vhodni ddv tudi odbijaš.
Hvala za odg. Misty, pa vendar mi nekaj ne gre skupaj.
Po 19.členu ZDDV naj bi obv. za obrač. DDV nastala po dobavi blaga. V naslednjem stavku pa praviš, da če je račun izdan pred dobavo blaga, da nastane obveznost, ko je izdan račun?! Ali ne nastane obveznost, ko blago fizično preide na ozemlje Slovenije? Kar pomeni, da tudi če je račun prišel po pošti pred dejansko dobavo blaga, da si ne morem kar poračunati vstopnega DDV samo zato, ker že imam račun?
Res sem v dvomih in lepo prosim še enkrat za pomoč. HVALA!
<blockquote id="quote"><font size="1" face="Tahoma, Verdana, Arial" id="quote">quote:<hr height="1" noshade id="quote"><i>napisal sloeja</i>
<br />Če je račun izstavljen pred dejansko dobavo blaga je datum obdavčljivega dogodka datum izstavitve računa. V tvojem primeru moraš vzeti tečaj za preračun na ta dan. Pravico do vstopnega DDV imaš na dan obveznosti za obračun DDV.
LP,
S
Ali morda kdo ve če je na netu kje stran, kjer so konkretna vprašanja in odgovori na to temo? Ko smo pričeli z DDV v Sloveniji, so bile take strani in veliko konkretnih vprašanj in odgovorov s strani poklicanih in s strani strokovnjakov.
<br />Če je račun izstavljen pred dejansko dobavo blaga je datum obdavčljivega dogodka datum izstavitve računa. V tvojem primeru moraš vzeti tečaj za preračun na ta dan. Pravico do vstopnega DDV imaš na dan obveznosti za obračun DDV.
LP,
S
Ali morda kdo ve če je na netu kje stran, kjer so konkretna vprašanja in odgovori na to temo? Ko smo pričeli z DDV v Sloveniji, so bile take strani in veliko konkretnih vprašanj in odgovorov s strani poklicanih in s strani strokovnjakov.