Subvencija ZRSZ in knjiženje

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
amfora mm
Nov član
Nov član

Subvencija ZRSZ in knjiženje

Odgovor Napisal/-a amfora mm »

Pozdravljeni!

Ob odprtju lansko leto sem dobila subvencijo Zavoda za zaposlovanje. Knjižila sem ga na 110/969 in potem vsak mesec obremenila za socialno zavarovanje - D969/K484.
Imam 2 vprašanji:
1. Kam vpišem preostanek subvencije na zaključnih obrazcih? V bilanci stanja (delam jo preko Ajpesa - pod 018) se vpiše pod Dolgoročne rezervacije kto. 96 - a če vpišem ta znesek, se mi izračun ne ujema...?
2. V davčnem obračunu pod Vrsta obv. social. zavarovanja (obračunani znesek prispevkov za soc.varnost) - vpišem celotni plačani znesek ali znesek, ki je ze zmanjšan za del subvencije?

Ali mogoče to potegne še kaj drugega za sabo?

Najlepša hvala za pomoč!!!
slovan
Super računovodja
Super računovodja
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a slovan »

Pozdravljena!
Očitno si oblikovala dolgoročno rezervacijo za kritje stroškov, ki jo odpravljaš postopno v dobro prihodkov. Na kontu obračunanih prispevkov za socialno varnost ničesar ne "popravljaš" (mesečni znesek prispevkov 969/76). Stanje rezervacije na koncu leta vpišeš pod AOP, ki si jo navedla. Če se ti bilanca ne ujema, mora biti napaka nekje drugje, saj zgolj vpis stanja na tej zaporedni nima vpliva na zbir. Preveri še enkrat vsa stanja in predvsem stanje podjetnikovega kapitala (AOP017).

2. V davčni obračun (vrsta obvez. social. zavarovanja) vpišeš vse obračunane prispevke, ko boš popravila gornjo knjižbo, bo tudi na kontu 484 pravilen promet oziroma stanje.

Lep dan še naprej!
amfora mm
Nov član
Nov član

Odgovor Napisal/-a amfora mm »

slovan napisal/-a: Očitno si oblikovala dolgoročno rezervacijo za kritje stroškov, ki jo odpravljaš postopno v dobro prihodkov. Na kontu obračunanih prispevkov za socialno varnost ničesar ne "popravljaš" (mesečni znesek prispevkov 969/76). Stanje rezervacije na koncu leta vpišeš pod AOP, ki si jo navedla. Če se ti bilanca ne ujema, mora biti napaka nekje drugje, saj zgolj vpis stanja na tej zaporedni nima vpliva na zbir. Preveri še enkrat vsa stanja in predvsem stanje podjetnikovega kapitala (AOP017).
Najlepša hvala!
Mar to pomeni, da sem napačno knjižila mesečne postavke (969/484)? Kaj potem naredim s kto. 484, če je protikonto za 969 kto. 76 (najbrž 768)? Katere popravke bi morala narediti (za pretekle mesece???)
Zelo bom vesela, če mi lahko tudi številčno ponazorite, kako si sledijo konti, tako mi je najlažje razumljivo :oops: .
Kako bom vesela, ko bo to za mano :roll:
Prijeten dan!
slovan
Super računovodja
Super računovodja
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a slovan »

Knjiženje:
1/ poraba rezervacij = 969/768 mesečni zneski prispevkov v breme rezervacij;
2) popravi zbirne knjižbe za leto 2005 = /484 storno v kredit in /768 kredit = vsota prispevkov v breme rezervacij.

V letu 2006 knjiži porabo rezervacij na prikazan način pod 1, za leto 2005 pa popravi knjižbe na način pod 2.

Veselo na delo!
Odgovori