Vidim da je tukaj nekaj racunovodskih strokonjakov, pa imam prosnjo ce meni cistemu laiku na tem podrocju razsvetlite eno stvar glede racunanja dohodnine in s tem povezanimi raznimi davcnimi lestvicami in razredi.
Po informativnem izračunu dohodnine za leto 2005 moram plačat 87.000 sit. Tega dejstva se ne da spremeniti vendar pa bi rad točno vedel kako je prišlo do te situacije oz. kako točno se vse skupaj računa.
Če vnesem vseh 12 plač z akontacijo dohodnine in prispevki je še vse OK, kar pomeni da računovodstvo odvaja pravilno.
Problem nastane ko dodam regres in 13 plačo.
Z dodano 13 plačo moram plačat 45.000 sit, če dodam še regres pa teh 87.000. ?!?
13 plača sama po sebi je odvedena pravilno, medtem ko za regres vem da je samo 16% davka odvedeno .
Najbolj me zanima kako pridem do plačila 45.000 sit če 12 plačam dodam 13 plačo.
- 12 plač : doplačilo 0 sit
- 12 plač + 13. plača: doplačilo 45.000 sit
Ali mi zna kdo razložit oz. posredovat kakšno povezavo kjer je razloženo kako se računa sploh dohodnina ?
V računovodstvu so me prepričevali da po seštevku 13 plač, kateri znesek se potem deli z 12 padem v višji razred ampak ne vem če to drži. (
http://www.racunovodja.com/clanki.asp?clanek=919) Do 400.000 sit bruto na mesec je vse isti razred, saj imam s 13 plačo vred dohodkov 4.617.459 sit bruto, brez 13 plače pa 4.324.209 sit.
To pomeni da sem v obeh primerih v 3 razredu po dohodninski lestvici, ne vem pa točno kaj je ta lestvica davka ?!?
Hvala za vsak odgovor, ki mi bo razjasnil vse skupaj !!!