pozdravljeni.
me zanima kaj bi vi storili v omenejenem primeru:
oseba je brezposlena. v letu 2005 je prejela iz naslova borze 200.000 sit. vplačana je bila tudi akontacija v višini cca 4.000 sit. ista oseba je prejela tudi izplačilo dividende v višini cca 3000 sit, tudi tu je bila odvedena dohodnina v znesku cca 600 sit.poleg teh dohodkov je bilo nakazano cca 60.000 sit tudi od zavoda za socialne zadeve, od katerega pa oseba ni prejela nobenega obvestila o točnem prejemku zneskov, iz zavoda pa teh prejemkov 8obračunov) ne pošiljajo ker jih baje ni potrebno vpisovati v davčno (dohodninsko) napoved.
drugih dohodkov oseba ni imela, tako da ni presegla praga tistih 500.000 sit in nekaj do katere višine ni potrebno oddajati napovedi
kaj storiti?
naj se kljub temu izpolni dohodninska napoved, da se dobi povrnjena vplačana in odtegnjena akontacija dohodnine od dohodka iz borze in prejete dividende? se lahko napoved odda brez poročanja o prejetju nadomestila s strani socialnega, ker tam pač vstrajao da teh zneskov ni potrebno oddajati ali pa naj te zneske preprosto "prepiše" iz izpiskov banke.?
kaj bi vi naredili v tem primeru?
prosim za kakšno mnenje?
hvala in lep dan.
dohodnina še 1x
Moderator: Mirko Zbačnik
dohodnina še 1x
naj ti sije sonček.
pozdravljeni še 1x.
mi lahko navedete kje je to zapisano glede več vrst dohodka in vsi skupaj ne dosežejo limita (500.000 in še nekaj) da kjub temu potrebno izpolniti napoved.
za "penzioniste" vem da če imajo poleg "penzije" še katerokoli obliko dohodka da je potrebno oddati,
bi pa rada bila prepričana še za 1.primer.
hvala.
mi lahko navedete kje je to zapisano glede več vrst dohodka in vsi skupaj ne dosežejo limita (500.000 in še nekaj) da kjub temu potrebno izpolniti napoved.
za "penzioniste" vem da če imajo poleg "penzije" še katerokoli obliko dohodka da je potrebno oddati,
bi pa rada bila prepričana še za 1.primer.
hvala.
naj ti sije sonček.
Napovedi za odmero dohodnine ni treba vložiti, če dohodki zavezanca od katerih se plačuje dohodnina, niso presegli splošne olajšave 564.400 in pod pogojem, da za njega nihče ne uveljavlja posebno olajšave za vzdrževanega člana.
Ne glede na znesek, pa vložijo napoved vsi tisti, ki jim je bila med letom obračunana akontacija dohodnine, saj jo lahko le na ta način dobijo povrnjeno.
Denarna pomoč in prejemki, ki jih država ali občina zagotavlja socialno ogroženim v skladu z zakonom, ki ureja socialno varstvo (menim da govorite o tej vrsti prejemkov) so po 20.členu ZDoh oproščeni plačila dohodnine, zato se tudi ne vpisujejo v napoved. Vendar pa bi vam morali poslati obvestilo o višini izplačanih socialnih pomoči v letu 2005 (naprimer oznaka prejemka 8015).
Lepo pozdravljeni!
Ne glede na znesek, pa vložijo napoved vsi tisti, ki jim je bila med letom obračunana akontacija dohodnine, saj jo lahko le na ta način dobijo povrnjeno.
Denarna pomoč in prejemki, ki jih država ali občina zagotavlja socialno ogroženim v skladu z zakonom, ki ureja socialno varstvo (menim da govorite o tej vrsti prejemkov) so po 20.členu ZDoh oproščeni plačila dohodnine, zato se tudi ne vpisujejo v napoved. Vendar pa bi vam morali poslati obvestilo o višini izplačanih socialnih pomoči v letu 2005 (naprimer oznaka prejemka 8015).
Lepo pozdravljeni!
hvala za odgovor slovan.
iz socialnega niso poslali nobenega obvestila o višini prejete pomoči /ko sem jih poklicala in vprašala za izpisek prejete pomoči imajo razlago da teh zneskov ni potrebno vpisovati/, ali je torej dovolj da "prepišem" zneske iz izpiska TRR-ja ali pa ta znesek pomoči v obrazcu za napoved preprosto izpustim.
hvala
iz socialnega niso poslali nobenega obvestila o višini prejete pomoči /ko sem jih poklicala in vprašala za izpisek prejete pomoči imajo razlago da teh zneskov ni potrebno vpisovati/, ali je torej dovolj da "prepišem" zneske iz izpiska TRR-ja ali pa ta znesek pomoči v obrazcu za napoved preprosto izpustim.
hvala
naj ti sije sonček.