OBRAČUN DAVKA OD DOHODKOV PRAVNIH OSEB

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
Darija
Začetnik
Začetnik
Kraj: Slovenia

OBRAČUN DAVKA OD DOHODKOV PRAVNIH OSEB

Odgovor Napisal/-a Darija »

Prosim pomoč za zaporedno številko 6.17.

Ali ste knjižili omenjenna davka na 4, ali ju samo pripišem in povečam za znesek postavko 5, ker sepotem odšteje. Katere davke imajo v mislih za fizično osebo (DDV, davek od dobička, dohodnina?).

lp
Darija
Začetnik
Začetnik

Nobeden ne ve? :oops:
slovan
Super računovodja
Super računovodja
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a slovan »

Darija bodi bolj natančna s vprašanjem?
Darija
Začetnik
Začetnik

V obrazcu Obračun davka od dohodkov pravnih oseb, je pod zaporedno številko 6.17 - Nepriznani odhodki za davke. V Metodologiji za izpolnjevanje omenjenega obrazca je navedeno, da se vpiše
"Znesek odhodkov za davke, vključno z davkom, ki se pobira po ZDDPO-1, z davkom na donano vrednost, ki ga je zavezanec uveljavil kot odbitek davka v skladu z zakonom o davku na dodano vrednost in z davki, ki jih je plačal družbenik kot fizična oseba (8 tč. 1. odst. 21. čl. ZDDPO-1)"

Zanima me
1. Ali je to davek od dobička, ki smo ga plačali za l. 2004, ali so to akontacije davka za l. 2005, ali nič od tega.
2. Ali je to DDV, ki smo ga uveljavili kot odbitek, ali nič od tega.
3. Ali s fizično osebo mislijo samo plačilo dohodnine za l. 2004, ali tudi davke iz s.p. dejavnosti, ali nič od tega.

Če je potrebno vse to vpisati, potem se znesek Odhodkov, pd zaporedno št. 5 zmanjša za to vrednost. Smatram, da je potem potrebno znesek pod zaporedno št. 5 zvišati za ta znesek davkov. Jaz davke ne knjižim na konte 4 - stroški.

Vem da so mogoče vprašanja malce neumna, ampak jaz zadevo tako razumem.

Ima kdo odgovor na te moje blodnje.
:sklovn:

LP
pamps
Nadračunovodja
Nadračunovodja

Odgovor Napisal/-a pamps »

V IKS-u 1-2/06 na str.206 in 207

Če ga nimate pri roki (jaz se ga ravno učim na pamet), piše:
Vsebini te zap.štev. bi lahko ustrezal le ddv, ki je bil zavezancu naložen kasneje, ob davčnem pregledu. Podjetje tega davka praviloma ne more prevaliti na kupca, zato bremeni njegove stroške, ki niso davčno priznani.
slovan
Super računovodja
Super računovodja
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a slovan »

Darija!
Ta zaporedna ljudi samo bega. Edini davek, ki je koliko toliko razumljiv je davek, ki jih je družbenik plačal kot fizična oseba - če bi evidentirali med stroške recimo davke, ki se nanašajo na družbenika ne pa na podjetje (lahko bi med stroške evidentirali recimo davek iz dejavnosti, če je družbenik tudi s.p.-pravim na primer).
Sicer pa je odgovor:
1. Nič od tega
2 Nič od tega
3. Nič od tega

Lep pozdrav!
Darija
Začetnik
Začetnik

Najlepša hvala obema. Takoj jutri poiščem omenjeni IKS in se ga začnem tudi jaz učiti na pamet.

lp
Odgovori