KAPITALSKE REZERVE

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
metaz
Začetnik
Začetnik

KAPITALSKE REZERVE

Odgovor Napisal/-a metaz »

Prosim, če mi lahko kdo na preprost način objasni, kaj pri d.o.o.-ju v bistvu pomenijo kapitalske rezerve konto 915. Imam namreč v otvoritveni bilanci iz leta 2004 to postavko in bi jo rada kako zmanjšala v letu 2005 oziroma v davčnem obračunu za leto 2005!
Stranka mi je pojasnila, da je bilo enkrat nekaj nekomu podarjeno in da ni bil prihodek je pač tedanja računovodkinja to knjižila na kapitalske rezerve.
Močno dvomim da je to sploh bilo prav, zdaj sem malo zmedena od vseh teh informacij, zato prosim če mi kdo lahko pomaga!!!!
Pa še na kateri konto to potem lahko na 31.12. razknjižim, če sploh lahko, da naprej te postavke ne bo več!

Hvala in veliko uspeha vsem ki se v tem času trudite....
slovan
Super računovodja
Super računovodja
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a slovan »

Pozdravljena!

Kapitalske rezerve so lahko nastale iz:
a) zneskov vplačil, ki so presegali nominalno vrednost deleža oziroma povečanja osnovnega kapitala s stvarnimi vložki. V tem primeru je vrednost stvarnega vložka višja kot je delež v osnovnem kapitalu. Ta razlika predstavlja kapitalske rezerve:
b) naknadnih vplačil družbenikov brez spremembe višine osnovnega kapitala
c) zneskov na podlagi poenostavljenega zmanjšanja osnvovnega kapitala oziroma na podlagi zmanjšanja osnovnega kapitala z umikom deležev (lastnih deležev)

Kapitalske rezerve se lahko uporabijo za iste namene kot se uporabijo rezerve:
a) za kritje tekoče in prenesene izgube;
b) če skupno z zakonskimi rezervami presegajo z zakonom določeni znesek (10% osnovnega kapitala) se lahko uporabijo tudi za povečanje osnovnega kapitala iz sredstev družbe - (PAZI dohodnina).

Brez vsebinske ugotovitve iz česa so nastale te rezerve, ne morete v poslovnih knjigah prenašati nikamor. Če drži trditev, da je nekdo nekaj podaril (recimo, da je to lastnik), izkazujeto podarjeno stvar tudi nekje med sredstvi, kar pomeni, da bi sodile kapitalske rezerve bolj med dolgoročno razmejene prihodke/rezervacije namenjene kritju stroškov brezplačno pridobljenega sredstva (recimo amortizacija osnovnega sredstva . . .).
LP
Odgovori