PODALJŠANJE POGODBE O ZAPOSLITVI

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
laral
Začetnik
Začetnik

PODALJŠANJE POGODBE O ZAPOSLITVI

Odgovor Napisal/-a laral »

Spoštovani!

Imamo zaposlenega delavca, ki se mu pogodba za določen čas podaljšuje že eno leto in pol. Zaradi sezonskega značaja dela.
Smo komunalno podjetje in delo je res pogojeno. Pozimi imamo veliko dela s pluženjem cest - seveda odvisno od vremena. So bile že zime, ko delavci dva meseca sploh niso imeli dela.
Poleti pa je odvisno od pogodb, koliko dela imamo. Za nami je dobro leto, tako, da smo tega delavca res potrebovali vseh 12 mesecev. Zdaj se mu spet izteče pogodba o zaposlitvi, sklenjena za tri mesece.
Vem, da se lahko pogodba podaljša največ trikrat. Ali se lahko zaradi sezonskega značaja dela tudi večkrat in če, kolikokrat. Omenjeni delavec je zelo priden in direktor bi ga zaposlil za nedoločen čas, vendar se boji, ker še nimamo dovolj garantiranega dela za celo sezono.
Pomoč, prosim.
Zadnjič spremenil laral, dne 16 Mar 2006, 08:15, skupaj popravljeno 1 krat.
lara
kokoška
Začetnik
Začetnik

Odgovor Napisal/-a kokoška »

Mislim, da nikjer ni določeno, da se pogodba o zaposlitvi za določen čas lahko podaljša največ trikrat. Zakon o delovnih razmerjih za sezonsko delo določa, da delodajalec ne sme skleniti ene ali več zaporednih pogodb o zaposlitvi z istim delavcem za isto delo, katerih neprekinjen čas trjanaja bi bil daljši kot dve leti, v prehodnem obdobju, ki traja do 1.1.2007, pa tri leta. Torej, če seštejete 1,5+1,5=3 leta. Menim, da z istim delavcem za isto delo ne morete več skleniti pogodbe o zaposlitvi za določen čas. LP
Mirko Zbačnik
Moderator
Moderator
Kraj: Bloke, Postojna
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Mirko Zbačnik »

Prehodno obdobje, da lahko delodajalci sklenejo z delavci pogodbo za isto delo do treh let velja le za manjše delodajalce, ki zapolsujejo manj kot 10 zaposlenih. :spomezik:
Bločeni so počeni, v papirček zaviti in na plank pribiti. (Slovensko ljudko otroško izročilo)
Mirko Slika
kokoška
Začetnik
Začetnik

Mislim, da bi bilo dobro, če bi si prebral 237. člen ZDR in ne govoril iz glave. LP
laral
Začetnik
Začetnik

kokoška napisal/-a: Torej, če seštejete 1,5+1,5=3 leta. Menim, da z istim delavcem za isto delo ne morete več skleniti pogodbe o zaposlitvi za določen čas. LP
Hvala za odgovor, ampak jaz razumem, da bi mu, glede na to, da dela 1,5 leto,pogodbo še lahko podaljšali za 6 mesecev?
Popravite me,če se motim.

Lep pozdrav
lara
kokoška
Začetnik
Začetnik

Ja, to sigurno lahko. Samo zgoraj v vprašanju je nerazumljivo napisano in se mi je zdelo, kot da ste sklenili že dve pogodbi za 1,5 let. LP
Mirko Zbačnik
Moderator
Moderator
Kraj: Bloke, Postojna
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Mirko Zbačnik »

Mnogi izzigrajo omenjen zakon tako, da napišejo pogodbo za neko drugo delo. to bi bilo lahko problematično, v kolikor se po prenehanju pogodbe o zaposltvi delavec pritoži na sodišče. tu bi morali v dokazovat, da je to drugo delovno mesto res drugo.
Bločeni so počeni, v papirček zaviti in na plank pribiti. (Slovensko ljudko otroško izročilo)
Mirko Slika
laral
Začetnik
Začetnik

kokoška napisal/-a:Ja, to sigurno lahko. Samo zgoraj v vprašanju je nerazumljivo napisano in se mi je zdelo, kot da ste sklenili že dve pogodbi za 1,5 let. LP

:oops: Joj, pa res, zdaj sem šele opazila, da sem napisala dve eno leto in pol :D . V bistvu je eno leto in pol.
Hvala vsem. Sicer pa mislim, da ga bo direktor slej ko prej zaposlil za nedoločen čas :) .

Lep dan, pa naj bo s soncem obsijan.
lara
Odgovori