DOHODNINA - olajšave pod B in C

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
capa1
Računovodja
Računovodja

DOHODNINA - olajšave pod B in C

Odgovor Napisal/-a capa1 »

Na seminarju mi je predavateljica tolmačila, da se posojilo, ki ga odplačujem Stanovanjskemu skladu za prvo rešitev stanovanjskega problema, da lahko kar dvakrat v olajšavo - in sicer obresti od posojila pod olajšavo B ( do 2%), glavnico posojila pa pod oljšavo C( do 4%).
Me pa nekaj moti, ker v navodilih piše , da se olajšava pod C izklučuje z olajšavo pod B. Jaz sicer bi vpisala pod B samo obresti, glavnico pa pod C, kar ne bi podvajala zneskov.
Moti pa me le še to, ker gre za eno in isto stvar ( eno posojilo za rešitev stanov.) in bi si potem na osnovi tega tolmačenja predavateljice lahko uveljavljala olajšavo v višini 6%.

Kaj menite, kako je pravilno? Prosim za mnenja !
Hvala! :P
sch
Začetnik
Začetnik
Kraj: Maribor

Odgovor Napisal/-a sch »

Sama imam enak problem. Pa sem malo spraševala in na davčni so mi dali 2 x različno tolmačenje.
Ampak po mojem (druga razlaga davčnega referenta) je pravilno, da se vpišejo obresti in glavnica, ki smo jo odplačali v letu 2005 pod olajšavo
C 1.

Lp
slovan
Super računovodja
Super računovodja
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a slovan »

Pravilno je C2, vsa plačila /anuitete) v letu 2005. Vpis v A in B (uveljavljanje olajšave) se izključuje z vpisom v C (uveljavljanje olajšave).

Pomeni, da v A uveljavljate 2% olajšave za druge namene (vzdrževanje stanovanja A5-sem sodijo tudi vplačila v rezervni sklad, zdravila, strokovna literatura ipd.) ter dodatna največ 4% olajšava za obresti in glavnico odplačila kredita (anuitete) za nakup stanovanja za rešitev stanovanjskega problema.

Lep pozdrav vsem!
sch
Začetnik
Začetnik
Kraj: Maribor

Odgovor Napisal/-a sch »

Da se opravičujem, pravilno za kredit in obresti je C2, za lastna sredstva pa C1.

Lp
dada
Novinec
Novinec
Kraj: Slovenia

Odgovor Napisal/-a dada »

Ali velja enako za stanovanjski kredit, ki je najet preko banke? Po izpisek o odplačilu glavnice in obresti je torej potrebno iti najprej na banko, da imaš dokumet, ki ga potem predložiš k dohodninski napovedi? :szardi:
sirena
Novinec
Novinec

Odgovor Napisal/-a sirena »

Treba je paziti, da pod C1 vnesete le 1/15 lastnih sredstev, ki ste jih porabili za nakup nepremičnine, je pa pogoj, da je kupoprodajna pogodba sklenjena v letu 2005. Lastna sredstav se bodo lahko v napoved vpisovala 15 let.

Pod C2 pa lahko vnešete plačano glavnico in obresti na podlagi potrdila banke. Problem vidim samo v tem, če to ni bil stanovanjski kredit, ampak npr. gotovinski kredit, ki se je prav tako porabil za nakup stanovanja. Prejšnja leta so bili na davčnih uradih zelo pikolovski, čeprav menim da bi to morali priznat, dokazovali pa bi z kupoprodajno pogodbo.
Odgovori