Pogodba o financiranju mag. študija šele ob koncu študija

Teme, ki jih ne morete uvrstiti drugam

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
ekonom
Novinec
Novinec

Pogodba o financiranju mag. študija šele ob koncu študija

Odgovor Napisal/-a ekonom »

Spoštovani! Podjetje, v katerem sem zaposlen, mi je odobrilo plačilo podiplomskega študija, ki se vsebinsko dopolnjuje z mojim delom v podjetju. Za del prvega letnika sem sklenil pogodbo, v katerem je definiran le delni znesek za 1. letnik študija. Sedaj, na koncu študija (t.j. po dveh letih), pa želijo, da podpišem še pogodbo za preostali del študija. Moja vprašanja so naslednja: 1. Mora podjetje imeti financiranje podiplomskega študija iz svoje stroke nujno krito s pogodbo o študiju? 2. Ali sem dolžan podpisati pogodbo, glede na to, da sem s študijem pri koncu (zaključujem s pisanje mag. naloge)? 3. Glede na to, da gre za njihovo malomarnost, saj mi niso predložili pogodbe pred začetkom drugega dela študija, ali me lahko na karkšen koli način oškodujejo v primeru nepodpisa? 4. Kaj če mi od plače trgajo, tudi če tega ne bi smeli?

Hvala in LP!
MG
Super računovodja
Super računovodja
Kraj: Koper

Odgovor Napisal/-a MG »

Tukaj pa nekaj ne razumem. Oni bi vam radi financirali študij po koncu študija. Drži ??

Kaj bi vam potem odtegovali od plače ??Č e vam odtegnejo od plače ne financirajo oni ampak vi.

Lp,

MG
ekonom
Novinec
Novinec

Odgovor Napisal/-a ekonom »

Gre za pogodbo. Študij je plačan. Ampak za drugi del plačila mi pogodbe niso predložili pred plačilom, pač pa šele sedaj na koncu študija. Za drugi del študija želijo, da podpišem novo pogodbo z novimi pogoji. V pogodbi pa še piše, da se ta smiselno začne uporabljati z začetkom študija :o .

lp
MG
Super računovodja
Super računovodja
Kraj: Koper

Odgovor Napisal/-a MG »

To pomeni, da so vam študij plačali- ni pa bilo formalno urejeno s pogodbo ?

Pogodbo potrebuje podjetje zato, da lahko uveljavlja plačilo vaše šolninemed davčno priznane stroške. Če pogodbe nimajo ti stroški niso davčno priznani.

Po pravilih bi vam morali pogodbo predložiti v podpis pred prvim plačilom. V tem primeru bi vi imeli možnost pogoje sprejeti ali odkloniti in si sami plačati nadaljevanje študija. Ker so vam pogodbo predložili šele sedaj ste upravičeno domnevali, da se pogoji iz prve pogodbe ne bodo spremenili in če se druga pogodba v pogojih bistveno razlikuje od prve jo niste dolni podpisati ampak lahko zahtevate predložitv pogodbe s prvotnimi pogoji.

Oni vam sicer ob nepodpisu pogodbo lahko trgajo znesek šolnine od plače vendar s tem ravnajo protizakonito, ker z zadržanjem plače po zakonu ni dovoljeno pokrivati morebitnih terjatev izplačevalca do delavca razen ko delvec v to izrecno pisno dovoli.

Če vam ne bodo popravili pogodbe, ki bi jo bili vi pripravljeni podapisati iziroma vam bodo znesek iz tega naslova trgali od plače lahko vložite tožbo na sodišče.

Vsekakor pa mislim da je obem stranem v interesu da se sporazumno dogovorite.

Lep pozdrav,

MG
Odgovori