Avtorski honorar

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
racunalnik
Računovodja
Računovodja

Avtorski honorar

Odgovor Napisal/-a racunalnik »

Ojla!
Avtorica je prevedla tekst, mi poslala račun ter rekla, naj pošlem na Davčno Rek 2a (ona ve, ker to že nekaj časa dela in so ji tako svetovali na Davčni).Ko sem to želela izvest, sem klicala referentko in mi je rekla, da se ona na to ne spozna :twisted: , da dela samo plače :evil: , sam mi je pol rekla, naj dam izplačilo pod 1023!Ko sem potem oddajala dohodnino, bi verjetno morala dati pod 2210 (dala sem verjetno pod napačno šifro 1230 :cry: )!Verjetno je najbolje, da pokličem na Davčno ter vprašam, kaj se še da naredit glede tega (avtorica izpolnjuje dohodnino in me je na to opozorila-verjetno bodo tudi na davčni to opazili)!
Lepo prosim za kakršno koli mnenje!
slovan
Super računovodja
Super računovodja
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a slovan »

Pozdravljena!

Obrazec REK 2a (leto 2005) uporabljamo za obračun davčnega odtegljaja za dohodke iz dejavnosti, če davčni zavezanec ugotavlja dobiček na podlagi normiranih stroškov (šifra na obrazcu 101) ali pa spada še v drugi dve vrsti zavezancev - samozaposlenih v kulturi ali kot samostojni novinar in lahko že med letom plačujejo akontacijo dohodnine po nižji stopnji kot je splošna stopnja 25% (koriščenje posebne olajšave). Znižano stopnjo sme plačnik davka obračunati le na podlagi prejete odločbe davčnega organa. To odločbo mu posreduje zavezanec pred izplačilom. V tem primeru se dohodek označi s šifro: 102 ali 103.

V odvisnosti od tega, kako je bil izpolnjen REK 2a, se označi tudi dohodek, ki ste ga bili dožni sporočiti DURS-u in zavezanki. Če so bile izpolnjene šifre 101, 102 ali 103 se označi dohodek (ki spada med dohodek iz dejavnosti = neodvisno razmerje):
2210 = Dohodek, ugotovljen z upoštevanjem normiranih odhodkov (šifra 101)
2220 = dohodek, ugotovljen z upoštevanjem normiranih odhodkov in posebne olajšave za samozaposlene v kulturi (vpis v razvid samozaposlenih v kulturi)
2230 = dohodek, ugotovljen z upoštevanjem normiranih odhodkov, in posebne olajšave za samostojne novinarje (vpis v razvid samostojnih
novinarjev).
V kolikor pa ste DURS-u poslali podatek pod oznako 1230 pa gre za dohodke iz drugega pogodbenega razmerja in odvisnega razmerja (REK 1d)

Malo daljši uvod zato, da lahko ugotovite ali ste naredili napako ali ne in da temu primerno ukrepate. Če ugotovite, da ste se vi zmotili in da ste tako zavezanki kot DURS-u napačno označili oznako dohodka, obema pisno pošljite popravek označenega dohodka. Če bo DURS zahteval popravek celotnega izpisa, vam bodo sporočili na podlagi vašega psinega popravka. Popravek morate poslati, ker se ne bodo ujemali vaši podatki (oznaka 1230) in podatki, ki jih bo vpisala v svojo napoved zavezanka (2210).
Lep pozdrav!
racunalnik
Računovodja
Računovodja

Odgovor Napisal/-a racunalnik »

Sem že zrihtala!Zmotila sem se pri šifri za dostavo dohodnine.Klicala sem referentko, pa je rekla naj samo popravek pošljem!

Hvala "slovan" za tako izčrpen odgovor-bom pa za drugič vedla, pod katero šifro naj dam :palca:
Odgovori