prodaja firme (d.o.o.)
Moderator: Mirko Zbačnik
prodaja firme (d.o.o.)
Ali mi lahko kdo pomaga pri naslednjem primeru: d.o.o. je bila prodana v mesecu decembru 2005 za 600 tsit, kar je manj kot ima kapitala. Osnovnih sredstev nima. Kako poknjižiti prodajo in zaključiti poslovno leto. Kaj je s prijavo v dohodnino. Prosim za odgovor. 
Prodaja deleža v d.o.o. vpliva le na spremembe družbenikov v osnovnem kapitalu družbe. Pogodba o prodaji je sklenjena med družbeniki - fizičnimi osebami in kupcem (kdorkoli je že ali fizična ali pravna oseba) in nima vpliva na evidentiranja v poslovnih knjigah. Tudi sama prodajna cena nima vpliva, saj je to dogovor med "starimi lastniki" in bodočimi lastniki.
Sprememba družbenikom v osnovnem kapitalu velja, ko je vpisana v sodni register. Podjetje deluje naprej in izdeluje računovodske izkaze na enak način kot je "delalo" poprej, le novi lastniki so.
Tudi z vidika dohodnine je to stvar prodajalca - fizične osebe, ki je po zakonu o dohodnini dolžan plačati davek od dobička iz kapitala (za lani: če je imel delež v lasti več kot tri leta ni davka od dobička iz kapitala).
Lep večer želim!
Sprememba družbenikom v osnovnem kapitalu velja, ko je vpisana v sodni register. Podjetje deluje naprej in izdeluje računovodske izkaze na enak način kot je "delalo" poprej, le novi lastniki so.
Tudi z vidika dohodnine je to stvar prodajalca - fizične osebe, ki je po zakonu o dohodnini dolžan plačati davek od dobička iz kapitala (za lani: če je imel delež v lasti več kot tri leta ni davka od dobička iz kapitala).
Lep večer želim!
Prodaja podjetja ne spremeni formalno pravne oblike podjetja, podjetje obstoja še naprej le novi lastniki-družbeniki so ali pa morda sprememba imena firme (ne gre torej za statusno spremembo podjetja).
Pri vas je nastala sprememba v lastništvu podjetja, ki je vpisana v register 20.12.2005. Če je bil vplačan delež - ali gre za povečanje osnovnega kapitala? Pri sami prodaji ne teče denarni tok preko podjetja temveč direktno med kupcem in prodajalcem, bodisi fizično bodisi pravno osebo-kupcem. Pupek ali lahko to podrobneje razložite!
Če izdelate bilanco zgolj za 11 dni pomeni, da je podjetje nastalo 20.12.2005 ne pa da je nadaljevalo delo ob spremenjenih lastnikih!
Oglasi se!
Pri vas je nastala sprememba v lastništvu podjetja, ki je vpisana v register 20.12.2005. Če je bil vplačan delež - ali gre za povečanje osnovnega kapitala? Pri sami prodaji ne teče denarni tok preko podjetja temveč direktno med kupcem in prodajalcem, bodisi fizično bodisi pravno osebo-kupcem. Pupek ali lahko to podrobneje razložite!
Če izdelate bilanco zgolj za 11 dni pomeni, da je podjetje nastalo 20.12.2005 ne pa da je nadaljevalo delo ob spremenjenih lastnikih!
Oglasi se!
Pozdravljeni!
Ne gre za povečanje kapitala, le prejšnji lastnik je prodal firmo fizični osebi za 2.100,000,00 sit, ki pa je zdaj lastnik firme in je tudi vpisana v sodni register, prejšnji latnik pa je razrešen oz. je izstopil.
Kako moram potem narediti bilanco?
Upam, da sem zdaj bolj razumljiva!
Hvala!
LP
Ne gre za povečanje kapitala, le prejšnji lastnik je prodal firmo fizični osebi za 2.100,000,00 sit, ki pa je zdaj lastnik firme in je tudi vpisana v sodni register, prejšnji latnik pa je razrešen oz. je izstopil.
Kako moram potem narediti bilanco?
Upam, da sem zdaj bolj razumljiva!
Hvala!
LP
PUPEK
Oprosti Pupek, nisem mogla odgovoriti prej. Sprememba lastnika ne vpliva na nič, razen na spremembo lastništva v osnovnem kapitalu. Računovodske izkaze izdelate "kot da se ni zgodilo nič". Podjetje je poslovalo vso leto, torej so izkazi od 01.01. do 31.12.2005 oziroma na dan 31.12.2005. Spremembo lastništva razkrijete pri razkritjih kapitala oziroma v poslovnem poročilu.
Lep pozdrav!
Lep pozdrav!
Kdo je vodil poslovne knjige podjetja pred spremembo lastnika? Če ste to vi, potem ne putrebujete nobenih podatkov, saj imate evidentirane poslovne spremembe od 01.01. do 31.12.2005. Če pa se je novi lastnik odločil, da mu bo vodil knjige nekdo drug, potem mora ta drug pridobiti vse podatke, ki se nanašajo od 01.01. do dneva prenosa. Ne more eden, za isto podjetje, evidentirati poslovne spremembe od 01.01. do 19.12.2005 in drug od 20.12. do 31.12.2005. Računovodski izkazi so eni (01.01.2005 do 31.12.2005) zato se dogovorite kdo bo zaključil poslovno leto (najbolj praktično bi bilo, da zaključi poslovno leto tisti, ki jih je vodil najdalje). V tem primeru mu morate predati vso knjigovodsko dokumentacijo, ki se nanaša od 20.12. do 31.12.2005. Če pa boste vi izdelali računovodske izkaze potem vam mora prejšnji lastnik (računovodstvo prejšnjega lastnika) predati vse knjigovodske evidence. Podatkom v evidencah-poslovnih knjigah boste dodali še knjigovodske listine, ki se nanašajo do 31.12.2005 in izdelali računovodske izkaze za poslovno leto.
Lep pozdrav
Lep pozdrav
Slovan!
Naj vam še enkrat razložim problem. Zdajšnji lastnik je kupil firmo, ki je bila vpisana v sodni register 20.12.2005. Prejšnjega lasntnika so izplačali(d.o.o.). V sklepu sodišča je zapisana sprememba za izstop prejšnjega lastnika, ustanovitelj je novi lastnik in ima tudi osebo pooblaščeno za zastopanje. Družba je vpisana na Ajpesu s spremembo naslova in je vpisana tudi v davčni register. Joj, še nekaj sem opazila, ali je to vseeno, če je vpis v davčni register pri DU Lj. pri vpisu v poslovni register pa v drugem kraju. Nimam nobenega dokumenta, da je družba prej poslovala. Močno dvomim.
Prosim pomagajte mi, sedaj pa sem že čisto zmedena.
LP
Naj vam še enkrat razložim problem. Zdajšnji lastnik je kupil firmo, ki je bila vpisana v sodni register 20.12.2005. Prejšnjega lasntnika so izplačali(d.o.o.). V sklepu sodišča je zapisana sprememba za izstop prejšnjega lastnika, ustanovitelj je novi lastnik in ima tudi osebo pooblaščeno za zastopanje. Družba je vpisana na Ajpesu s spremembo naslova in je vpisana tudi v davčni register. Joj, še nekaj sem opazila, ali je to vseeno, če je vpis v davčni register pri DU Lj. pri vpisu v poslovni register pa v drugem kraju. Nimam nobenega dokumenta, da je družba prej poslovala. Močno dvomim.
Prosim pomagajte mi, sedaj pa sem že čisto zmedena.
LP
PUPEK