Spoštovani!
Pri trenutnem delodajalcu sem eno leto delala "na črno", saj je bil to pogoj, da sploh imam delo. Opravljala sem dela na recepciji-sprejem strank, telefonskih klicov, poslovna korespondenca, obračuni, lažja računovodska dela, kuhanje kave,...čiščenje hlevov(turistična kmetija), hranjenje 1200 kokoši, pobiranje in prodaja jajc, pospravljanje apartmajev, saune, likanje, pospravljanje lastnikove hiše,....
Po enem letu sem omenila, da želim pogodbo, kjer bi bila zavarovana in bi mi tekla delovna doba. Ponudili so mi pogodbo z najnižjo zajamčeno plačo - 122.601 SIT bruto. Zahtevala sem dodatek na nočno, praznično in nedeljsko delo, saj delam vse praznike, tri sobote in tri nedelje mesečno, prav tako imam več kot 2/3 delovnih dni popoldansko izmeno, kjer največkrat delam od 14 do 24, včasih tudi dlje. Bilo mi je lepo v obraz rečeno, da tudi drugi delodajalco tako izkoriščajo svoje zaposlene in da bo tudi tu tako, da če mi kaj ne paše, lahko pač neham delat. Prav tako ne dobim nadomestila za prevoz na delo, češ da ga ni nujno izplačati.
Rečeno mi je bilo, da bom za izplačilo dobila borih 60 tisočakov.
Lahko bi vam postavila tisoč vprašanj, kako in kaj a lahko napišem le...
Kaj storiti????
ODERUŠKA POGODBA
Moderator: Mirko Zbačnik
Ko berem ali poslušam tebi podobne zgodbe, me prime, da bi prijavila vse takšne tranzicijske delodajalce, ki na račun zaposlenih na črno dobro zaslužijo. In njihov izgovor bo seveda,da morajo državi preveč plačati če te redno zaposlijo.
Pregovor pravi: kjer ni tožnika ni dolžnika. Lahko te še tako učimo, kaj so tvoje pravice, koliko ti mora delodajalec plačati za tvoje nadure, za regres za letni dopust, minimalni čas za počitek med enim in drugim dnevom itd. Če ti tega ne zagotavlja imaš možnost pritožbe-ovadbe na delovno inšpekcijo in podobno. Razplet tega pa je jasen tebi in nam, ki ti bomo dajali nasvete. Ostala boš na cesti.
Vendar pa bi nekdo moral zbrati toliko poguma in to storiti.Lahko rečeš zakaj jaz? Tvoja pot na delovno inšpekcijo je edina prava pot. Če pa tega poguma ne boš zbrala, se boš morala zadovoljiti z minimalno plačo, torej z najnižjo možno plačo, ki ti jo zagotavlja zakon.
Želim ti veliko uspeha in več sreče pri naslednjih delodajalcih. Naj ti ne zmanjka poguma!
Pregovor pravi: kjer ni tožnika ni dolžnika. Lahko te še tako učimo, kaj so tvoje pravice, koliko ti mora delodajalec plačati za tvoje nadure, za regres za letni dopust, minimalni čas za počitek med enim in drugim dnevom itd. Če ti tega ne zagotavlja imaš možnost pritožbe-ovadbe na delovno inšpekcijo in podobno. Razplet tega pa je jasen tebi in nam, ki ti bomo dajali nasvete. Ostala boš na cesti.
Vendar pa bi nekdo moral zbrati toliko poguma in to storiti.Lahko rečeš zakaj jaz? Tvoja pot na delovno inšpekcijo je edina prava pot. Če pa tega poguma ne boš zbrala, se boš morala zadovoljiti z minimalno plačo, torej z najnižjo možno plačo, ki ti jo zagotavlja zakon.
Želim ti veliko uspeha in več sreče pri naslednjih delodajalcih. Naj ti ne zmanjka poguma!
Če že sklenete pogodbo za min. plačo bi to naneslo čez 80.000 in ne 60.000. Poizkusite pridobiti še prevoz in prehrano, da bo neto izplačila vsaj okoli 100.000 SIT.
LP, Jam
www.informatiki-on.net
www.informatiki-on.net