Knjiženje prometa menjalnice

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
ekoter
Novinec
Novinec

Knjiženje prometa menjalnice

Odgovor Napisal/-a ekoter »

POZDRAVLJENI!
Ali mi kdo lahko razloži, kaj se knjiži v izdane račune pri menjalnici. Vsi IR so za končne potrošnike, DDV ni obračunan po 27. čl. ZDDV. Odkup valut pomeni blagajniški izdatek, prodaja valut pomeni blagajniški prejemek. Iztržek je samo tečajna razlika.

Ali se mora iztržek polagati dnevno?

Blagajniški dnevnik se vodi v samem programu menjalnice, ali moram vseeno še posebej voditi blagajno?

Doslej sem dobila zelo različne informacije, pa mi nič več ni jasno!
HELP!
robertaz
Novinec
Novinec

Odgovor Napisal/-a robertaz »

pozdravljena,
listek, ki ga prejme stranka ni računa, ampak samo potrdilo.
potrdila moraš hraniti posebej, le za menjalnico.knjižiš jih ne, evidentirani so na menjalniških poročilih.
te blagajne ne knjižiš posebej.
menjalniško razliko polagaš kakor se sama odločiš, vsakodnevno ni potrbno.jaz to delam 2x na mesec.
poknjižiš pa menjalniško razliko, na posebne prihodke, na 77 (odpreš si konto- prihodki menjalniška razlika); ter razliko po srednjem tečaju Bs, ki ti jo prikaže začetno in končno stanej blagajne v blagajniškem dnevniku.poglej npr. končno stanje na dan 31.1. in začetnoa stanje 01.2. valute se ujemajo, vendar se preračun v tolarje ne. Jaz to uskladim 31.12. in 01.01. s temeljnico.
lp robertaz
ekoter
Novinec
Novinec

Odgovor Napisal/-a ekoter »

Hvala za odgovor!
Tako so mi že predlagali, pa nisem mogla verjeti, da gre tako enostavno. saj pri večjih firmah (d.d.) to čisto drugače poteka.
Odgovori