PRAVILNIK ALI PODJETNIŠKA POGODBA

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
MANCA1
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec

PRAVILNIK ALI PODJETNIŠKA POGODBA

Odgovor Napisal/-a MANCA1 »

Pozdravljeni,

zanima me ali moramo kot delodajalec imeti Pravilnik o delovnih razmerjih in Podjetniško pogodbo? Trenutno podjetniške pogodbe nimamo, pravilnik je pa tako zastarel, da uporabljamo kar Kolektivno pogodbo in Zakon o delovnih razmerjih, ki zagotavljata osnovne pravice. Upam, da ne delamo kaj narobe :oops:
Prosim za kakšno mnenje.
manca

Velike črke so bile samodejno zamenjane z malimi.
kokoška
Začetnik
Začetnik

Odgovor Napisal/-a kokoška »

Zadostuje, če uporabljate kolektivno pogodbo dejavnost in zakon o delovnih razmerjih. Splošni akti delodajalca, s katerim bi določali organizacijo dela in obveznosti delavcev niso nujni, so pa priporočljivi.
LP
Mirko Zbačnik
Moderator
Moderator
Kraj: Bloke, Postojna
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Mirko Zbačnik »

Slednji so v "veljavi" le, če izboljšujejo pogoje v kolektivni pogodbi ali ZDR. Namreč za delavca velja tisti predpis, ki je zanj (za delavca!) ugodnejši.
Bločeni so počeni, v papirček zaviti in na plank pribiti. (Slovensko ljudko otroško izročilo)
Mirko Slika
MANCA1
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec

V starem Pravilniku je letni dopust po delovnih mestih ugodneje določen kot v Kolektivni pogodbi, ki je stopila v veljavo v lanskem letu za našo branžo. Direktor želi sedaj dopust v mejah kot je v Kolektivni pogodbi, potem moramo popraviti tudi Pravilnik in ga dati v obravnavo tudi sindikatu ali to ni potrebno glede na to, da je sindikat itak podpisnik Kolektivne pogodbe?
manca

jambolaja
Nadračunovodja
Nadračunovodja
Kraj: Ljubljana
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a jambolaja »

Če želite delavcem ukiniti pravice, ki ste jim jih predhodno podelili, meni da bo potrebno spremeniti Pravilnik in vse kar še paše zraven.
kokoška
Začetnik
Začetnik

Opozarjam na določbo 79. člena ZDR. Važno je, kaj je napisano v pogodbi o zaposlitvi. Ne glede na spremembo zakona, kolektivne pogodbe ali splošnega akta delodajalca, delavec ohrani vse tiste pravice, ki so ugodneje določene v pogodbi o zaposlitvi. LP
MANCA1
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec

232. člen Zakona o delovnih razmerjih določa, da so 30.9.2003 prenehale veljati določbe splošnih aktov, ki so urejene v kolektivnih pogodbah. Tako je tudi področje letnih dopustov za našo branžo (nekovine) urejeno v 20. členu KP, torej stari pravilnik ne velja več. Tako si razlagam stvar, zato se opiramo na KP in ZDR.
manca

kokoška
Začetnik
Začetnik

kokoška napisal/-a:Opozarjam na določbo 79. člena ZDR. Važno je, kaj je napisano v pogodbi o zaposlitvi. Ne glede na spremembo zakona, kolektivne pogodbe ali splošnega akta delodajalca, delavec ohrani vse tiste pravice, ki so ugodneje določene v pogodbi o zaposlitvi. LP
Vidim, da sem spet pisala prehitro - 49. člen! Mislim, da 232. člen tukaj ni pomemben. LP
MANCA1
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec

V POZ se sklicujemo na branžno kolektivno pogodbo in akte v podjetju, ki so kot sem že rekla neusklajeni z novo zakonodajo.
Na žalost sem "padla v to godljo" in se spopadam s temi stvarmi čisto na novo in sama, pravnika pa nimamo. :cry:
Hvala za vse napotke in potrpljenje :spomezik:
manca

Odgovori