Problematika računovodstva

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
sammy
Nov član
Nov član

Problematika računovodstva

Odgovor Napisal/-a sammy »

Oprostite mi, če bom zatežil določenim osebam, vendar ...

Lepo in potrebno je, da obstaja forum o raznih debatah in o postopkih knjiženj, raznih davčnih pregledov ipd. Ne podpiram pa (in ne razumem), da se na forumu pojavljajo takšna vprašanja, katere bi računovodja (ali kako se že temu reče) moral poznati v srednji šoli.
Res je, da se v spremembi zakonov in dodanih novih pravilnikov ter raznih spremembah v davčnih knjigah, zgubim tudi sam, vendar zato hodim na seminarje (ne tiste za 5.000 do 15.000 SIT), kjer bom svoje znanje nadgradil in dopolnil. Seveda se po seminarjih še pojavljajo razna nova podvprašanja, vendar greš na novega z pripravljenimi vprašanji ter tako eliminaraš negotovost.
Tako je naše podjetje (samo letos) porabilo za 235.920,00 SIT stroškov v zvezi z seminarji, ter 125.300 SIT za strokovno literaturo.
Zakaj govorim o tem??
Ko govorimo in debatiramo z starimi in potencialno z novimi strankami za računovodstvo, nam ob izračunanem honorarju po računovodski tarifi ocenjenega dela (zmanjšano za 50%-stvarnost štajerske), stranke dobesedno zasmejijo. Češ ta in ta pa dela za toliko in toliko ...

In kaj tam stranka dobi???? Verjemite popolnoma nič. Dobi pa mogoče odgovore na vprašanja, katere zastavi na takšnem forumu, ter prodaja vaše (naše) znanje.

To je realnost današnjega dela v računovodstvu. Hvala bogu, da obstajajo klienti, kateri razumejo in verjamejo v razliko dela, učinkovitost dela ter zaupanja.

Pa za konec; če bi jaz vprašal za kakšno mnenje določenega vprašanja, ki sem ga slabo razumel ali ga ne znam pravilno opredeliti v knjigovodstvu, verjemite, da vas 80% tistih, ki postavljate vprašanja, sploh ne bi vedelo za kaj se gre.

Pa še enkrat, brez zamere ...

== Življenje računovodje postaja vedno težje ==
ekonomist
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a ekonomist »

Končno eden, ki si je vzel čas, da je to zadevo
pokomentiral. Tudi sama se večkrat vprašam, glede na
osnovna vprašanja postavljena v tem forumu,
koko si sploh upajo posamezniki voditi knjige, če ne vejo osnovnih zadev.
Sem vodja rač.službe v veliki trg. družbi in vodim rač. še za moževo podjetje, pa se čedalje bolj sprašujem ob vseh spremembah
ali sem sploh še kolikor toliko na tekočem.
Realnost pa je taka, da že skoraj vsak vodi knjige (imam prijatelja, ki je bil paznik v zaporih, pa me je pred časom spraševal, da namerava odpreti rač. servis in če bi mu enkrat malo razložila zadevo!!!!), zato to delo ni čisto nič cenjeno in se sprašujem kako si lahko odvetniki računajo po tarifi, pa vsak plača, če pa bi servisi
računali po tarifi, pa ne vem kdo bi jim to plačal.Ker iščem tudi
službo, me glede na moje izkušnje vsi povabijo na razgovor, ko pa
povem za kakšno plačo, vsi padejo naokoli in nobeden ni
pripravljen plačati kaj več (beri 250.000) za računovodjo za podjetje nad 20 zaposlenih.
Ali se lahko javi kakšen, ki ima servis in pove po kakšni ceni računajo strankam? Kolikšen % tarife dosežejo?
To je krutost tega dela, mogoče bi vrednost tega dela dvignili
s kakšnimi licencami.

Še kakšno mnenje?
koki
Začetnik
Začetnik

Odgovor Napisal/-a koki »

Strinjam se z obema. Sammiju bi odgovorila, da nekateri spreva postavljajo vprašanja preden sami pomislijo na odgovor, ki ga seveda po premisleku znajo. A kaj čmo, nekateri sodelujoči mislim, da niso prav računovodje,...

Glede plače pa smo za direktorje podjetji, delavci v račuinovodstvu brezveznili, saj samo prekladamo papirje sem ter tja in ustvarjamo samo stroške, zaslužka od nas pa nič ni in še neprestano težimo tako se ne da, v tem zakponu piše tako pa tako...

Nekoč bo že bolje, le tarife kot jih majo notarji ne bomo nikoli dosegli!
ditka
Nov član
Nov član
Kraj: Slovenia

Odgovor Napisal/-a ditka »

Popolnoma razumem svoja dva predhodnika, vendar bi rekla tudi kakšno besedo v bran vsem tistim, ki sprašujejo "neumna oz. osnovna" vprašanja. Nekateri smo bili tudi prisiljeni v to delo s tako rekoč nič predznanja. Če hočeš obdržat službo ali jo sploh dobit, moraš zagrabit vsakršno delo in biti vesel, da si ga sploh dobil, pa čeprav gre za delo računovodje za pičlih 140.000 SIT mesečno. Vsaj pri meni je bilo tako. Če sem hotela preživljat dva otroka... Delala sem na pol zastonj pri privatnikih, ki so me bili pač pripravljeni vzeti oz. zdaj lahko rečem, pri takih, ki nimajo pojma kako zelo je računovodstvo za firmo pomembno in koliko znanja in izkušenj zahteva. Eden iz med njih me je "zmerjal" s tajnico. :)) Sedaj imam 12 let bogatih delovnih izkušenj v računovodstvu kot računovodja v negospodarstvu, gospodarstvu, malih privatnih firmah kot tudi v eni veliki mednarodni priznani firmi. Najnižja plača, ki sem jo dobila za računovodjo je bila 70.000,00 sit pri privatniku, najvišja pa je bila 200.000,00 sit. V glavnem sem bila povsod zaposlena za določen čas, bila sem na veliko razgovorih, v glavnem pohvaljena za svoje znanje in skoraj vedno prišla v najožji izbor kandidatov za zaposlitev, vendar se je zataknilo pri plači.... Tudi jaz sem zahtevala 200.000,00 :))) No sedaj imam vseh teh zaposlitev za določen čas in za nizko plačo dovolj. Odprla sem svoj računovodski servis. Žal nimam izkušenj z s.p.-ji, pa se mi sami taki ponujajo za vodenje.... Zato tudi jaz vprašam kakšno neumnost. Nikogar ne obsojam. Spoštujem vsakega, ki se loti tako zahtevnega dela in je tako pogumen, da se upa javno spraševati "neumnosti". Marsikdo je prisiljen! Poleg tega pa pravih odgovor ne vejo niti tisti, ki nas kontrolirajo (inšpektorji)in niti tisti, ki pišejo zakone!!! Kako jih bomo vedeli mi?

Pa lep pozdrav in srečno!

Ditka
zidan
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec

Odgovor Napisal/-a zidan »

Spoštovani " sammy ",hvala bogu,da imate možnost obiskovat seminarje in to nad 15.000,00 sit.Tudi sama sem delala v privat podjetju v
računovodstvu. V petih letih smo obiskale 2. seminarja in še to z vednostjo vodstva, da preveč zahtevamo( da obstaja literatura seveda )in zato se popolnoma strinjam s "ditka", katera pravi ,da si včasih prisiljen spraševati tudi "neumnosti", v boju, da ne izgubiš službe.
Tu bi vas pa vprašala:" Kdo je neumen?"
Gospa" ekonomist" lahko bi vam rekla le to, da ste lahko srečna ker delate v veliki trg.družbi in vam ni treba na seminarje za vodit moževo podjetje.
Meni niste prav nič zatežili!

LP
uni
Super računovodja
Super računovodja

Odgovor Napisal/-a uni »

Sammy: jaz pa mislim, da če na teh "hoh" seminarjih vse zveste, ne rabite foruma. Sama sem se tudi udeležila že nekaj takih, pa tudi niso bili vsi tako kvalitetni, kljub visoki ceni. Velikokrat se namreč sliši: v zakonu je tako, vendar inšektorji tolmačijo tako,... odločitev pa je vaša.Zato nimate povsem prav o "neumnih" vprašanjih, saj vidite da so tolmačenja in izkušnje zelo različne. Saj gre na forumu tudi za izmenjavo izkušenj(z inšekcijskimi preegledi npr.)
Mislim, da forum ni namenjen samim ekspertom in ni nič narobe, če se obdeluje različno zahtevna področja. Saj ni nihče prisiljen, da bere in še manj , da odgovorja. Pa brez zamere, vsak ima svoje mnenje.Pa se tudi meni zdijo včasih vprašanja zelo osnovna, vendar krog obiskovalcev foruma je širok, namenjen pa (verjetno) vsem.
Še nekaj: celo na raznih zvezah in društvih dobiš od različnih svetovalcev na isto vprašanje različno tolmačenje. Kako naj bi potem taki, ki te usluge iščemo točno vedeli.Saj pogosto človek res ve, vendar v množici podatkov in sprememb več ne ve, kaj je prav in kaj ne, kje je nekaj prebral...Pa raje užijmo lep dan, kot da se jezimo!:oops:
Anela
Računovodja
Računovodja

Odgovor Napisal/-a Anela »

Pa se bom še sama vključila v debato. Forum prebiram že kakšno leto, šele pred nekaj meseci pa sem se aktivno vključila in postavila prvo vprašanje. Moram reči, da mene motijo enaka vprašanja na isto temo - ne bi bilo bolje prej malo pobrskati...? Nekaterim je očitno lažje, da kar postavijo vprašanje, kjer so besede samo malo zaobrnjene kot pri vprašanju nekoga pred par dnevi.
Glede računovodskih servisov in zaračunavanja storitev pa tole: Sem sicer zaposlena (s kar solidno računovodsko plačo), vendar pa se bo to verjetno v kratkem spremenilo. Tako bi začela na svoje. Pripravila sem že nekaj ponudb, izračunov (tudi s 30 do 40% popustom na tarifo), pa se še vedno ne morejo odločiti zame - ker bom "začela na novo" (kljub mojim 22 letnim izkušnjam v računovodstvu!!!). Čeprav sem imela priložnost videti "izdelke" nekega servisa in me je bilo groza; (samo primer: saldo na izpisku in v glavni knjigi konec leta se je razlikoval za ca 240.000 SIT), ko pa sem na to opozorila stranko, mi je rekla, da se v to ne spozna in da mu je nerodno reklamirati...
Sama pa ne mislim delati "šlamparij" za polovično (ali celo nižjo) ceno, samo kako naj to komu dopovem. Očitno so mnogi kar zadovoljni, samo da plačajo čim manj. Pridružujem se mnenju, da je naše delo razvrednoteno.
Pa lep popoldan

Anela
matina
Računovodja
Računovodja

Odgovor Napisal/-a matina »

Morda ne bo odveč še eno mnenje.

Delodajalci oz. stranke v računovodskih servisih, sploh če nimajo izkušenega računovodje, gledajo na računovodstvo kot na strošek, od katerega nimajo koristi. Zadovoljujejo pač zahteve države. Večinoma ne razumejo niti bilanc. Ne vejo, da služijo računovodske informacije predvsem notranjim potrebam in njim samim, da se lažje odločajo. Zadovoljijo se s finančnim računovodstvom. Za razumevanje stroškovnega računovodstva so pa vse prevečkrat tudi diplomirani ekonomisti premalo dovzetni. Najbolj zaradi nepoznavanja prakse.

Moram potrkat, meni se kakšna kazen še ni zgodila. Večina računovodkinj, ki jih poznam, so bile od države že kaznovane, v večini na začetku svoje poti. Ponavadi z diplomo v žepu in nekaj leti delovnih izkušenj. Sedaj delajo po načelu: "Previdnost je mati modrosti".

Ko dobi podjetje kazen, prične resneje razmišljati o kvaliteti računovodje.

Glede na vse povedano mislim, da moramo biti računovodje tisti, ki povemo, koliko znanja potrebujemo in kako ga lahko pridobimo. Glede plač pa naslednje: merilo še vedno ni znanje in nikoli ne bo, temveč računovodjeva sposobnost prodati se.

Tajnice, medicinske sestre, ... imajo svoja združenja, na katerih si prizadevajo za boljše delovne razmere (beri plače), tajnice naprimer testirajo v znanju tujih jezikov, tipkanja,... Mogoče pa bi še mi ustanovili kaj takega:):???:

Ga Ditka! Ne vem če je pogumno vprašati na forumu osnovna vprašanja, meni se zdi neodgovorno do vas samih in do stranke, da nekdo opravlja računovodsko dejavnost brez trohice znanja. :shock:

lp
marjana s
Novinec
Novinec

Odgovor Napisal/-a marjana s »

Pozdravljeni!

Pozdravljam vašo debato.

No, pa da najprej razložim kdo in kaj sem. Sicer ne delam v računovodskem servisu, niti nikomur fizično ne opravljam knjiženj oz. računovodstva. Kljub temu vedno rada pogledam, kakšni problemi so aktualni in kakšne rešitve so za slednje ponujene. Sem zaposlena na banki (poslovanje s pravnimi osebami), mož je s.p. in zanj delam določene zadeve, vendar imamo računovodjo, ki dokumente sknjiži in opravi vse potrebne stvari. Saj ne da dvomim v lastne (ne)sposobnosti, da jaz kaj takšnega ne bi zmogla, vendar sledim življenjskemu načelu, da ljudje ne moremo obvladati vseh področij dela.

Povsem se strinjam z vami, da se v računovodstvo oz. delo knjigovodje rine v teh časih prav vsak, ki ima "pet minut časa". Kakšne so bilance določenih računovodij!! Prava katastrofa, če mene vprašate. Naj dodam, da dnevno vidim kar nekaj bilanc.
Pa ne da sedaj mečem slabo luč na vse novodobne, samooklicane računovodje; tudi določeni t.i. stari mački nimajo kaj preveč pojma, kako se zadevam streže.

Povsem se strinjam z vami, da bi moral vsakdo, ki bi želel opravljati računovodske storitve, opraviti določen test ali kaj podobnega. Kaj takšnega, kot se sedaj dogaja, to svet še ni videl!

Pa brez zamere, če se je kdo sedaj našel v mojem komentarju.
Bodimo realni vsak pri sebi in se poglejmo vase in v svoje zmožnosti, a ne?!

pa lep pozdrav!
Al
Začetnik
Začetnik

Odgovor Napisal/-a Al »

"sammy"

Bom pa še jaz podal svoje mnenje:

-Glede seminarjev; naš servis porabi na leto več kot pol miljona za seminarje in strokovno literaturo, pa bom kljub temu včasih postavil kakšno vprašanje na tem forumu na katerega si ti vedel odgovor že v srednji šoli.V vsej svoji dolgoletni praksi še nisem srečal računovodjo, kateri bi vedel vse odgovore na premnoga vprašanja, katera se porajajo pri našem delu.Predvidevam, da ta forum ne berejo samo računovodje in zato me ne moti, če kdaj odgovorim tudi na kakšno "cvetko".
Tudi mi delamo za 50% tarife, ker je žal stanje v našem gospodarstvu tako, da si plačila celotne tarife ne bi moglo privoščiti 20% naših strank.(zato ne dobijo tako malo kot predvidevaš)
Drugače pa je vsaka kritika konstruktivna!
Lp!
sanja
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec

Odgovor Napisal/-a sanja »

Zaposlila sem se pri podjetniku kateremu je vodi knjige "znan in priznan računovodski servis". Ne morem verjeti, da lahko nekdo zaključi bilanco z popolnoma nerazčiščenimi konti. Samo računovodski servis ne odgovarja za svoje delo. Če je kaj narobe se zagovarja podjetnik.
No isto, kot odvetniki - plačaš isto, kot če sodbo stranka dobi ali izgubi.

Zelo mi je žal, da je naše delo tako razvrednoteno. Prepričana sem, da je v veliko firmah tako, da se morajo samo računovodje stalno izobraževati. Na vsa vprašanja moramo imeti odgovor. Za seminarje je pa škoda denarja. Vsaj pri mojem delodajalcu.

Ozrimo se raje malo skozi okno in si mislimo, da bomo šli kmalu na zaslužen dopust. Toliko smo pa že zaslužili.

:razz::):oops: Sanja
kaltrzic
Računovodja
Računovodja

Odgovor Napisal/-a kaltrzic »

Tudi jaz z veseljem prebiram forum in na vprašanjih in odgovorih malo preverjam svoje znanje. Me veseli, da tudi drugod dajete 50% popusta, sem mislila, da samo mi tako delamo. Odgovor matini: Pri GZS deluje Združenje računovodskih servisov, ki je tudi avtor obstoječe računovodske tarife, ampak to, koliko jo uporabljamo, je pa odvisno od "fronte" na trgu. Smo povedali, koliko smo jo (razen nekaterih izjem)sposobni uveljaviti! Obstoja tudi izobraževanje za licenco pri GZS, kar precej servisov jo že ima, vendar žal ni uradno priznana. Za naziv preizkušenega računovodje pa morate imeti II. stopnjo + dodatno podiplomsko izobraževanje. Vsi pa veste, koliko časa nam ob vsem delu in izobraževanju za naše konkretne računovodske probleme ostane še za izobraževanje za neki naziv. Pa tudi, kako boš ta naziv prodal na trgu, ki je nasičen z nekvalitetnimi poceni storitvami. O davčnih kontrolah na tem mestu ne bi preveč, ampak dejstvo je, da iščejo toliko časa, da ne gredo praznih rok. Če prej najdejo, pa prej grejo!
Nihče pa ni nezmotljiv, vsi tudi veste, kako zelo se včasih mudi, roki so fiksni.Situacije so včasih nevzdržne, vendar - a smo a nismo?!! LP Alena:twisted:
Odgovori