s.p. v mirovanju in stroški nastali po tem datumu

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
mj
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec

s.p. v mirovanju in stroški nastali po tem datumu

Odgovor Napisal/-a mj »

Imam primer, ko je s.p. dal dejavnost trenutno v mirovanje vendar mi je prinesel konec leta polno stroškov, ki so nastali po tem datumu. Ali jih lahko poknjižim (ker bilanca je za odbobje celega leta-namreč ne vpišem od 1.1 pa do tistega datuma ko je prenehal ampak vpišem 1.1-31.12
katrijn
Nadračunovodja
Nadračunovodja
Kraj: Slovenia

Odgovor Napisal/-a katrijn »

S.p. ne more biti v mirovanju, ampak lahko samo preneha z dejavnostjo. Do takrat pa so njegove obveznosti neprekinjene.
mj
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec

Odgovor Napisal/-a mj »

s.p. je lahko v mirovanju-porodniška in ta čas se ne plačuje prispevkov. Dobila je odločbo iz Dursa
DD
Novinec
Novinec

Odgovor Napisal/-a DD »

Tudi mene zanima to vprašanje. Po moji logiki namreč sp na porodniški ne more uveljavljati stroškov v času mirovanja dejavnosti - saj v tem času ne opravlja dejavnosti (torej ni stroškov povezanih z njo), prejema porodniško, prav tako ji država plačuje prispevke.
mj
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec

Odgovor Napisal/-a mj »

no jaz sem naredila tako: da stroške sem poknjižila, os pa nisem dala v uporabo dokler ne začne spet delati in posledično nisem obračunala amortizacije od teh os, ki jih je gospa nabavila po tem ko je šla v porodniško. S.p. dejavnost ni bila prekinjena in se šteje kot da je še vedno aktiven.
MG
Super računovodja
Super računovodja
Kraj: Koper

Odgovor Napisal/-a MG »

To pa meni ni logično. S.p. je lahko v mirovanju pa stroški še vedno nastajajo. fiksni stroški, na katere ne vpliva obseg dela:

Najemnine
Odvoz smeti
Priključek za internet
Naročnina za telefon
elektrika - odjemna moč
... pa še kaj bi se našlo.

Odvisno od dejavnosti pa nastajajo še kakšni drugi stroški...

To je treba plačati in se lahko da v stroške.

Lep pozdrav,

MG
mj
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec

Odgovor Napisal/-a mj »

ja se strinjam glede fix stroškov. Vendar kaj pa naj naredim, če je kupila os. Če ga sedaj ne dam v knjige drugo leto še manj.
Odgovori