NEplačevanje davka; AKONTACIJA DOH. = 0 !!??

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
kastelo
Novinec
Novinec

NEplačevanje davka; AKONTACIJA DOH. = 0 !!??

Odgovor Napisal/-a kastelo »

Pozdrav!

Po 'domače': akontacija dohodnine za leto 2005 mi zna ša 0,00 SIT
Torej, delodajalec v letu 2005 ni plačeval davka od dohodka iz zaposlitve. Nimam vzdrževanih družinskih članov. Sem v rednem delovnem razmerju, s pogodbo za določen čas.
Ali je delodajalec kršil zakonska določila (ZDoh-1, ZDavP-1)?
Kam naj se obrnem za pomoč oziroma za prijavo na davčno inšpekcijo?

Hvala za odgovore!

Andrej

P.S.: Delodajalec pa mi je danes v podpis dal prazen obrazec "Obvestilo o uveljavljanju olajšave za vzdrževane družinske člane", češ, naj kar podpišem prazen obrazec, bo on že vse izpolnil... !!! Seveda nisem podpisal.
roki
Računovodja
Računovodja

Odgovor Napisal/-a roki »

Pozdravljeni.

Niste napisali koliko ur na dan ste zaposleni, kolikšna je vaša bruto plača?
Ko boste to napisali, vam bom lahko odgovorila.

LP :)
pamps
Nadračunovodja
Nadračunovodja

Odgovor Napisal/-a pamps »

Najprej poglejte plačilne liste. Tam bi moralo biti napisano kakšne olajšave so bile upoštevane ob izračunu dohodnine. Če so na plačilni listi poleg splošne olajšave, še kakšne druge, se skušajte spomniti, če niste morda podobne izjave, kot vam jo je hotel podvaliti danes, podpisali ob nastopu dela. Škoda, da ga niste opomnili takoj, ko ste dobili prvo plačilno listo. Sicer pa vi niste krivi, za vse je odgovoren delodajalec, tudi za pravilnost obračuna dajatev.
Ali je bila to "finta" delodajalca in ste tako prejemali večjo neto plačo in je imel mir pred vami? Saj mu je moralo biti jasno, da boste nekoč (ob dohodnini) morali vse skupaj plačati. Poskusite se najprej zmeniti z njim; morda ima kakšno ugodno rešitev.
Če z delodajalcem ne boste prišli skupaj, pa je najbolje, da vse, kar imate, spakirajte v mapo in odnesete na inšpektorat za delo. Tam vam bodo gotovo povedali kako pravilno in hitro postopati.
kastelo
Novinec
Novinec

Hvala za odgovore!

Torej, gre za poln delovni čas, podajam pa primer iz plačilnega lista za mesec APRIL2005:

-----------------------------------------------
Davčna olajšava: 129.625,00 (TEGA NE RAZUMEM !!!!!!??)
Urna postavka: 433.31
Bruto vredn. točke 1.00
Količina dela: 1.370
Eskalacija: 1.000
skupna urna postavka: 625.10
Minulo delo: 0.00
Stalnost: 0.00
Kvaliteta dela: 1.053
---------------------------------------------------------------
redno delo 160 ur bruto 109.889,10 SIT
praznik 8 ur bruto 5.782,00 SIT
nedeljsko praznično delo 50% 5 ur bruto 5.420,60
dodatek po zakonu bruto 7.142,90

skupaj bruto delo: 128.234,60 SIT

prispevki (22,1%) 28.340,00 SIT
neto delo: 99.894,60 SIT
prevoz na delo: 21.685,00 SIT
prehrana: 15.774,00 SIT
--------------------------------------------
SKUPAJ NETO: 137.353,60 SIT
ZA IZPLAČILO: 137.353,60 SIT
DOHODNINA: 0,00 SIT

Specifikacija prispevkov:
SPIZ 15,5% oziroma 19.876,00 SIT
ZDR. ZAVAR. 6,36% oziroma 8.156,00 SIT
REP. PRISPEVEK za ZAPOSLOVANJE: 0,14% oziroma 180,00 SIT
PRISPEVEK ZA STARŠ. VARSTVO: 0,1% oziroma 128,00 SIT

To so podatki iz plačilnega lista za APRIL2005.
Ne vem, kaj pomeni zgoraj navedena ''olajšava'' - splošna davčna olajšava za mesec april namreč znaša 47.033,00 SIT
Jaz izračunam osnovo za izračun davka 52.862,00 SIT in davek (16%) torej znaša 8457 SIT.
No, pravkar sem odkril tole:
za april je splošna olajšava 47.033 SIT
za 1. otroka 39.575 SIT
za 2. otroka 43.017 SIT
Če to troje seštejem, dobim 129.625,00 SIT !!!!!
Huh, veliko sem napisal... Se mi zdi, da je delodajalec potvoril obrazec za olajšavo za vzdrževane člane....
pamps
Nadračunovodja
Nadračunovodja

Odgovor Napisal/-a pamps »

Očitno so med letom upoštevali preveč olajšav. Prejemali ste višji neto, sedaj pa bo potrebno plačati davek. Glede na to, da so danes skušali izsiliti vaš podpis na praznem obrazcu (kako pa bi ga izpolnili, saj je potrebno navesti tudi davčne številke vzdrževanih druž.članov?), predvidevam, da so napako ugotovili malo pred vami in jo skušali zakamuflirati s tem obrazcem. Napaka je bila lahko namerna, razloge pozna vaš delodajalec, ali pa nenamerna s strani osebe, ki je v računalnik vnašala podatke in pomotoma v šifrantu vnesla napačne podatke.
Poskusite se pomeniti z delodajalcem. Gotovo je tudi on zainteresiran, da zadevo rešita po mirni poti.
kastelo
Novinec
Novinec

Pamps, hvala za pomoč in nasvet;

Razmišljam o tem, kaj je delodajalec s tem hotel doseči in kako se z njim pogovoriti. Lahko bi namreč sam delodajalec vpisal lažne podatke in se zagovarjal, da je to dobil od mene - saj bi bil spodaj moj podpis!!

Ni mi jasno, kakšna je sploh zdaj lahko pravno-formalno korektna rešitev. Kaj če DURS ugotovi, da je bila upoštevana davčna olajšava za dva otroka - nič mi ne pomaga, če delodajalca prisilim, da mi zaradi sitnosti ''na roke'' plača nastali minus (jaz v napoved za odmero ne morem pisati, da imam dva vzdrževana otroka).
Razmišljam o 'obisku' inšpektorata za delo... (?)

Lep večer!
jambolaja
Nadračunovodja
Nadračunovodja
Kraj: Ljubljana
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a jambolaja »

TO pa je zanimivo!!!
Delodajalec vam je upošteval preveliko olajšavo, zdaj pa naj bi podpisali da ste vi krivi.
Delodajalcu predlagajte, da naredi poračun plača dohodnino z obrestmi, popraviti bo moral tudi obrazce (REK...). Če bo to zavrnil pa mogoče res obiskati delovno ali davčno inšpekcijo.
Odgovori