zopet prevozi

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
willy
Nov član
Nov član
Kraj: Slovenia

zopet prevozi

Odgovor Napisal/-a willy »

Prebiram gradiva raznih seminarjev in seveda prebiram različna mnenja.
Pogledala sem tudi v DDV praktikum, kakor na odgovore davkoplačevalcev in sedaj sem postala malo zmedena. V DDV praktikumu, pa tudi odgovor Martina Krpana nekomu skoraj pred mesecem dni, se prevoz npr. za naročnika z ID iz Nemčije za relacijo Nemčija - Avstrija, uporablja 3.odstavek 18.a člena ZDDV. Jaz razumem, da se ta člen uporablja samo, če se prevoz blaga opavi za naročnika z ID v državi članici, ki ni država članica odhoda. ( npr. naročnik Nemec z ID, prevoz Avstrija - Italija). Svetovalci iz OZ pravijo, da se uporablja 1.odstavek 18.a člena ZDDV, v kolikor je naročnik iz države članice odhoda.
V Iks-u pišejo, da se DDV plača v državi odhoda - čeprav pri primeru niso dovolj jasni, ker niso zapisali, da je naročnik z ID. Na raznih drugih seminarjih pa so nekateri trdili, da se prevoznik mora registrirati v državi odhoda, drugi pa da se uporablja 1.odstavek 18.a člena ZDDV.
Kaj je prav???
Kako razuete vi to?
Vesela, bom kakšnega odgovora
LP

p.s. prevoznik je slovenec z ID

Mini
willy
Nov član
Nov član

Kot izgleda,ste tudi vi forumciv dvomih

Mini
c.d.
Nov član
Nov član

Odgovor Napisal/-a c.d. »

Od kje je prevoznik?
sanja
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec

Odgovor Napisal/-a sanja »

Jaz se držim tabele iz iksa 6-2004 stran 96.

Upam, da ga imate.
Pozdrav. Sanja
FINANCNIK
Novinec
Novinec

Odgovor Napisal/-a FINANCNIK »

Halo!

Ti prevozi-nedorečeni?

Tabela v IKS-u 6/04 je res zelo dobra, vendar po moje z obrazložitvijo, da v primeru prevoza iz države naročnika z ID številko-ko je začetek prevoza in naročnik v isti državi članici(prevoz opravi SLO z ID št.) v drugo državo članico , registracija v državi odhoda ni potrebna če ima ta država podobno zakonodajo kot je naša (kar jo pa verjetno vse države članice imajo) v smislu našega 12.člena ZDDV.(preberite člen!)
Klavzula na izdanem računu naj bi se glasila:
DDV plača naročnik_2.stavek 2.odstavka 12.člena ZDDV.
(mnenje svetovalca mag. Matjaža Prusnika-ZDRF Ljubljana-podobno mennje sem dobila tudi na GZS-svetovalka ga. Škofič)

Glede na Svetovalec št. 5 (revija Obrtnik) stran 58-zgoraj pa menim, da je ob predpostavki zgoraj pravilna tudi klavzula 1.odstavek 18.a člena ZDDV, katero tudi mi uporabljamo.

To, da je plačnik DDV naročnik ne glede na kraj naklada trdijo tudi tuji poslovni partnerji naše stranke, ko trdijo, da so v vsakem primeru plčaniki DDV oni, če za njih vozi tujec_še čakam njihovo pismeno obvestilo)

Pa LP

Marjeta

MARJETA
Darja_D
Začetnik
Začetnik
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Darja_D »

Iz delavnice "DDV po vstopu v EU - GZS& Šircelj Konsulting":
Kraj opravkljanj prevoznih storitev ZNOTRAJ SKUPNOSTI:
Storitev je opravljena glede na kraj odhoda, to je kraj, kjer se prevoz dejansko začne, razen:
- <font color="red">če se prevoz opravi za naročnika, ki je identificiran za DDV v drugi državi, je kraj obdavčitve v državi sedeža naročnika</font id="red">
Npr.: Slo prevoznik opravi prevoz blaga iz Slo v drugo državo EU.
- Če je naročnik Slo podjetje z SLO ID št.: je obdavčitev v SLO
- Če ne naročnik npr. A podjetje z A ID št: je obdavčitev v Avstriji.

LPD

Darja
willy
Nov član
Nov član

Hvala vsem za odgovore.
Jaz uporabljam 1.odstavek 18.a člen v primeru,če je naročnik iz države članice odhoda. Na različnih predavanjih, pa različno predavajo in me malo zmedejo. Za odgovore se nam še enkrat lepo zahvaljujem

Mini
Odgovori