Akontacija za januar-zmešnjava

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
uni
Super računovodja
Super računovodja

Akontacija za januar-zmešnjava

Odgovor Napisal/-a uni »

Imam pravo zmešnjavo pri knjiženju akontacije davka od dobička za DECEMBER,ki se plača v januarju:
vem, da je treba to obevznost izkazati že v BS za 2005, čeprav se plača šele 10.1.2006.Vendar se mi stvar precej (vsaj za moje pojme) zakomplicira zaradi preplačil.Zaradi preplačilv 2004 moram malo poseči v knjiženja 2004:
med letom knjižimo pl.akontacij na 161/110. Konec leta knjižimo davčno obevznost za 2004 na 810/264.Ker je bila ta obevznost veliko manjša od že plačanih akontacij,jo s temeljnico zapremo 264/161Tako imamo na 264 saldo nič,na 161 pa znesek ,ki se refundira.
Za januar in februar 2005 sta bili plačani akontaciji še"po starem"-višjem znesku.Ti dve akontaciji sta večji, kot pa znašaceloletna obveznost za 2005, zato smo v marcu(za februar)plačali zadnjo akontacijo, potem pa med letom nič več.Če ne bi ti dve kaontaciji prokrivali oz.presegali celoletne akontacije, bi plačevali zaradi nizke davčne obevznosti(iz DDPO obrazca)trimesečne obroke.
Sedaj imam na 264 saldo nič, na 161 pa 2 plačani akontaciji(10.02.05 za januar in 10.03.05 za februar).
Ali moram sedaj, kljub navedeni situaciji,oz.kljub temu, da je bilo plačano več,knjižiti decembersko obveznost per 31.12.2005, da bo vključena v bilanco za 2005? In kako jo določim:delim tromesečni obrok s tri, da dobim mesečnega?
Mislim, da mi ni treba nič "doknjižiti".ker je bilo dejansko plačano že za celo leto in še več, nisem pa sigurna.Mi zna kdo pomagati, čeprav sem tako zakomplicirala,ampak krajše nisem znala pojasniti, ker če ne bi vsega navedla, bi bila rešitev verjetno drugačna.
Lepo prosim za pomoč, da lahko čez vikend nadaljujem z bilanco.
Odgovori