Dohodnina-izračun

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
tajrin
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec
Kraj: Slovenia

Dohodnina-izračun

Odgovor Napisal/-a tajrin »

Pozdravljeni!

Računala sem dohodnino na spletni strani. V obrazec sem vnesla vse ustrezne podatke, in sicer podatke o plači, prispevkih na plačo in akontacijo dohodnine. In mi je program izračunal vračilo dohodnine.
Ko pa sem vnesla še znesek pokojnine in akontacije davka na pokojnino pa mi je program izračunal doplačilo.
Potem sem vsako posebej vnesla in v obeh primerih mi je izračunalo vračilo.
V čem je "fora"? Naj povem, da je v tem primeru oseba delala pol leta, pol leta pa je v penziji.
A se komu kaj sanja, zakaj je tako?

Tajrin
tajrin
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec

No, mogoče kakšen namig?
pepi5
Računovodja
Računovodja
Kraj: Velenje

Odgovor Napisal/-a pepi5 »

Ja, res boste morala doplačati. Za tiste, ki so v prejšnjem letu prejeli in plačo in pokojnino (veste, da se od pokojnine ne plačuje dohodnina), ne bo nič kaj prijetno. Namreč, priznani so vam mislim da - ne držite me za besedo - 15,5% olajšave, ki jo država prizna ljudem v pokoju, ker pa se od pokojnine ne obračunavajo dajatve, je temu tako. Pojdite za vsak slučaj na informativni izračun še na e-davke na tale naslov:
http://edavki.durs.si/OpenPortal/Pages/ ... ion=import

da se prepričate o izračunu.

Tudi moja mama je v istem položaju in smo res preverjali vse variante (namreč vsako leto je dobivala dohodnino nazaj), pa je žal temu tako.

Lp
tajrin
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec

Hvala za odgovor Pepi5.

Tudi na tem naslovu sem že sama preverjala in rezultat je enak. Pa saj to ne more biti res. Tukaj, v tem primeru sploh ni logike.
Kaj pa tistih 15,5,% oz. kolikor pač bi bil ta procent, od česa se odbije kot olajšava? Mogoče kakšen primer izračuna za boljše razumevanje?.. :oops:

Tajrin
pepi5
Računovodja
Računovodja
Kraj: Velenje

Odgovor Napisal/-a pepi5 »

Sej pravim, za ta odstotek me ne držat za besedo. To je v bistvu priznana akontacija dohodnine, ki je ni - pogleje še enkrat v izračun - mislim da napiše obračunana akontacija.

Ja res je - si misliš, človek gre v penzijo, bo mal mira - pol pa se obremenjuješ s tem, ko moraš plačati (pa ti zneski tudi niso mali!!!). Pa tudi to, malice ni več, potnih stroškov tudi ne.

Lp
PUPEK
Začetnik
Začetnik

Odgovor Napisal/-a PUPEK »

Tajrin!
Ta procent je 14.5- to je osebna olajšava, ki se rezidentu,prejemniku pokojnine iz obveznega pokojninskega in invalidskega zavarovanja prizna za zmanjšanje dohodnine od bruto zneska. Program vam bo olajšavo sam izralčunal.
Upam, da sem kaj pomagala!

LP
PUPEK
tajrin
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec

Hvala obema. Sedaj vsaj ni dilem.

Lep vikend vama želi Tajrin. :wink:
Odgovori