Opazila sem, da je na tem forumu kar precej podobnih tem, pa bi vseeno prosila za pomoč.
Partner je v lanskem letu prodal stanovanje, kjer je imel prej stalno bivališče, jaz sem bila prijavljena drugje.
Iz tega denarja in delno mojega kredita, ki sem ga najela pri banki, sva kupila novo stanovanje (moj kredit je bil v celoti nakazan prodajalcu).
Ker je partnerju del denarja od prodaje njegovega stanovanja še ostal, sva s tem opremila novo stanovanje.
Sedaj sva oba polovična lastnika tega novega stanovanja in imava na tem naslovu prijavljeno tudi stalno bivališče.
Meni je jasno, kam vpisujem kot olajšavo mojo glavnico kredita in obresti (pod C2).
Sedaj me zanima predvsem, če mora partner kam v obrazec za oddajo dohodnine zapisati, da je stanovanje prodal in kupil novo oz. denarne vsote (kot olajšavo ali kako drugače)?
Pred dnevi je dobil tudi nek izpisek iz davčnega urada - OBVESTILO O KNJIGOVODSKEM STANJU TERJATEV IN OBVEZNOSTI, pod katerim je zapisano naslednje:
- 2001 zavezanci za dohodnino - letni proačun-vračila
Breme: -(minus) in neka vsota;
Dobro: -(minus) in neka vsota;
Saldo: 0
- 212070 zavezanci za davek na promet nepremičnin
Breme: neka vsota;
Dobro: neka vsota;
- 215070 zavezanci NUSZ fizične osebe
Breme:
neka neka vsota;
Dobro: neka vsota;
Prav gotovo mi ni več nič jasno in zadeve so zakomplicirali za nas laike.
Prosim, če mi lahko kdo odgovori na moja vprašanja in pomaga. Bom zelo hvaležna!
Hvala!
S.