Dohodnina študenta s prekinitvijo statusa

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
dominik111
Nov član
Nov član
Kraj: Slovenia

Dohodnina študenta s prekinitvijo statusa

Odgovor Napisal/-a dominik111 »

Pozdravljeni,
ali mi lahko kdo pomaga rešiti to težavo olajšave za otroka:

brat je 30.9.2004 izgubil status dijaka, ker ni maturiral, in tako se je v oktobru 2004 prijavil na Zavod. Od zavoda je prejemal denarno nadomestilo za brezposelne do 9.6.2005, ko se je zaposlil za en mesec, tj. do 8.7.2005; (zaslužil 142.977 SIT (bruto)) kar se mu je vpisalo tudi v delavsko knjižico.

Po tem je bil zopet brezposelen na Zavodu, nakar je opravil maturo in se z 12.10.2005 vpisal na fakulteto in pridobil status. Od takrat je preko študenskih napotnic zaslužil 169.798 SIT, od česar je plačal tudi dohodnino, in sicer je znašala akontacija 38.205 SIT.

Vprašanji pa sta: za katero obdobje ga lahko oče prijavi kot vzdrževanega člana in s kakšno oznako sorodstvenega razmerja? Glede na to, da Zavod ni poslal nobenega obvestila o dohodkih, sklepam, da brat v svojo napoved ne vpisuje zneska nadomestila?

Hvala za pomoč!
slovan
Super računovodja
Super računovodja
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a slovan »

Iz podatkov bi potegnila naslednji zaključek:
-vaš brat je bil skupno 8 mesecev prijavljen na zavodu za zaposlovanje = torej je vzdrževan družinski član z oznako A4 (recimo čas od meseca 1 do meseca 8);
- imel dohodke iz delovnega razmerja ( 1 mesec) = ta čas ni vzdrževan družinski član;
- ima status študenta, skupaj 3 mesece = torej je vzdrževan družinski član z oznako A2 (0d meseca 10 do meseca 12).
Po datumih sodeč so posamezne spremembe na polni mesec, zato menim, da točni meseci po kronologiji niso toliko pomembni in predpostavljam, da je brat v letu 2005 starejši od 18 let.

Brat odda dohodninsko napoved, kjer tudi na prvi strani obrazca izpolni podatek od kdaj do kdaj ima status študenta (status se pridobi s 01.10. študijskega leta).

Olajšave, ki jih koristi brat: Za dohodke prejete preko študentskega servisa se mu prizna sorazmerni del posebne osebne olajšave (1,200.000/12X3=300.000), za dohodke prejete v času zaposlitve-delovnega razmerja pa 1/12 splošne olajšave=564.400/12=47.033. Za preostale mesece in čas študija se mu splošna olajšava ne prizna, ker zanj starši uveljavljajo olajšavo za vzdrževanega družinskega člana.

Lep pozdrav!
slovan
Super računovodja
Super računovodja
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a slovan »

Tam kjer se je "narisal sonček" je številka 8.
LP
roki
Računovodja
Računovodja

Odgovor Napisal/-a roki »

Pozdravljeni vsi skupaj.

Naj še jaz postavim vprašanje v zvezi z študenti, da ne bom odpirala nove teme. Zanima me sledeče:

Sin je imel do 30.9.05 status študenta in v tem času je tudi delal preko študentskega servisa. Od oktobra dalje pa je zaposlen. Do tu vse lepo in prav. Vem, da mora sam napisati dohodninsko napoved, ker je imel plačo, pa tudi delo preko študenta.
Zanima pa me, če ga lahko jaz vpišem kot vzdrževanega družinskega člana za čas do 30.9.2005. Jaz mislim, da ja, vendar imam pomisleke zaradi tega, ker bo sam dal dohodninsko napoved.

Kdo ve? :szardi:
Odgovori