Nepremičnina

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
gradbeništvo
Računovodja
Računovodja
Kraj: Slovenia
Kontakt:

Nepremičnina

Odgovor Napisal/-a gradbeništvo »

Za neko podjetje smo opravili gradbena dela, ker na le to podjetje dolga ne more poplačati so nam predlagali, da nam za poplačilo dojo stanovanje. Zanima me kako je z ddv mislim da si ga od stanovanja ne smem odbiti, kam in kako naj vse skupaj poknjižim.
L.P. Lidija
tankra
Računovodja
Računovodja
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a tankra »

V primeru, da boste stanovanje (novo) prodali naprej si DDV zahko odbijete, saj ga boste tudi naprej zaračunali. Če pa imate namen stanovanje oddajati brez DDV potem si ga ne morete odbiti.
Stanovanje knjižite na R-0 v primeru, da ga boste obdržali oziroma na R-6 če ga boste prodali. Vzpostavite obveznost do dobavitelja in jo kompenzirate z vašo terjatvijo do kupca.
Lp
Tanja
gradbeništvo
Računovodja
Računovodja
Kontakt:

Stanovanje ne bomo oddajali ampak ga bi prodali samo to se po vsej verjetnosti letos ne bo zgodilo. Zato me zanima če bi bilo pravilno knjiženje na R-0. Vsekakor nebi upoštevali nobenih olajšav za ddv pa nisem 100% procentna če si ga lahko odbijem. To je stanovanje in ne poslovni objekt če se bo prodal pa se bo prodal fizični osebi. Res sem v dilemi.
L.P. Lidija
KAJ
Računovodja
Računovodja

Odgovor Napisal/-a KAJ »

Kar se tiče knjiženja bi jaz rekla,da je odvisno,kaj boste s tem stanovanjem naredili .Ga boste obdržali ali prodali naprej?
Ne vidim razloga,da si ne bi odbili DDV.Saj je prvi promet,če prav razumem.Pa četudi ni, imate še vedno možnost dogovora prodajalca in kupca.
KAJ
Računovodja
Računovodja

Odgovor Napisal/-a KAJ »

Na šestico.DDV si lahko odbijete.
gradbeništvo
Računovodja
Računovodja
Kontakt:

Al mi nismo registrirani za nikakršne nepremičninske posle. Zato me ta R 6 malo moti. Pa tudi ne vem kdaj se bo stanovanje prodalo če se sploh bo prodalo.
L.P. Lidija
KAJ
Računovodja
Računovodja

Odgovor Napisal/-a KAJ »

OK.Stanovanje se še ne bo prodalo,niti se ne bo oddajalo.Tisto,da je vprašanje,če sploh kdaj,kar pozabimo.Kajti podjetje mora slediti interesu pridobivanja nekega prihodka.
Potem se mi zdi najbolj logično knjiženje na dolgoročne finančne naložbe-06.Take naložbe niso sestavni del vaših osnovnih sredstev.Torej nepremičnino ste obdržali,ker pričakujejte,da jo boste v naslednjih letih prodali veliko dražje.
Kar se pa tiče tega ,da niste za to registrirani,je pa tako,da bo šlo za enkraten posel v katerega ste bilip raktično prisiljeni,da ste dobili poplačano svojo terjatev.
gradbeništvo
Računovodja
Računovodja
Kontakt:

Meni se zdi, da to ne bo tako kmalu prodano. Nebi bilo morda bolje da poknjižim na 02. Samo ne vem kaj naj naredim z amaortiziranjem. Teh stroškov nebi dajala v bilanco zato ker gre za stanovanje, ki se ne uporablja za poslovne namene.
L.P. Lidija
HNY666
Začetnik
Začetnik

Odgovor Napisal/-a HNY666 »

pozdravljeni,

znajdli smo se v popolnoma isti situaciji kot vi. Od stanovanja smo uvljeljavljali vstopni ddv ter prikazali na DDv obračunu kot nakup nepremičnine.

Sedaj tečejo postopki za pordajo stanovanja fizični osebi. Dilema je glede uveljavitve DDV-ja na prvem mestu.

Hvaležna bi vam bila, če nam lahko date nasvet kako postopati.

Hvala.
;-)
gradbeništvo
Računovodja
Računovodja
Kontakt:

Če ste si ddv odbili, stanovanje pa prodajete fizični osebi torej ddv na računu ne boste napisali po 27.členu boste naredili interi obračun ddv (popravek odbitka vstopnega ddv po 42.členu) in ga plačali.
L.P. Lidija
MG
Super računovodja
Super računovodja
Kraj: Koper

Odgovor Napisal/-a MG »

Če kupite ( kompenzirate ) stanovanje za namen adaljne prodaje ga računovodsko obravnavate kot navadno blago kot takšno ga tudi knjižite in davčno obravnavate.

Torej vstopni DDV odbijate in knjižite na zalogo blaga ( 6600 )
Ko ga prodate vknjižite prihodek, zmanjšate zalogo in daste nabavno vrednost v strošek, ter zaračunate DDV.

Lp,

MG
Odgovori