Nekaj mi ni jasno glede te olajšave.
Kaj se vpisuje pod 3A, točka 3 in kaj pod B
Kaj vpisuješ pod točko C 1 in 2 - kaj sodi pod lastna sredstva.
Vem, da se to dvoje izključuje, ne vem pa kaj in kam vpisati.
Za gradnjo hiše imam pri banki kredit. Banka mi je poslala razdelano, kaj od kredita je glavnica in kaj obresti. Imam tudi nekaj računov za sredstva za vzdrževanje stanovanjske hiše.
hvala in lp
OLAJŠAVA ZA GRADNJO IN VZDRŽEVANJE STANOVANJSKE HIŠE
Moderator: Mirko Zbačnik
A RES NIHČE NE ZNA ODGOVORITI NA POSTAVLJENO VPRAŠANJE ALI PA JE VSEM VSE ČISTO JASNO GLEDE PRIKAZOVANJA STROŠKOV, KI SO JIH IMELI Z REŠEVANJEM STANOVANJSKEGA PROBLEMA?
KAJ ČE SEM PRED PETIMI LETI KUPILA ZEMLJO IN GRADILA HIŠO. DELNO Z LASTNIMI SREDSTVI, DELNO S KREDITOM. A SE VLOŽENA LASTNA SREDSTVA DELIJO NA 15 LET IN KER JE ŽE MINILO 5 LET, JIH LAHKO UVELJAVLJAM KOT VLOŽENA LASTNA SREDSTVA ŠE NASLEDNJIH 10 LET. IN TO V RUBRIKI C1? S ČIM DOKAZUJEM VLOŽENA LASTNA SREDSTVA?
KAJ ČE SEM PRED PETIMI LETI KUPILA ZEMLJO IN GRADILA HIŠO. DELNO Z LASTNIMI SREDSTVI, DELNO S KREDITOM. A SE VLOŽENA LASTNA SREDSTVA DELIJO NA 15 LET IN KER JE ŽE MINILO 5 LET, JIH LAHKO UVELJAVLJAM KOT VLOŽENA LASTNA SREDSTVA ŠE NASLEDNJIH 10 LET. IN TO V RUBRIKI C1? S ČIM DOKAZUJEM VLOŽENA LASTNA SREDSTVA?
Pod C1 vpišeš 1/15 lastnih sredstev v letu, ko si nepremičnino kupil, prvič je možno v lanskem letu, torej če je kupoprodajna pogodba iz leta 2005. Pod C2 pa vpišeš znesek glavnice in obresti za stanovanjski kredit, moraš pa dobit potrdilo od banke, koliko je to znašalo. Olajšave pod C lahko znašajo do 4 % letne davčne osnove zavezanca.
Se pa olajševe od C izključujejo z tistimi pod A in B, torej lahko znašajo skupne olajšave pod A in B 2%, pod C pa dodatnih 4%, kar znaša skupaj 6%.
Vsaj jaz tako razumem.
Se pa olajševe od C izključujejo z tistimi pod A in B, torej lahko znašajo skupne olajšave pod A in B 2%, pod C pa dodatnih 4%, kar znaša skupaj 6%.
Vsaj jaz tako razumem.
Danes sem govorila z informatorjem iz DURS, pa je razložil, da gre pri točki A in B za identično stvar kot pri točki C. Da so že imeli natiskane obrazce, ko so naredili popravek zakona ter da veliko ljudi bega ta enakost.
Najboljše je, da se vpišejo stroški za nakup in gradnjo pod točko C, kjer uveljavljaš 4 %, pod točko A pa vpisuješ ostale olajšave v skupni vrednosti 2 %. Na ta način zbereš olajšave za 6 %, drugače pa bi jih samo za 2 oz. 4 %, če bi vnašal še v rubriko B.
Najboljše je, da se vpišejo stroški za nakup in gradnjo pod točko C, kjer uveljavljaš 4 %, pod točko A pa vpisuješ ostale olajšave v skupni vrednosti 2 %. Na ta način zbereš olajšave za 6 %, drugače pa bi jih samo za 2 oz. 4 %, če bi vnašal še v rubriko B.