Oče, ki je v pokoju želi odpreti popoldanski s.p.

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
bonsaj
Novinec
Novinec
Kontakt:

Oče, ki je v pokoju želi odpreti popoldanski s.p.

Odgovor Napisal/-a bonsaj »

Spoštovani.

O popoldanskem s.p.-ju je bilo že veliko napisanega, vendar pa ob vsem prebiranju tem in prispevkov ne vidim rdeče niti.

Lepo prosim, če mi lahko odgovorite na vprašanje.

Oče, ki je star 71 let in za svoja leta zelo zelo dobro obvlada excel in računalnik nasplošno, je do sedaj delal razne statistike za 2 navadna s.p.-ja. Torej izplačila niso bila problematična, resda je bilo vse na črno, ampak... :)

Problem, ki je nastal to leto je ta, da sta se ta dva s.p. ja preoblikovala v d.o.o.- je, kar pomeni, da bodo izplačila na roko problematična, zato bi oče rad odprl popoldanski s.p. zaradi izstavitve računov.

NA ZPIZ-u so rekli, da mora oče imeti enega zaposlenega, če želi imeti popoldanski s.p.

Zanima me, če upokojenec, ki je star 71 let, pred upokojitvijo te dejavnosti ni opravljal, ki bi jo sedaj, mora imeti vsaj enega zaposlenega - nosilca dejavnosti in lahko sploh ima popoldanski s.p., ne da bi mu pri tem zmanjšali ali ukinili pokojnino.

LP

Bonsaj.
kokoška
Začetnik
Začetnik

Odgovor Napisal/-a kokoška »

Če bo vaš oče odprl popoldanski s.p. pomeni, da bo začel opravljati dejavnost, na podlagi katere bo zavarova, pridobil bo torej lastnost zavarovanca in se mu pokojnina v tem času ne bo izplačevala (178. člen ZPIZ).

Kokr jaz vem pa za popoldanski s.p. ni pogoj da moraš imeti vsaj enega zaposlenega. Vaš oče bo nosilec dejavnosti in mislim, da to zadostuje. Tako ali tako bo on plačeval invalidsko in zdravstveno zavarovanje (v pavšalnem znesku).

LP
bonsaj
Novinec
Novinec
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a bonsaj »

Pozdravljeni.

Najlepša hvala za odgovor.

Ne razumem pa zakaj bi se mu pokojnina nehala izplačevat... saj je zavarovan na ZZZS - ju avtomatsko. Plačuje samo še tisti pavšal v znesku cca. 6.000 SIT in je to to....

ali ne??? :shock:
kokoška
Začetnik
Začetnik

Odgovor Napisal/-a kokoška »

Žal je to zakonsko določeno (178. člen ZPIZ).
pamps
Nadračunovodja
Nadračunovodja

Odgovor Napisal/-a pamps »

Na spletnih straneh obrtne zbornice sem pred kratkim brala članek na vašo temo, morda vam bo v pomoč:
http://www.ozs.si/obrtnik/prispevek.asp ... 10&ID=8423

Nekje na sredini članka je poglavje "Ko bi upokojenec rad odprl obrt". Tam boste našli tolmačenje, rešitev in zakonsko podlago.
Mirko Zbačnik
Moderator
Moderator
Kraj: Bloke, Postojna
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Mirko Zbačnik »

Člen, ki je omejeval upokojencem v začetku upokojitve (do nekako 65. leta starosti) izplačilo penzije, je črtan! omejitev ni več.
Bločeni so počeni, v papirček zaviti in na plank pribiti. (Slovensko ljudko otroško izročilo)
Mirko Slika
Odgovori