Sem oče dveh študentov. Oba sta mlajša od 26 let in imata status.
Prejemata dohodke iz študentskega servisa, in sicer 1. otrok je prejel
1.339.000,00 dohodka , drugi 1.372.080,00
Zanima me ali jaz lahko uveljavljam olajšavo za vzdrževanega družinskega člana, ker bosta tudi otroka oddala svojo napoved za dohodnino.
Kaj predstavlja posebna oljajšava 1.200.000,00
V primeru, da otrok uveljavlja splošno olajšavo 564.400.ali jo lahko uveljavlja tudi oče.
KJE BI LAHKO PRIŠEL DO NATANČNIH NAVODIL ZA IZPONITEV DOHODNISKE NAPOVEDI V POVEZAVI Z TAKIM PRIMEROM.
HVALA ZA ODGOVORE.
olajšava za študente
Moderator: Mirko Zbačnik
Vaša otroka morata oddati svojo napoved.
V kolikor jih boste kot vzdrževana člana uveljavljali vi, pazite na naslednje najvišje neobdavčene dohodke:
- 1.333.333,33 SIT (če študent oz. dijak ne uveljavlja 2% splošno olajšavo za različne namene in starši uveljavljajo študentovo splošno olajšavo)
- 1.360.544,21 SIT (če študent oz. dijak uveljavlja 2% splošno olajšavo za različne namene in starši uveljavljajo študentovo splošno olajšavo) oz.
- 1.600.000,00 SIT (če študent oz. dijak uveljavlja 2% splošno olajšavo za različne namene, starši pa ne uveljavljajo študentove splošne olajšave).
Če prejemki študenta oz. dijaka presegajo znesek 1.600.000 SIT, le-ta izgubi posebno študentsko olajšavo v višini 1.200.000 SIT.
V kolikor jih boste kot vzdrževana člana uveljavljali vi, pazite na naslednje najvišje neobdavčene dohodke:
- 1.333.333,33 SIT (če študent oz. dijak ne uveljavlja 2% splošno olajšavo za različne namene in starši uveljavljajo študentovo splošno olajšavo)
- 1.360.544,21 SIT (če študent oz. dijak uveljavlja 2% splošno olajšavo za različne namene in starši uveljavljajo študentovo splošno olajšavo) oz.
- 1.600.000,00 SIT (če študent oz. dijak uveljavlja 2% splošno olajšavo za različne namene, starši pa ne uveljavljajo študentove splošne olajšave).
Če prejemki študenta oz. dijaka presegajo znesek 1.600.000 SIT, le-ta izgubi posebno študentsko olajšavo v višini 1.200.000 SIT.
Živiš samo enkrat, a če to narediš pravilno, je enkrat dovolj!