Problematika računovodstva
Moderator: Mirko Zbačnik
<font color="blue">Čisto na kratko pa še jaz nekaj dodam:
1. se strinjam da bi morala obstajati licenca, vendar se dejansko tudi
vprašam, ali bi to kaj spremenilo v praksi, pogoji za naziv preizkušeni
računovodja so taki, da si jih servis stežka finančno in časovno privošči,
ter se vprašaš zakaj potem sploh imaš diplomo ekonomista rač.smeri, če je
treba vse še enkrat ponoviti in dokazovati ...
2. glede seminarjev, cene so se kar potrojile v zadnjih treh letih, prosim
izračunajte, 100 udeležencev po 45.000,oo Sit na osebo za 6 ur predavanj,
oprostite, to je moja letna plača, a je to primerljivo z 2088 urami in več ??</font id="blue">
<font color="red">Če so vam vprašanja na Forumu preneumna in vse že veste, ne izgubljajte časa
z njim, vendar ne pozabite,ko si širite obseg znanja, se veča tudi vaš obseg
neznanja! Gordana</font id="red">
1. se strinjam da bi morala obstajati licenca, vendar se dejansko tudi
vprašam, ali bi to kaj spremenilo v praksi, pogoji za naziv preizkušeni
računovodja so taki, da si jih servis stežka finančno in časovno privošči,
ter se vprašaš zakaj potem sploh imaš diplomo ekonomista rač.smeri, če je
treba vse še enkrat ponoviti in dokazovati ...
2. glede seminarjev, cene so se kar potrojile v zadnjih treh letih, prosim
izračunajte, 100 udeležencev po 45.000,oo Sit na osebo za 6 ur predavanj,
oprostite, to je moja letna plača, a je to primerljivo z 2088 urami in več ??</font id="blue">
<font color="red">Če so vam vprašanja na Forumu preneumna in vse že veste, ne izgubljajte časa
z njim, vendar ne pozabite,ko si širite obseg znanja, se veča tudi vaš obseg
neznanja! Gordana</font id="red">
Prosim za informacije o izpitu za vodjo računovodskega servisa. Nekaj informacij je na strani GZS. Zanima pa me, kako to zgleda v praksi. Če je izpit dovolj dober pokazatelj usposobljenosti za računovodjo, predlagam, da se brez tega izpita more opravljati računovodskega dela. Odvetniki morajo opraviti pravosodni izpit, zdravniki vse mogoče,...
Neka državna regulativa bi morala biti na tem področju. Ljudje se zgleda odločajo, da bodo opravljali računovodska opravila, ker za njih ni potrebna posebna izobrazba, služb pa je precej. Če bi bilo tako tudi v medicini, potem bi vsak, ki nima službe, hotel biti zdravnik. [xx(]
lp
Neka državna regulativa bi morala biti na tem področju. Ljudje se zgleda odločajo, da bodo opravljali računovodska opravila, ker za njih ni potrebna posebna izobrazba, služb pa je precej. Če bi bilo tako tudi v medicini, potem bi vsak, ki nima službe, hotel biti zdravnik. [xx(]
lp
Me veseli, da ste si vzeli čas za to debato.
Sanja ___pravi, da računovodski servis ne odgovarja za svoje delo. NEUMNOST ... pa še kako odgovarja; pretpostavka je "Pogodba o vodenju računovodstva",
Ditka ___; se je odločila, da bo zaslužila 200.000 SIT, ker je sedaj privat. TEŽKO ... Koliko klientov pa boš imela? 50? Si ena tistih, katera bo računala pod 10% tarife ZR? Ali pa imaš srečo in boš imela do 10 klientov po tarifi ZR? Pa 200.000 SIT? Da preračunam: 2 večja podjetnika; skupaj 150.000 SIT, 5 zavezancev za DDV; skupaj 150.000 SIT, 5 manjših, kateri niso zavezani plačila DDV; skupaj 60.000 SIT. Skupaj 360.000 SIT. Hm ... Težko ... Prispevki 85.000, telefoni, elektrika, drobni izdatki, kilometrina, ... 40.000 SIT, ker odpiraš na novo moraš imeti pravo opremo (računalniki, programi, biro), (verjetno kredit na 5let); 25.000 ... o poglej, pa sva res na 210.000SIT ... joj ... kaj pa akontacija dohodnine? Nema veze, bo majhna, saj obvladaš knjigovodstvo in boš napisala toliko kilometrine, da bo osnova zelo majhna. Če pride dacar, pa boš vse to objektivno raztolmačla. cccc ...
Zidan____; Za njega je vsako vprašanje pravo! Dva vprašanja od včeraj na forumu:
- Kje dobimo prilogo DDV-O in kaj vpisujemo v to prilogo?
- Mlad računovodja sprašuje, kam naj knjiži nabavo blaga v Avstriji? Med prejete in med izdane, da bo učinek DDV enak 0?
Lepo prosim! Se opravičujem tistim, kateri smatrajo takšna vprašanja za profesionalna.
Uni___; ni res, da ne potrebujem foruma. Pa še kako!!! Ampak za vprašanja na ravni računovodstva ali knjigovodstva!!!!!!
Da tisim, kateri sprašujejo NEUMNA vprašanja ponazorim recimo naše obdelovanje Pravilnika o izvajanju zakona o DDV po 01.05.2004;
03.03.2004; vseh 193 členov Zakona konkretno preberemo (trije), ter o vsakem členu posebej podebatiramo (nejastnosti zapišemo). Drugi dan spet podebatiramo zakon, ter še enkrat preberemo tiste dele, ki so nam bili nejasni. Popolnoma ne razumemo. Aha, gremo na seminar, kjer bomo to vprašali.
Na seminarju nismo zvedeli vse. Vmes pridejo popravki zakona. Ops, še enkrat po Zakonu, ter prepišemo vse popravke členov popravka v Zakon. Ni čisto jasno ... Gremo na seminar.
Dosti smo zvedeli, ampak da nadgradim in dopolnim, smo se odločili, da gremo še na en seminar (prav zdaj čakam kolegice) v MB.
Trije smo na računovodstvu, za 34 klientov. Pri večini ne dosežemo 50% tarife ZR, pa se prebijamo. Oprema? 3x A3 laserski tiskalnik, 3-je računalniki, server, 2x notebook, 1x A3 iglični tiskalnik, 1x fotokopirec+laserski tiskalnik A3, plus vsa ostala pripadajoča oprema, ter vsa sodobna komunikacijska oprema. Poslovni prostori 89m2 (lastni).
In tisti, na katere sem ob začetku foruma podpisal črto. Pentium II, 1x tiskalnik, pisalna miza, telefon. Pa še na forumu zastavlja NEUMNA vprašanja.
To je tisto kar me jezi ....
== Življenje računovodje postaja vedno težje ==
Sanja ___pravi, da računovodski servis ne odgovarja za svoje delo. NEUMNOST ... pa še kako odgovarja; pretpostavka je "Pogodba o vodenju računovodstva",
Ditka ___; se je odločila, da bo zaslužila 200.000 SIT, ker je sedaj privat. TEŽKO ... Koliko klientov pa boš imela? 50? Si ena tistih, katera bo računala pod 10% tarife ZR? Ali pa imaš srečo in boš imela do 10 klientov po tarifi ZR? Pa 200.000 SIT? Da preračunam: 2 večja podjetnika; skupaj 150.000 SIT, 5 zavezancev za DDV; skupaj 150.000 SIT, 5 manjših, kateri niso zavezani plačila DDV; skupaj 60.000 SIT. Skupaj 360.000 SIT. Hm ... Težko ... Prispevki 85.000, telefoni, elektrika, drobni izdatki, kilometrina, ... 40.000 SIT, ker odpiraš na novo moraš imeti pravo opremo (računalniki, programi, biro), (verjetno kredit na 5let); 25.000 ... o poglej, pa sva res na 210.000SIT ... joj ... kaj pa akontacija dohodnine? Nema veze, bo majhna, saj obvladaš knjigovodstvo in boš napisala toliko kilometrine, da bo osnova zelo majhna. Če pride dacar, pa boš vse to objektivno raztolmačla. cccc ...
Zidan____; Za njega je vsako vprašanje pravo! Dva vprašanja od včeraj na forumu:
- Kje dobimo prilogo DDV-O in kaj vpisujemo v to prilogo?
- Mlad računovodja sprašuje, kam naj knjiži nabavo blaga v Avstriji? Med prejete in med izdane, da bo učinek DDV enak 0?
Lepo prosim! Se opravičujem tistim, kateri smatrajo takšna vprašanja za profesionalna.
Uni___; ni res, da ne potrebujem foruma. Pa še kako!!! Ampak za vprašanja na ravni računovodstva ali knjigovodstva!!!!!!
Da tisim, kateri sprašujejo NEUMNA vprašanja ponazorim recimo naše obdelovanje Pravilnika o izvajanju zakona o DDV po 01.05.2004;
03.03.2004; vseh 193 členov Zakona konkretno preberemo (trije), ter o vsakem členu posebej podebatiramo (nejastnosti zapišemo). Drugi dan spet podebatiramo zakon, ter še enkrat preberemo tiste dele, ki so nam bili nejasni. Popolnoma ne razumemo. Aha, gremo na seminar, kjer bomo to vprašali.
Na seminarju nismo zvedeli vse. Vmes pridejo popravki zakona. Ops, še enkrat po Zakonu, ter prepišemo vse popravke členov popravka v Zakon. Ni čisto jasno ... Gremo na seminar.
Dosti smo zvedeli, ampak da nadgradim in dopolnim, smo se odločili, da gremo še na en seminar (prav zdaj čakam kolegice) v MB.
Trije smo na računovodstvu, za 34 klientov. Pri večini ne dosežemo 50% tarife ZR, pa se prebijamo. Oprema? 3x A3 laserski tiskalnik, 3-je računalniki, server, 2x notebook, 1x A3 iglični tiskalnik, 1x fotokopirec+laserski tiskalnik A3, plus vsa ostala pripadajoča oprema, ter vsa sodobna komunikacijska oprema. Poslovni prostori 89m2 (lastni).
In tisti, na katere sem ob začetku foruma podpisal črto. Pentium II, 1x tiskalnik, pisalna miza, telefon. Pa še na forumu zastavlja NEUMNA vprašanja.
To je tisto kar me jezi ....
== Življenje računovodje postaja vedno težje ==
Sammy, malo površno si prebral moj prispevek... Ne računam, da bom zaslužila 200.000,00 v svojem računovodskem servisu. Toliko je bilo največ, kar sem zaslužila v službi. V svojem servisu pa že sedaj zaslužim več. Vso potrebno opremo sem že imela doma privat (brat računalničar), nabavila sem samo rabljen fax in rabljen računski strojček ter programsko opremo.... Delam sama in delam kot norec. Odpisala sem vse praznike, sobote in nedelje,.. ampak upam, da bo bolje, ko bom pustila redno službo. In imam eno stranko, ki ima s.p. in d.o.o., pri kateri dosegam 100% tarifo, kar mi znese cca. 250.000,00 sit mesečno. Take stranke, ki postavljajo meje, koliko jim lahko računam zavrnem. Za enkrat si še lahko privoščim. V fazi prihajanja imam okrog 15 strank, za katere še ne vem kolikšen % tarife bom dosegla, vendar pod 70% še nisem šla nikoli. Nobene stranke nisem prosila naj pride k meni, tudi oglasov nimam. Stranke pridejo same. Daleč od tega, da bi vse vedela in znala, vendar se trudim po svojih najboljših močeh. Tudi tako, da postavljam neumna vprašanja...
) Ne vem, ob registraciji na ta forum nisem zasledila nikakršne opombe, da je neumnim računovodjem prepovedano zastavljati vprašanja... Sama vedno z veseljem odgovorim na razna vprašanja, če le znam, pa naj gre za prijatelje, znance ali neznance. Če pa odgovora ne vem, pokličem na OZ, na DURS, ali na ZRFR in nato še za praktične primere nekaj prijaznih kolegic, ki imajo prav tako računovodski servis. Zgodilo se mi je tudi, da me je sam gospod Stanko Koželj nadrl, kakšne neumnosti ga sprašujem, ko sem ga vprašala, če moram zavarovalne premije za zaposlene, ki jih plača firma res tako knjižiti kot mi je rekel davčni inšpektor in ne tako kot sem jih (pravilno) knjižila sama ...
Ne želim se prepirati. Rada bi samo spodbudila začetnike. Kar tako pogumno naprej. Ne bojte se spraševati. Navsezadnje še davčni inšpektor izpade neumen zaradi računovodskega neznanja, zakaj ne bi mi?
Lep pozdrav in lep vikend želim prav vsem.
Ditka
Ne želim se prepirati. Rada bi samo spodbudila začetnike. Kar tako pogumno naprej. Ne bojte se spraševati. Navsezadnje še davčni inšpektor izpade neumen zaradi računovodskega neznanja, zakaj ne bi mi?
Lep pozdrav in lep vikend želim prav vsem.
Ditka
-
gradbeništvo
- Računovodja

- Kraj: Slovenia
- Kontakt:
Ne gre mi da, bi prekočila tole temo nekaterih samooklicanih ekspertov v računovodstvu. Ja Sammy imate srečo da nakupujete strokovno literaturo verjetno vse povprek navsezadnje je pa zakon samo eden in drugačen kakršn je ne more biti v še tako dragi in še tako zakomplicirani literaturi. Kar se pa tiče seminarjev, tudi tu ti kaj dosti več kot piše v zakonih ne povedo. Meni zadostuje iks in UL. Glede srednješolskega znanja pa tole, vsi na forumu niso obiskovali ekonomske šole, na strojni in elektro pa kolikor je meni znano ne poučujejo računovodstva. Velikokrat sem na tem forumu dobila odgovor in ga tudi velikokrat posredovala. Če pa je za vas samooklicane eksperte to preotročje se pa mirne duše odkopite.
Lidija
Lidija
Sammy
Obiskoval sem tri seminarje za DDV, pa sem poslušal različna tolmačenja. Obiskujem tudi izobraževanje za računovodska dela pa nam en predavatelj tolmači enako stvar drugače kot drugi. Ob opombi da nista usklajena se oba zagovarjata da imata prav.
Toliko o seminarjih in izobraževanjih, kjer naj bi pridobivali znanje.
ČE VAM NI PRETEŽKO VAS PROSIM ZA ODGOVOR NA MOJE NEUMNO VPRAŠANJE.
VILI
Obiskoval sem tri seminarje za DDV, pa sem poslušal različna tolmačenja. Obiskujem tudi izobraževanje za računovodska dela pa nam en predavatelj tolmači enako stvar drugače kot drugi. Ob opombi da nista usklajena se oba zagovarjata da imata prav.
Toliko o seminarjih in izobraževanjih, kjer naj bi pridobivali znanje.
ČE VAM NI PRETEŽKO VAS PROSIM ZA ODGOVOR NA MOJE NEUMNO VPRAŠANJE.
VILI
-
gradbeništvo
- Računovodja

- Kontakt:
Pa še to, Sammy si paprecej domišljav saj ni potrebno vesoljnemu svetu pisati kakšno opremo imaš na 89m2. Očitno je pri tebi to merilo znanja, da se na zunaj kažež kako si sposoben saj imaš vendar pravo opremo, pa še na vse seminarje greš, pa police se ti podirajo od vsemogoče potrebne in nepotrebne strokovne literature. Ja, eni pa znate s strankami. 
Lidija
Lidija
-
gradbeništvo
- Računovodja

- Kontakt:
Prejeti (izdani) račun če je z DDV - jem ima tri vknjižbe. Vrednost točke za april je 145,14 sit vklnjižba se vrednoti z 1,45 točke.
Darja več si preberi na:www.gzs.si/DRNivo.3.asp?ID=2948&IDpm=5486 ali pa na www.gzs.si/racunovodski_servisi
Lidija
Darja več si preberi na:www.gzs.si/DRNivo.3.asp?ID=2948&IDpm=5486 ali pa na www.gzs.si/racunovodski_servisi
Lidija
Spoštovana Ditka, vseeno nekaj ne razumem. Vsa čast, da dosegate 100 % tarifo, to je navsezadnje cilj in skrita želja vseh nas v računovodskih servisih. Če pa z eno stranko zaslužite več kot v službi (250.000,00 sit), je to lahko samo tako, da delate na črno. Če pa imate s.p., vam bo pa davčna konec leta vaš zaslužek krepko zmanjšala. Dokler vam prispevke plačuje delodajalec, je tudi v redu, ko jih boste sama, bo računica malo drugačna. Nikar ne govorite o sobotah in nedeljah, verjemite, niste edini, ki jih nima več, za dosti nižje prihodke, kot jih vam zagotavlja vaša služba. Pozitivno je, da dosegate 100% tarifo; v vsakem okolju to ni možno, ne glede na izkušnje in kakovost dela. Pa lep dan!
Še mnenje s strani "neumnih":
Še dobro da vas je večina na forumu drugačnih kot Sammy: veliko znanja (pravi) pa nobene volje da bi ga delil z drugimi! Ah, ja, samo zato ker so vprašanja preneumna da bi odgovarjal (zdaj vsaj vem zakaj je nekaj mojih vprašanj ostalo neodgovorjenih)! Če prav vidim piše na koncu foruma "Poklepetajte na forumu racunovodja.com" in ne "Samo za profesionalne racunovodje"! Sicer pa: nisem in nikoli ne bom racunovodja. Imamo zunanje (dobro in drago) racunovodstvo. Ker nobeden v firmi nima pojma o racunovodstu in ker mislim, da se je stalno potrebno učiti sem šla na 200 urni tecaj računovodstva, da bi vsaj razumela kaj mi govori računovodkinja. Zdaj še bolj spoštujem delo računovodje, sem še bolj radovedna, le moja vprašanja so še vedno...
Hvala vsem, ki vam ni in vam tudi v bodoče ne bo žal časa in vašega znanja da odgovarjate na taka in drugačna vprašanja!
Lp Momi
Še dobro da vas je večina na forumu drugačnih kot Sammy: veliko znanja (pravi) pa nobene volje da bi ga delil z drugimi! Ah, ja, samo zato ker so vprašanja preneumna da bi odgovarjal (zdaj vsaj vem zakaj je nekaj mojih vprašanj ostalo neodgovorjenih)! Če prav vidim piše na koncu foruma "Poklepetajte na forumu racunovodja.com" in ne "Samo za profesionalne racunovodje"! Sicer pa: nisem in nikoli ne bom racunovodja. Imamo zunanje (dobro in drago) racunovodstvo. Ker nobeden v firmi nima pojma o racunovodstu in ker mislim, da se je stalno potrebno učiti sem šla na 200 urni tecaj računovodstva, da bi vsaj razumela kaj mi govori računovodkinja. Zdaj še bolj spoštujem delo računovodje, sem še bolj radovedna, le moja vprašanja so še vedno...
Hvala vsem, ki vam ni in vam tudi v bodoče ne bo žal časa in vašega znanja da odgovarjate na taka in drugačna vprašanja!
Lp Momi
Zelo me veseli, da se je debata na to temo lepo razvila, bi pa predlagala, da se osredotočimo na organizacijske probleme, ki vas tarejo, in na možne rešitve, ki bi zaposlenim v računovodstvu lahko pomagale pri zmanjševanju stresa, pri tem pa se ne spuščajmo na osebni nivo.
Recimo kaj bi to bilo:
- licence za tiste, ki želi voditi knjige za druge, tako da jih ne more vsakdo, a ne preveč zahtevnih pogojev za pridobitev licence (da ni pogoj VII. stopnja izobrazbe)
- bolj transparentno računovodsko tarifo, ki jo boste lažje prodali strankam
- sindikat računovodij, ki bi se boril proti delu v sobotah, nedeljah, med prazniki, naduram...
- pridobiti politka, ki bi lobiral, da bi se vsak zakon ki vpliva na vaše delo presodil s stališča možnosti uresničevanja v praksi, preden bi bil sprejet in da bi bili pravilniki dovolj podrobni da ne bi rabili najemati posebnih ekspertov da vam jih razlagajo. In da se vedno predvidi dovolj časa za uresničevanje v praksi.
- da bi bila vsa pojasnila državnih organov takoj javno dostopna vsem, ki jih potrebujejo pri odločitvah
Naj še kdo kaj doda kaj bi se dalo spremeniti...
Portal Računovodja.com in tudi forum je zastavljen tako, da bi bil namenjen vsem, ki jih računovodstvo zanima ali se z njim poklicno ukvarjajo - od študentov do profesionalcev. Sodelovanje v forumu je prostovoljno. Več glav več ve...
Recimo kaj bi to bilo:
- licence za tiste, ki želi voditi knjige za druge, tako da jih ne more vsakdo, a ne preveč zahtevnih pogojev za pridobitev licence (da ni pogoj VII. stopnja izobrazbe)
- bolj transparentno računovodsko tarifo, ki jo boste lažje prodali strankam
- sindikat računovodij, ki bi se boril proti delu v sobotah, nedeljah, med prazniki, naduram...
- pridobiti politka, ki bi lobiral, da bi se vsak zakon ki vpliva na vaše delo presodil s stališča možnosti uresničevanja v praksi, preden bi bil sprejet in da bi bili pravilniki dovolj podrobni da ne bi rabili najemati posebnih ekspertov da vam jih razlagajo. In da se vedno predvidi dovolj časa za uresničevanje v praksi.
- da bi bila vsa pojasnila državnih organov takoj javno dostopna vsem, ki jih potrebujejo pri odločitvah
Naj še kdo kaj doda kaj bi se dalo spremeniti...
Portal Računovodja.com in tudi forum je zastavljen tako, da bi bil namenjen vsem, ki jih računovodstvo zanima ali se z njim poklicno ukvarjajo - od študentov do profesionalcev. Sodelovanje v forumu je prostovoljno. Več glav več ve...