4100

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
AntonHac
Novinec
Novinec

4100

Odgovor Napisal/-a AntonHac »

V polje rubrike 4100 Dohodek iz oddajanja premoženja v najem / Normirani ali stroški vzdrževanja razumem po navodilih, da je potrebno vpisati vsoto 20tih% od skupnega dohodka s tega naslova. V odmernem postopku bodo samodejno upoštevali 40% teh stroškov (razen, če ima kdo ustrezne račune za več). Vsi dosegljivi programi za okvirni izračun dohodnine (vključno z DURSovim) pa tu upoštevajo kar vpišeš. Če ne vpišeš nič ne odštejejo niti 20% niti 40%.

Ali ve kdo kaj naj pri izračuni dohodnine upoštevam? Oziroma katero vsoto (20% ali40%)?

Iz omenjenega naslova sem napovedal odmero že lani (za obdobje jan. do avg.) in dobil hitro odločbo in tudi poravnal davek. Potem sem najemno pogodbo obnovil decembra in letos prijavil dohodek iz tega naslova za en mesec. Ali naj sedaj že prejeto odmero vpišem v poglavje 4100 in istočasno obkrožim DA ali kaj drugega?

Hvala za pomoč
AntonHac
Novinec
Novinec

Se opravičujem!
DZSjev program vedno upošteva 40% normiranih stroškov.
uni
Super računovodja
Super računovodja

Odgovor Napisal/-a uni »

Tudi od DURSA-a upošteva 40 %.Saj tako je prav.Vi vpišete tistih 20%, ki so bili dejansko plačani kot akontacija dohodnine, davčna pa bo pri končni odmeri avtomatsko-programsko upoštevala 40 %.
AntonHac
Novinec
Novinec

Mi je v bistvu vseeno ampak obrazec na spletni strani DURSA, ki je predviden za vpis in natisk (ne elektronsko oddajo) in okvirni izračun dohodnine ne upošteva samodejnih 40% normiranih stroškov. Upošteva kar vpišete (tudi pod to vrednostjo)! preverjeno 21.3. ob 16:15. Upam pa, da "pravi" program upošteva to kar predvideva zakon.
Ta del vpisa razumem, da moramo vpisati 20% normirnih stroškov (ali več, če imamo račune), samodejno pa bo upoštevanih 40%. Imam prav ali se motim?

Pa še to: Prvi del (za obdobje jan. do okt.) so mi obračunali akontacijo po 40%, odločba je prišla 10 (deset) dni po oddaji odmere!!!! Na Dursu so rekli, da bodo tistih preplačanih 20% upoštevali pri odmeri dohodnine.

DURS-ov program za okvirni izračun tudi ne upošteva (nima možnosti vnosa), če je študent ob lastni napovedi bil tudi vzdrževani družinski čan!!
Odgovori