Ali mi lahko svetujete:
Mama je brezposelna; do 31.12.2004 je prejemala nadomestilo: zadnje izplačilo za december 2004 je prejela v januarju 2005. Lansko leto pa je prejemala denarno pomoč, ki je neobdavčena in se ne upošteva.
Ali jo lahko uveljavljam kot vzdrževanega člana? Če jo lahko, od kdaj naprej: od 1.1.2005 ali od 1.2.2005 ?
Ali mora ona oddajati svojo napoved , če s svojimi prihodki ni presegla tistih 500 tisoč? Kako je v primeru, če ona oddaja svojo napoved, s splošno olajšavo? In kje ona v obrazcu označi, da je vzdrževan član?
Prosim za pomoč.
NAPOVED DA ALI NE'
Moderator: Mirko Zbačnik
NAPOVED DA ALI NE'
hvala in lep dan še naprej
darja
darja
Lepo pozdravljeni!
Poizkušala bom odgovoriti kako bi jaz ravnala, lahko pa še kdo drug kaj dopolni.
Mama je vsekakor vzdrževani član, najbolje da jo uveljavlja tisti, ki ima najvišje dohodke. Za vzdrževanega družinskega člane veljajo tudi starši, če nimajo lastnih sredstev ali so ta manjša od višine posebne olajšave, ki znaša 474.900 letno. Pogoj je, da živite v skupnem gospodinjstvu. V primeru, da mama odda svojo napoved - čeprav naša DURS kar naprej poudarja, da ni potrebno oddati napovedi? - če je bila plačana dohodnina, bi jo na njenem mestu oddala, da bo dobila vrnjeno dohodnino. Nisem pa prepričana kako je z mesecem vzdrževanja, morda bi jo vpisali od 1.2.05,
se pravi za 11 mesecev. Lep pozdrav
Poizkušala bom odgovoriti kako bi jaz ravnala, lahko pa še kdo drug kaj dopolni.
Mama je vsekakor vzdrževani član, najbolje da jo uveljavlja tisti, ki ima najvišje dohodke. Za vzdrževanega družinskega člane veljajo tudi starši, če nimajo lastnih sredstev ali so ta manjša od višine posebne olajšave, ki znaša 474.900 letno. Pogoj je, da živite v skupnem gospodinjstvu. V primeru, da mama odda svojo napoved - čeprav naša DURS kar naprej poudarja, da ni potrebno oddati napovedi? - če je bila plačana dohodnina, bi jo na njenem mestu oddala, da bo dobila vrnjeno dohodnino. Nisem pa prepričana kako je z mesecem vzdrževanja, morda bi jo vpisali od 1.2.05,
se pravi za 11 mesecev. Lep pozdrav