Material ali trgovsko blago

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
mojca24
Novinec
Novinec

Material ali trgovsko blago

Odgovor Napisal/-a mojca24 »

Imam naslednji problem. Smo na novo ustanovljeno podjetje, ki prodaja računalniško opremo. Ko od dobavitelja kupimo računalnik ali pa disk, ram ga prevzamemo kot trgovsko blago in ga tako tudi prodamo naprej. V primeru da v računalnik vgradimo dodatem ram, oboje prevzamem kot material in preko delovnega naloga naredim en proizvod.
Vprašanje tukaj je sledeče. Kako naj prevzamem tri iste rame (so vnešeni pod en artikel), če bom dva vgradila v računalnik enega pa prodala kot blago? Ali lahko vse prevzamem kot material in potem tretjega prodam kot material? Ali moram imeti dva artikla, enkrat kot blago in enkrat kot material?
Ali pa mogoče lahko vodimo vse kot blago, pa prek delovnega naloga naredimo novo blago?

Že vnaprej hvala za odgovor
Mojca
Mirko Zbačnik
Moderator
Moderator
Kraj: Bloke, Postojna
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Mirko Zbačnik »

Iz materiala napravimo proizvod, ki ga evidentiramo na zalogi proizvodov. če imamo tudi trgovsko dejavnost, pa rpoizvode premaknemo na trgovsko blago.

Kaj pa, če bi poenotili postopek n vse sestavne dele knjižili kot material, ko pa sestavite računalnik, pa je to zaloga blaga (ali mogole proizvodov)?
Bločeni so počeni, v papirček zaviti in na plank pribiti. (Slovensko ljudko otroško izročilo)
Mirko Slika
mojca24
Novinec
Novinec

Odgovor Napisal/-a mojca24 »

Mene tuki v bistvu zanima ali lahko prodam eni stranki samo ram, ki ga vgradim v star računalnik (storitve ne zaračnam), kot material ali kot blago? Ali lahko zalogo materiala prodajaš naprej?
Mirko Zbačnik
Moderator
Moderator
Kontakt:

Načeloma lahko prodajatetudi zalogo materiala in mislim da ni potrebe prenosa med "skladišči".
Bločeni so počeni, v papirček zaviti in na plank pribiti. (Slovensko ljudko otroško izročilo)
Mirko Slika
anka
Super računovodja
Super računovodja

Blago

Odgovor Napisal/-a anka »

Izdelek, ki ga kupiš v x podjetju je namenjen za nadaljno prodajo, ali se ga lahko knjiži na kto 6630 oz. na kateri konto je bolj pravilno?
Mirko Zbačnik
Moderator
Moderator
Kontakt:

Kot trgovsko blago...
Mirko Slika
Odgovori