Olajšave za investicije v 2005-za zjokat

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
uni
Super računovodja
Super računovodja

Olajšave za investicije v 2005-za zjokat

Odgovor Napisal/-a uni »

Ob prebiranju tega foruma,oz.konkretno vašem-našem mnenju o uveljavljanju olajšav pa človeka re sprime, da bi se zjokal: kolikor jih je podalao svoje mnenje in razmišlanje, toliko različnih variant... Pa nismo krivi mi, ampak kaže resa to, da nekaj s to našo zakomplicirano državo res ni v redu! Toliko butlov pa nas res ni!!! A ne morejo napisat tako, da bi razumel vsak, ki je bil sposoben opraviti maturo ali pa diplomo, ne pa da še tistim z doktoratom ni nič jasno.
Če je kdo prepričan in točno ve, kako je treba postopati oz.na podlagi česa se je smiselno odločiti, kateri člen oz.katero varianto naj uporabimo za uveljavljanje olajšav za 2005(in za katera sredstva) ,naj prosim svojo modrost deli z ostalimi.
Pa ne zafrkavam, samo res ne vem.
roki
Računovodja
Računovodja

Odgovor Napisal/-a roki »

Ja, ja uni, res je to, kot ste napisali, kolikor nas je - ali smo butasti mi, ki se s tem ukvarjamo - bilanco namreč - ali pa tisti, ki tako napišejo, da ti še po tem, če prebereš 100 x ni nič jasno. :sjezen:

Meni so po zdravi kmečki pameti razložili takole:

...20 % v olajšavo za vse razen osebne avtomobile, in
....še dodatna 20 % olajšava je za vse drugo, razen oseb.avtomobile, opremo, pisar.opremo, nepremičine, invest.v teku...

..... ali 10 % olajšava, ki jo lahko prenašaš naprej v naslednja leta.

Če ima kdo drugo varianto, prosim, naj jo napiše. :?

LP :)
pamps
Nadračunovodja
Nadračunovodja

Odgovor Napisal/-a pamps »

Jaz sem še vedno mnenja, da si z zapletno zakonodajo in stalnim spreminjanjem zakonov, ter tolmačenji zakona, ki jih lahko najdeš na njihovih spletnih straneh (če tega ne uspeš prebrati, je ravno tako, kot da si zamudil nekaj UL), pripravljajo svoj teren: postali bomo njihov neizčrpen vir prihodkov, kajti zelo lahko nas bo penalizirati, če ne na enem, pa na drugem področju.

Torej, kar se olajšav za pravne osebe tiče, jaz razumem enako, kot pred mano Roki:
ali 20%+20% po starem (možnosti prenašanja v naslednja leta ni); priloga se ne izpolni
ali 10% po novem (možnost prelaganja neizkor.olaj.v nasl.leta); priloga je obvezna

Malo drugače je pri s.p.-jih; za njih razumem, da jim je dovoljena olajšava v višini 30% (vlaganja v opredmetena osn.sred., razen v osebna vozila, pohištvo in pisarn.opremo, vlaganja v računalniško opremo ter neopredm.osn.sred. - pogoj: investiranje v Slo. Priloga je obvezna.
uni
Super računovodja
Super računovodja

Odgovor Napisal/-a uni »

Tista dodatna 20% olajšava mislim da velja tudi za vlaganja v OPREMO(saj če je vse to izvzeto, potem pa nič ne ostane-oz.ne velja dodatna olajšava za nič).
A če uveljavljaš pa samo 10 % , pa velja za vse nabave,ni pa nič dodatne 20 %?
Torej če povzamem:
ali 1) 20% + 20%
ali 2) 10% + prenos v nslednja leta?
Je tako prav?
uni
Super računovodja
Super računovodja

Odgovor Napisal/-a uni »

A dodatna olajšava 20 % se prizna tudi za nakup telefonskega aparata(ne mobilnega) , kaj pa za software-specialen računalniški program ?
A če se letos odločiš za olajšavo po prehodnih določbah(20 + 20)-8o.člen,boš lahko drugo leto izbral za nabave v 2006 varianto z 10 % in prenosom v naslednja leta?
navor
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec

Odgovor Napisal/-a navor »

če sem prav razumela obrazce je prav 20%+20% dodatne ali pa 20%+10% po 49.členu in izpolniš še prilogo 6. Ali se mogoče da tudi uporabiti 20%+samo polovico olajšave iz dodatnih 20%.
lep dan in hvala
Mirko Zbačnik
Moderator
Moderator
Kraj: Bloke, Postojna
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Mirko Zbačnik »

Meni se pa poraja trpek nasmeh. Norcem se pač ne smemo smejat. Ti avtorji bi lahko dejali 40% olajšav za to in to, ne 20 + 20 ali 20 + 10 pa zato brez tega pa rezentega. :szaspan:

P.S.: Sicer pa pravniki niso nori, da bi pisali razumne zakone, saj bi si s tem pljublai v lastno skledo.
Bločeni so počeni, v papirček zaviti in na plank pribiti. (Slovensko ljudko otroško izročilo)
Mirko Slika
uni
Super računovodja
Super računovodja

Odgovor Napisal/-a uni »

A dodatna olajšava 20 % se prizna tudi za nakup telefonskega aparata(ne mobilnega) , kaj pa za software-specialen računalniški program ?
A če se letos odločiš za olajšavo po prehodnih določbah(20 + 20)-8o.člen,boš lahko drugo leto izbral za nabave v 2006 varianto z 10 % in prenosom v naslednja leta?

Lepo prosim odgovor,če ga kdo ve!
Odgovori