BOD za dohodnino

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
Optimistka
Računovodja
Računovodja

BOD za dohodnino

Odgovor Napisal/-a Optimistka »

..se opravičujem, ampak zanima me nekaj: ali je prav, da sem v letu 2005 pri predpostavkih za plače poleg splošne olajšave v program vnašala tudi BOD za pretpretekli mesec? Ali to vpliva na izračun dohodnine? Na postavkah za plačo se namreč ta znesek izpiše pri izračunu dohodnine...

Glupo vprašanje, ampak vidim, da bodo delavci pri plačilu dohodnine delavci, ki bodo upoštevali še dodatne olajšave, približno na nuli (mogoče doplačilo 1000 sit).

Upam, da nisem postavila preveč glupega vprašanja.. :oops: :oops:

Hvala za odgovore....

LP, M.
Optimistka
Računovodja
Računovodja

...saj nisem mogoče kršila kakšnega zakona?..... :roll: :roll: :sbolan:
katrijn
Nadračunovodja
Nadračunovodja
Kraj: Slovenia

Odgovor Napisal/-a katrijn »

Nekateri računajo osnovo za dohodnino glede na povprečno plačo predpreteklega meseca, nekateri imajo za celotno leto enak znesek. Oboje je pravilno, pravilno pa je tudi da se upošteva splošna olajšava. Pri nizkih bruto plačah so doplačila dohodnine zelo majhna. Upam, da sem vam odgovorila na vaše vprašanje.
Optimistka
Računovodja
Računovodja

..najlepša hvala za tolažbo!... Olajšave so bile seveda upoštevane.

Gledat sem šla zato, ker je nekaj delavcev stokalo, da so prejšnja leta dobili še vračila dohodnine, pa sem se ustrašila, da sem storila kakšen hud zločin.. :shock: :oops:

Čeprav prehudo ni moglo biti, če se jim izide skoraj v nulo.. :spomezik:

HVALA in Lp, M.
LOTICA
Super računovodja
Super računovodja
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a LOTICA »

Ampak v Zakonu o dohodnini, 121.člen, 2.odstavek, jasno piše, da se za dohodek, izplačan mesecčno pri glavnem delodajalcu, vsak mesec zmanjša davčna osnova za 1/12 letne olajšave, ki je bila v lanskem letu 564.400 sit, torej 47.033 sit/mesečno.
Če prav razumem Optimistka, ste poleg splošne olajšave 47.033 zmajšali davčno osnovo za izračun dohodnine še za 11% popvp. BOD iz predpret. meseca? Če je tako, to vsekakor ni pravilno.
LP :)
Optimistka
Računovodja
Računovodja

LOTICA napisal/-a:Če prav razumem Optimistka, ste poleg splošne olajšave 47.033 zmajšali davčno osnovo za izračun dohodnine še za 11% popvp. BOD iz predpret. meseca? Če je tako, to vsekakor ni pravilno.
Ne...olajšava je bila samo tista priznana. Bom napisala primer izpisa plačilne liste enega od delavcev za lanski oktober:

Skupaj bruto OD...................172.100,00
Prispevki delavca.................. 38.034,10

Povpr.BOD v RS....................277.878,00
Rep.olajšava za davek.............47.033,00

skupaj znižanje osnove..........85.067,10 (38.034,10 + 47.033,00)

Osnova za davek skupaj.........87.032,90

Akontacija dohodnine.............13.925,26

Meni se zdi vse prav in ok... ampak zakaj se mi tisti BOD sploh izpiše vmes, če pa ni nikjer upoštevan?... Bah.. :shock:

Lotica, saj se vam zdi ta obračun pravilen?... Prosim, da me popravite, če sem kje kiksnila - vam bom zelo hvaležna! :)
LOTICA
Super računovodja
Super računovodja
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a LOTICA »

Zdaj razumem, izpiše, da je olajšave več, upošteva pa pravilno, za lansko leto 47.033 sit/mesečno. Vse je torej v redu, poskusite obračunati plače brez vnosa popvprečnega BOD za pp mesec, morda ne bo več pisalo tega.
Ali pa vprašajte programerje, ki vam vzdržujejo program, zakaj se ta znesek izpiše (mogoče ravno zato, ker podatek, ki ni potreben, vnesete).
Optimistka
Računovodja
Računovodja

Hvala, bom poskusila! :scool:

Želim vam lep dan,

M.
Odgovori