Olajšava za obnovo stanovanjske hiše (4% ali 2%)

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
megajvar
Novinec
Novinec

Olajšava za obnovo stanovanjske hiše (4% ali 2%)

Odgovor Napisal/-a megajvar »

Imel bi vprašanje in sicer glede 4% olajšave v dohodnini pod C točko.
Ali lahko uveljavljam sredstva vložena v obnovo stanovanjske hiše pod točko C? :?:
Stanovanjsko hišo smo z izročilno pogodbo prepisali iz babice na mene v aprilu leta 2005(Sem 100% lastnik). Za vselitev sem moral vložiti določena sredstva, da sem obnovil del hiše v katerem prebivam z družino(vložil sem lastna sredstva in za ta namen nisem najemal kakršnegakoli kredita).
Je pa to prvo stanovanje(hiša), ki ga imam v lasti in kot takšno prva rešitev stanovanjskega problema.
tina10
Začetnik
Začetnik

Odgovor Napisal/-a tina10 »

Jaz mislim, da lahko uveljavljaš dodatnih 4% olajšave. Meni so na davčni rekli, da moram za to olajšavo predložiti zraven račune. Vpiši pod C1.Samo teh računov ne smeš dati tudi po A4! Za 2% daj raje zdravila, dod.zdr.zav.....)
LP
matejad
Začetnik
Začetnik

Odgovor Napisal/-a matejad »

Ali je nujno, da si lastnik? Kaj pa če živiš v hiši staršev vendar imaš ločeno gospodinjstvo. Tudi tu moraš kaj vlagat za obnovo, kaj menite?!
lp
megajvar
Novinec
Novinec

Odgovor Napisal/-a megajvar »

Evo odgovor na to temo direktno iz davčne.....

Pogoj za priznanje olajšave je nakup ali gradnja stanovanjske hiše, znesek sredstev, porabljenih za vzdrževanje stanovanja ali stanovanjske hiše pa je olajšava za različne namene na osmi strani napovedi 3/A5.

DAVČNI URAD MARIBOR

Vprašanje je bilo zastavljeno enako kot tu na formumu!
matejad
Začetnik
Začetnik

Odgovor Napisal/-a matejad »

Prav lepa hvala, ampak tistega kar sem izrecno spraševala pa niso navedli: lastnik ali ne!
lp
lunatika
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec
Kraj: Slovenia

Odgovor Napisal/-a lunatika »

Lastnik ali najemnik, če je v najemni pogodbi dogovorjeno, da najemnik pokriva te stroške; poleg tega mora biti račun izdan na ime tistega, ki uveljavlja olajšavo. Poglejte si navodila za izpolnitev obrazca, pri olajšavah pod točko 3.A. Oznaka 5 je točno našteto, kaj je lahko olajšava.
Odgovori