še enkrat preživnina

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
sabinca
Začetnik
Začetnik

še enkrat preživnina

Odgovor Napisal/-a sabinca »

Saj vem, da je bilo ogromnega napisanega na to temo, toda vseeno prosim za pomoč.
Starša sta ločena. Otroka živita pri materi, oče pa plačuje preživnino. Skupni znesek plačane preživnine je 160.000 Sit .
Dilema: Ali oče vpiše 160.000 v olajšavo, mati pa razliko?
Ali uveljavljata vsak 50%.
Ali pa uveljavlja mati 991100 za oba otroka in oče 160.000?
Upam, da se me bo kdo usmili z odgovorom, tudi če je to že stokrat premleta tema. Hvala!!
katrijn
Nadračunovodja
Nadračunovodja
Kraj: Slovenia

Odgovor Napisal/-a katrijn »

Oče vpiše preživnino in uveljavlja splošno olajšavo, mati pa poleg splošne uveljavlja še posebni olajšavi za vzdrževane družinske člane.
sabinca
Začetnik
Začetnik

Na forumu je bil tudi ta odgovor.
[i]Preživnino vpiše samo tisti od staršev, ki želi uveljavjati otroka kot vzdrževanega družinskega člana. Torej: če mati preživnino dobi in če se starša odločita, da bo ona uveljavljala olajšavo nihče od staršev preživnine ne vpisuje. Če oče plačuje preživnino in se starša dogovorita, da bo on uveljavljal olašavo potem vpiše preživnino. Starš, ki ne živi z otrokom ima namreč pravico do olajšave samo v primeru če prispeva k otrokovemu preživljanu. Če olajšavo uveljavljata oba ponavadi DURS prizna vsakemu 1/2 olajšave. [/i]
Iz tega odgovora bi lahko sklepali, da lahko potem oče poleg posebne olajšave za otroka uveljavlja še znesek preživnine. Morda pa je najbolje,
če uveljavaljata vsak 50%, preživnine pa nikamor ne vpisujeta.
Sem že čisto zbegana! :sbolan: :sbolan: :?:
lunatika
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec

Odgovor Napisal/-a lunatika »

Vedno se je najbolje prej dogovoriti. Jaz vedno izračunam dohodnino za oba in sicer tako, da ima olajšavo samo oče, ali samo mati ali se deli. Prvi cilj pri tem je, da oba padeta v čim nižji davčni razred. Potem se pa še deli (recimo mati vpiše otroka za mesece 1 do 4, oče za 8 do 12), da je najbolj ugodno za oba skupaj. Če pri tem nekdo izgubi povračilo, se je treba dogovrit, da mu bo drugi partner, ki dobi več olajšave, razliko vrnil. (npr.raje plačaš drugemu 20k SIT kot državi 50k SIT). In to je to. Delitev na mesece je seveda pomembna za to, ker je olajšava za dva otroka za 1/2 leta višja od olajšave za enega otroka za eno leto.
sabinca
Začetnik
Začetnik

Hvala za odgovor.
Po mojih izračunih bo dejansko najbolje, da si delita po mesecih. če prav razumem, se potem dejanskega zneska preživnine nikamor ne dodatno vpisuje, saj si posebno olajšavo delita. Je tako, ali se motim
lunatika
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec

Odgovor Napisal/-a lunatika »

Popolnoma prav imate! :D
sabinca
Začetnik
Začetnik

najlepša hvala, ste me rešili dilem
Odgovori