Mož ima sp je je že od 30.11.2005 na bolniški in bo vsaj še do konca julija...Te dni sem naredila davčni obračun...Sedaj, pa problem, ki se mi postavlja...po izračunu bi znašala akontacija dohodnine okrog 11.000 mesečno, ampak ker je na bolniški, nima prihodkov razen nadomestilo bolniške...
Je imel kdo podobne probleme oz kaj mi svetujete?
Lp
Vrtnica
Akontacija dohodnine za leto 2006 in daljšibolniški stalež
Moderator: Mirko Zbačnik
majhna pomoč
279. člen
(sprememba predhodne akontacije med davčnim letom)
(1) Davčni zavezanec, katerega davčna osnova za tekoče davčno leto se razlikuje od davčne osnove za predhodno davčno leto, lahko od davčnega organa zahteva spremembo višine predhodne akontacije. Davčni zavezanec vloži zahtevo najmanj 30 dni pred dospelostjo obroka predhodne akontacije in priloži davčni obračun akontacije dohodnine od dohodka, doseženega z opravljanjem dejavnosti, za tekoče davčno leto pred vložitvijo zahteve, oceno davčne osnove za tekoče leto ter podatke, ki dokazujejo spremembo davčne osnove.
(2) O zahtevi iz prvega odstavka tega člena odloči davčni organ z odločbo v 15 dneh od predložitve zahteve.
(sprememba predhodne akontacije med davčnim letom)
(1) Davčni zavezanec, katerega davčna osnova za tekoče davčno leto se razlikuje od davčne osnove za predhodno davčno leto, lahko od davčnega organa zahteva spremembo višine predhodne akontacije. Davčni zavezanec vloži zahtevo najmanj 30 dni pred dospelostjo obroka predhodne akontacije in priloži davčni obračun akontacije dohodnine od dohodka, doseženega z opravljanjem dejavnosti, za tekoče davčno leto pred vložitvijo zahteve, oceno davčne osnove za tekoče leto ter podatke, ki dokazujejo spremembo davčne osnove.
(2) O zahtevi iz prvega odstavka tega člena odloči davčni organ z odločbo v 15 dneh od predložitve zahteve.
Saj prispevkov ni potrebno plačevati, ker je mož že več kot 30 dni na bolniški..prav tako, so ugodili prošnji za oprostitev plačila članarin obrtnim zbornicam za čas bolniške...problem je samo akontacija dohodnine..po izračunu dohodka za leto 2005, bi moral vsak mesec plačati okrog 11.000...a glede na situacijo je tudi to veliko
vrtnica