Plačevanje prispevkov
Moderator: Mirko Zbačnik
Plačevanje prispevkov
zanima me, kdaj davčna ugotovi, da firma ni plačala prispevkov od plače? In kaj vse potegne za sabo to delavcu, ki mu pač podjetje ne izplačuje prispevkov?
Mislim, da je celoten sistem okoli plačevanj dajatev kaotičen, še toliko bolj pri prispevkih. Nihče v danem trenutku ne more povedati ali so za delavca bili plačani prispevki. Država to preverja ko se podjetje zapira ali na izrecno zahtevo. Delavec lahko recimo po določenem času izve, da za njega ni bilo plačanih nobenih prispevkov. Kaj se v tem primeru zgodi ne vem. Počakajte na še kakšen komentar.
LP, Jam
www.informatiki-on.net
www.informatiki-on.net
Lahko pač podjetje oddaja REK in davčna potem nič ne kontrolira dokler jo kdo ne opozori. Poznam tak primer.
LP, Jam
www.informatiki-on.net
www.informatiki-on.net
Vprašanje je za s. p. Tu davčna hitro ugotovi, da kaj ni plačano. Imajo računalniški program, ki vse evidentira, tudi zamudne obresti sproti obračuna. Tako za nosilca kot zaposlene. Kolikor jaz poznam, imajo dobre evidence, pa tudi zdravstvenih kartic ne potrdijo, če niso plačani prispevki. Na ZZZS je treba prinesti potrdilo o plačanih prispevkih, tega pa DURS ne izda, če niso plačani. Po mojih izkušnjah imajo zelo, zelo dobre evidence. Vsaj na Dolenjskem je tako.
-
Mirko Zbačnik
- Moderator

- Kraj: Bloke, Postojna
- Kontakt:
Pri s.p. je kontroka dokaj "stroga", medtek ko jep za d.o.o. dobesedno na psu. Celovita rešitev (povzmam iz neke okrogle mize nedavno), pa se bo predvidoma uredila šele tam okrog leta 20009 ali 2010. do takrat d.o.o. sicer pošilja REK-e, nihče pa ne preverja za koliko delavcev je bilo nakazano. Žal se to ugotovi šele, ko greste v penzijo. informacijski sistemi pač niso dorasli zadevi.
Bločeni so počeni, v papirček zaviti in na plank pribiti. (Slovensko ljudko otroško izročilo)
Mirko
Mirko

Primer, ki ga jaz poznam. Podjetje pol leta ni plačevalo prispevkov, mislim pa da davke so. Potem ob zapiranju podjetja je to prišlo na dan. To je bilo 2 leti nazaj.
Tudi jaz menim, da imajo vse shranjeno - dobra evidenca. Ampak delodajalci pogosto ne plačujejo prispevke pa se ne zgodi nič. Seveda, ko greste zdravniku pa se kmalu ugotovi, da ni plačanih prispevkov.
Tudi jaz menim, da imajo vse shranjeno - dobra evidenca. Ampak delodajalci pogosto ne plačujejo prispevke pa se ne zgodi nič. Seveda, ko greste zdravniku pa se kmalu ugotovi, da ni plačanih prispevkov.
LP, Jam
www.informatiki-on.net
www.informatiki-on.net