STEČAJ IN DDV

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
KARA
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec
Kraj: Slovenia

STEČAJ IN DDV

Odgovor Napisal/-a KARA »

Podjetje, ki je bilo naš dolžnik je šlo v stečaj. Ostale so neporavnane obveznosti, ki jih bomo konec leta morali odpisati. Kako pa je z DDV, ali smo upravičeni do vračila in kako ta postopek poteka?

LP, KARA
matina
Računovodja
Računovodja

Odgovor Napisal/-a matina »

Svoje terjatve morate prijaviti (poglejte v Uradni list). Počakati morate do konca stečajnega postopka. Ko bo zaključen in bo jasno, da ne boste dobili plačila, dobite DDV nazaj.

lp
KARA
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec

Je že konec,vemo da ne bomo dobili terjatev plačane. Zanima me samo, kako teče postopek dalje? Kaj moramo naredit, da dobimo davek nazaj?

LP, KARA
pika1
Računovodja
Računovodja

Odgovor Napisal/-a pika1 »

Če je že konec pa niste kje zamudili roka?
KARA
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec

Najprej je podjetje prijavilo prisilko, nato je ponovno nekaj dni poslovalo in nato prijavilo stečaj. Na prvi rok smo prijavili svoje terjatve, na drugi pa ne ker nismo vedeli. V vsakem primeru je postopek končan in mi ne dobimo nič.

LP, KARA
Anela
Računovodja
Računovodja

Odgovor Napisal/-a Anela »

Tudi mi smo imeli podoben primer. Zbrali smo vso dokumentacijo (izdane račune, prijavo v prisilko, kopijo objave sodišča...)sestavili rekapitulacijo osnov in DDV-ja po računih, vse to razknjižili in to vnesli tudi v knjigo izdanih računov (kot storno vknjižbo). O popravku zneska obračunanega DDV smo poročali v prilogi k DDV-O.
Upam, da tudi drugi delate na ta način.
Lep pozdrav!

p.s.: o tem govori 11.odst. 21 čl. ZDDV:mrgreen:
Anela
KARA
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec

V katero postavko priloge pa vi navedete popravek izstopnega DDV?

LP, KARA
Anela
Računovodja
Računovodja

Odgovor Napisal/-a Anela »

To gre pod točko 1. Podatki o popravku zneska obračunanega DDV zaradi spremembe davčne osnove. Sem pa ločila podatek o izdanih dobropisih in podatek zmanjšanja DDV zaradi nezmožnosti plačila in navedla tudi vzrok - npr. zaključen stečajni postopek za družbo XY... (sicer to ni nujno potrebno, vendar so mi tako svetovali na davčni, predvsem če gre za velike zneske).
LP

Anela
Odgovori