Gre za s.p., enostavno knjigovodstvo. Med letom so prodali osnovno sredstvo za 1.600.000 + ddv, neodpisana vrednost OS je bila 1.700.000.
Prodali so torej za 100.000 sit ceneje, kot je bila neodpisana vrednost.
Zanima me, kako obravnavam ta dogodek.
Kam vpišem izdani račun, kje se izkazuje ta izguba pri prodaji OS.
Hvala za pomoč.
OS-prodaja pod neodpisano vrednostjo
Moderator: Mirko Zbačnik
Celoten račun naj nesem med prihodke? Jaz mislim, da če bi ustvarila dobiček pri prodaji, potem bi samo to razliko knjižila med druge prihodke.
Sedaj pa mislim, vendar nisem prepričana, da izgubo pri prodaji (razliko med neodpisano vrednostjo in prodajno ceno, ki je negativna), obravnavam kot izredni odhodek.
Ali se motim.Še kakšno mnenje prosim ?
Sedaj pa mislim, vendar nisem prepričana, da izgubo pri prodaji (razliko med neodpisano vrednostjo in prodajno ceno, ki je negativna), obravnavam kot izredni odhodek.
Ali se motim.Še kakšno mnenje prosim ?
Pri podjetjih je to davčno priznani odhodek, torej tudi pri s.p. Sestavite interno temeljnico in tako poknjižite negativno razliko, kot prilogo temeljnici pa imejte obračun amortizacije in izdani račun ali kupoprodajno pogodbo (fotokopijo). Žal ne vem v katero kolono bi vpisali, mi imamo s.p.na dvostavnem. lp
Nisem sicer popolnoma prepričana, a sama bi zadevo upoštevala (in sem jo)kot prevrednotenje. V davčnem obračunu za s.p. se pod 7.2. pojavlja možnost "Povečanje odhodkov za odhodke prevrednotenja, ki se priznajo ob prodaji oziroma odtujitvi sredstev...."...
Kaj pa vem..., dajmo še malo pretuhtat...
Da izvemo pravi odgovor prej, kot moja davčna izpostava...Imam namreč podoben primer, a sem na izpostavi Dursa dobila odgovor "kaj pa vem...znajdi se sama, mi nimamo pojma..." mislim..
Kaj pa vem..., dajmo še malo pretuhtat...
Da izvemo pravi odgovor prej, kot moja davčna izpostava...Imam namreč podoben primer, a sem na izpostavi Dursa dobila odgovor "kaj pa vem...znajdi se sama, mi nimamo pojma..." mislim..