Dopolnilna dejavnost!
Moderator: Mirko Zbačnik
Dopolnilna dejavnost!
S.p. mora konec marca...se pravi 31.03.2006 oddati bilanco stanja ter izkaz poslovnega izida na ajpes. Kaj pa oseba ki ima dopolnilno dejavnost, vodi knjege enako kot s.p, vendar ne vem ali mora oddati bilanco stanja tudi na ajpes?
Hvala za pomoč!
Hvala za pomoč!
Torej s.p. odda podatke na Ajpes, odda davčni upravi Obračun davka od dejavnosti.
Oddati mora tudi svojo dohodninsko napoved, kam vpiše kar je zaslužil in koliko dohodnine je akontiral med letom?
Recimo je akontiral preveč dohodnine. Po obračunu davka od dejavnosti ima terjatev do države, kot fizična oseba pa terjatev še poveča, saj ima olajšave za otroke, osebno olajšavo, vse ostale olajšave. Ali potem bodo s.p. vsako leto med letom preplačevali državi dohodnino. Kdaj pa te zneske dobijo nazaj. Meni ta sistem ni jasen.
Oddati mora tudi svojo dohodninsko napoved, kam vpiše kar je zaslužil in koliko dohodnine je akontiral med letom?
Recimo je akontiral preveč dohodnine. Po obračunu davka od dejavnosti ima terjatev do države, kot fizična oseba pa terjatev še poveča, saj ima olajšave za otroke, osebno olajšavo, vse ostale olajšave. Ali potem bodo s.p. vsako leto med letom preplačevali državi dohodnino. Kdaj pa te zneske dobijo nazaj. Meni ta sistem ni jasen.
Sem delala obračun dejavnosti z excelom, ki je bil na spletni strani Računovodja, in sedaj preverjam, če je tako pravilno:
V rubriki 16 = 9.538.188
V rubriki 17 oz. 20 = 3.452.439 (izračun po lestvici za dohodnino)
V rubriki 26 pa je = 4.006.039 (izračuna kar 42 % od osnove)
Ali je to pravilno? Že tako finansiram državo, na ta način pa še dodatno.
V rubriki 16 = 9.538.188
V rubriki 17 oz. 20 = 3.452.439 (izračun po lestvici za dohodnino)
V rubriki 26 pa je = 4.006.039 (izračuna kar 42 % od osnove)
Ali je to pravilno? Že tako finansiram državo, na ta način pa še dodatno.