vzdrževani član

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
lara7
Novinec
Novinec

vzdrževani član

Odgovor Napisal/-a lara7 »

28.maja sem dobila hčerko, ki jo bom uveljavila kot vzrževanega člana. Ne vem, ali jo uveljavljam za 8 ali za 7 mesecev (glede na to, da je rojena konec meseca).

Zanjo smo sklenili rentno varčevanje in dobili bonus, ki ga je nudila banka. Od navedenega zneska je bila plačana akontacija dohodnine v višini 5.000 sit. Ali se izplača zaradi tega oddati napoved dohodnine? Ko skušam preračunati v programu, mi ne uspe.

Hvala za odgovor in lp
LaraA
Začetnik
Začetnik
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a LaraA »

Pozdravljeni,

Verjetno ste mislili, da vam je banka za sklenitev rentnega varčevanja za otroka odobrila bonus v višini 5.000, kar pomeni neke vrste nagrado in ne dohodnine, ki je v svoji napovedi ne vpisujete nikamor. Če je banka res plačala 5.000 sit dohodnine, bi vam morala poslati obvestilo in bi vi lahko oddali dohodnino za hčerko, da bi dobila vrnjeno. Otroka lahko uveljavljate za 7 mesecev. Lep pozdrav
lara7
Novinec
Novinec

Odgovor Napisal/-a lara7 »

LaraA, hvala lepa za odgovor. Banka je plačala akontacijo dohodnine in nam je poslala obvestilo. Na obvestilu je označena vrsta dohodka 6400 "Preostali drugi dohodki" (dohodek 20.000, akontacija davka 5.000). Te podatke sem vnesla v program in dobim rezultat 0 in ne 5.000, zato mi ni jasno, ali oddati napoved za hčerkico ali ne.
LaraA
Začetnik
Začetnik
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a LaraA »

Pozdravljena,

Hčerka mora dobiti nazaj dohodnino 5.000 sit, kar oddajte napoved brez skrbi. Vpišete bruto znesek 20.000 in akontacijo dohodnine 5.000 in program pravilno izračuna vračilo 5.000 sit. Poizkusite na dohodnina.com,
lep pozdrav
Odgovori