DOHODNINA-nerealni podatki delodajalca

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
Tajci
Novinec
Novinec
Kraj: Velenje

DOHODNINA-nerealni podatki delodajalca

Odgovor Napisal/-a Tajci »

Pozdravljeni!

Zanima me, če lahko bivši delodajalec, ki mi ni izplačal vseh plač v letu 2005, poda na povzetku obračuna dohodkov podatke, da sem prejela vse plače in da so bili plačani vsi prispevki?
Ko sem bivšemu delodajalcu sporočila, da teh podatkov ne bom vpisala v dohodnino, mi je dejal, da naj naredim kar hočem in da je računovodja napisal na ta povzetek obračuna dohodkov pač podatke, ki jih je moral; češ, plače res nisi dobila, prispevki pa so bili plačani. :sjezen:
Ne vem, kaj naj naredim. Že tako ali tako sem morala čakati na ta izpisek zelo dolgo (dobila sem ga šele včeraj - 24.03.2006).
Izplačane nisem imela oktobrske in novembrske plače. Kaj naj naredim?
Hvala za čim prejšnji odgovor.
diana
Računovodja
Računovodja
Kraj: Slovenia

Odgovor Napisal/-a diana »

Prispevki niso akontacija dohodnine, naj pove, če je plačal tudi akontacijo dohodnine, drugače pa bo tako DURS verjetno preveril glede akontacije, ali pa ne, ker podatki so bili podani na DURS že 31.01.2006. Čudno tole res!
Če bi bila jaz na vašem mestu, bi šla na DURS in vprašala, kaj narediti!LP
diana
Tajci
Novinec
Novinec

Hvala za odgovor.
Res bom šla na DURS in malo povprašala kaj se da narediti.

Malo sem se že pozanimala in ne boste verjeli, vpisati moram podatke, ki mi jih je dal bivši delodajalec. Saj ne morem verjeti. Delodajalci so ful zavarovani!
Najbolj pa mi je nepravično, da moram vpisati dohodke, ki jih sploh nisem dobila. Ker če ne bom vpisala podatkov takšnih, kot mi jih je poslal delodajalec, bom JAZ PLAČALA KAZEN. KJE JE TUKAJ LOGIKA? Jaz, ki sem že tako ali tako na slabšem (zaradi neplačil), bom pa še potem kazen plačala. Groza! :sjezen:
bolhica
Začetnik
Začetnik

Odgovor Napisal/-a bolhica »

na žalost je res tako. sem imela lani enak primer, ko ni bilo vseh izplačil, oddati je pa bilo potrebno obračun kakaršnega si dobil od delodajalca. zraven sem še podala izjavo, da to niso bili dejanski prejemki/pač pa samo "papairnati"/, kopije izpiskov nakazil na TRR od banke/da se je gor videlo koliko pa je bilo res dejanskih nakazil/, pa kljub vsemu ni nič pomagalo. davčna je upoštevala podatke, ki jih je podal delodajalec in s tem zaključil zadevo. jaz pa tudi, saj nisem vedela komu naj se pritožim.
tak je to.
naj ti sije sonček.
Angelina
Računovodja
Računovodja

Odgovor Napisal/-a Angelina »

Jaz sem imela lani tak primer. Odločila sem se napisati po resničnem in ne papirnaten stanju. Ta oseba je bila nato klicana na DURS v pregled dohodnine. Pregledali so vse papirje (prilive, stroške). Nato so ji upoštevali realno stanje a je trajalo nekje do novembra z prejemom odločbe - mislim, da so med tem časom urejali z delodajalcem.
katrijn
Nadračunovodja
Nadračunovodja
Kraj: Slovenia

Odgovor Napisal/-a katrijn »

Jaz bi v vašem primeru naredila tako kot je napisala Angelina. Država vam ne more upoštevati prejemkov ki jih niste dobili. Bo pa trajalo da se zmenite, tako da imejte pripravljene vse papirje.
Tajci
Novinec
Novinec

Hvala za nasvete!

Bom šla na banko in si dobila izpiske o nakazilih osebnih dohodkov. Verjetno bom napisala realno stanje in zraven priložila izpisek banke o prejemkih. Najboljši dokaz pa je ožigosano in podpisano potrdilo, ki sem ga napisala preden sem zapustila podjetje. V podpis sem jim dala potrdilo o dolgu, v katerem so navedeni meseci neizplačanih plač. S tem imam najtrdnejši dokaz, da nisem prejela plač za tiste mesece, ki jih ne bom vpisala v dohodnino.

Bomo videli kaj bo. Bom se še pa vseeno pozanimala, da ne bo kaj narobe.
Angelina
Računovodja
Računovodja

Odgovor Napisal/-a Angelina »

nima biti kaj narobe
če niste dobila niste in pika

res pa vas bodo tja klicali da pokažete papirje, ker se ne bo ujemalo s podatki podjetja

ampak če imate paprije nima biti kaj narobe - sploh če to vpliva na to koliko dobite nazaj (jaz v tem primeru ne bi razmišljala). Po plačilnih listah seštejte bruto pa akontacije, prispevke pa vpišite
srečno
capa1
Računovodja
Računovodja

Odgovor Napisal/-a capa1 »

Tajci, veliko sreče. Mislim, da si se prav odločila - le tisto napiši, kar si dejansko dobila izplačano - saj je ves smisel dohodninske napovedi prav v tem, da se prijavijo vsi dohodki, ki si jih PREJEL v letu 2005.
In ne, ki bi jih moral prejeti.

Lep dan še naprej in le zase se postavi, saj če sam ne poskrbiš zase, potem tudi drugi ne bodo zate.
mj
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec

Odgovor Napisal/-a mj »

Znesek dohodnine se da preveriti-upam, da spravljate plačilne liste. Seštevek davka oz dohodnine je tista, ki naj bi bila v vaši dohodninski napovedi. Isto se lahko sešteje bruto .
V primeru, da se vam razhaja bi to prijavila na Durs
DECO
Računovodja
Računovodja

Odgovor Napisal/-a DECO »

To je podobno, kot smo pravne osebe obdavčene po fakturirani realizaciji, namesto po plačani. Tako moramo plačevati davek tudi od tistih računov, ki jih verjetno nikoli ne bomo dobili plačanih. Jaz bi na vašem mestu tudi vpisala samo tisto, kar ste dobili izplačano. Le dokumentacijo imejte pripravljeno.
DECO
Tajci
Novinec
Novinec

Sem šla na DURS in so mi svetovali, da naj vpišem takšne podatke kot mislim, da so pravilni. Prilog pa mi menda ni treba še zdaj prilagati.
Kaj pa vem? Jaz bom kar priloge že zraven dostavila, če jih bodo pa še enkrat zahtevali, če bi se mogoče kam založile, jim bom pa še potem enkrat dostavila. Najmanjši problem, samo da bo stvar rešena.
Za neizplačane mesece bom napisala samo akontacijo dohodnine in prispevke, dohodkov pa ne. Sem se pozanimala na DURS-u, ki je pristojen za-to podjetje, če je resnično plačalo prispevke za te mesece, pa jih menda je. Zato bom te prispevke tudi vpisala v napoved. Dohodek, če mi bo pa letos izplačan, bom pa tako ali tako naslednje leto vpisala v obrazec.

Vsem se še enkrat lepo zahvaljujem za odgovore, ki so mi zelo pomagali pri odločitvi, ker sem bila od začetka ful zmedena kaj narediti. Nekateri zaposleni na DURS-u so svetovali, da moram napisati tisto kar mi je dal delodajalec, vendar se nisem strinjala. Zato sem se tudi odločila napisati vprašanje na tem forumu in sem zelo vesela, da vas veliko razmišlja tako kot sama.
Hvala vam še enkrat za odgovore.
Odgovori