posoja-leasing delavcev

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
markob
Novinec
Novinec
Kraj: Slovenia

posoja-leasing delavcev

Odgovor Napisal/-a markob »

Spoštovani!

Radi bi posojali svoje zaposlene drugi organizaciji. Pojavlja se težava pri fakturiranju usluge. V primeru, da izstavimo fakturo kupcu za opravljeno storitev moramo obračunati 20% ddv? Ali na tem področju že obstajajo kakšne nove regulative? Pred časom sem v financah zasledil, da mora podjetje pogodbeno zaposlenih delavcev ( šlo je sicer za managerje) poleg fakture ( z 20%ddv) plačati še vse ostale prispevke, ki se nanašajo na redne plače!?

Hvala

Marko
markob
Novinec
Novinec

Glede na to, da mi očitno nihče ne zna pomagati mi prosim svetujte kam naj se obrnem.

Hvala,

lp

Marko
kaltrzic
Računovodja
Računovodja

Odgovor Napisal/-a kaltrzic »

Na davčno upravo, samo oni bodo svetovali tako, da boste čimveč plačali. Tisto o prispevkih je neka nova razlaga in nova pogruntavščina, ki je skregana z logiko, prišla je pa zelo prav pri kasiranju za proračun. Po kmečko zadostuje, da napišete račun in obračunate 20% DDV, ker gre za storitev. Saj ni treba, da zaračunate plačo. Napišite: za vas smo opravili tointo storitev...:wink:
ekonomist
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a ekonomist »

Jaz sem imela en tak primer, ko je bil delavec zaposlen
20 ur pri drugi firmi, delal je pa samo v "naši". Tisto podjetje
je našemu zaračunavalo storitev in obračunalo 20% DDV.

Če to kaj pomaga.

LP
sara1
Novinec
Novinec

Odgovor Napisal/-a sara1 »

Če prav razumem, ne moreš nekomu, ki uporablja tvojega delavca obračunati le storitev brez plače. Naročnik ti mora povrniti tudi celotne stroške plače in provizijo za storitev, vendar to mora biti vse na eni fakturiin na vse skupaj DDV.Kako boš drugače dobil denar , da boš delavcu izplačal plačo
markob
Novinec
Novinec

Seveda je logično,da podjetju, kateremu posojaš delavca obračunaš znesek bruto plače s prispevki, prevozom, prehrano, vendar moraš na vse to obračunati še 20% DDV. Ker je to podjetje, ki se s tem ukvarja, kot primarno dejavnostjo, postajaš nekonkurenčen in ker nimaš vhodnega DDV-ja državi plačuješ dvojno; prispevke + DDV!. Dejansko iščem luknjo, ki bi mi omogočala konkurenčnost na tem področju. Kaj pa 8,5% DDV ? Druga varianta je samo še avtorska pogodba...

lp

Marko
Mirko Zbačnik
Moderator
Moderator
Kraj: Bloke, Postojna
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Mirko Zbačnik »

Tudi ni več zakonske podlage za "posojanje" delavcev. V vsakem primeru je v vašem interesu da zaslužite. Cena usluge mora presegati njegovo bruto plačo.

Avtorsko pogodba milsim da tu ne pride v poštev. Ta se sklepa le za specifična opravila (npr.: predavanje, risanje načrtov, pisanje...) in jo vi sklenete z fizično osebo in nima značaja delovnega razmerja s vsemi pravicami in dolžnostmi obeh strank.

Tudi če bi šlo za opravila, ki se lahko sklepajo z avtorsko pogodbo ne boste konkurenčni. Tudi tu morate dodati DDV in provizijo. Vendar bo tu verjetno oseba sklenila pogodbo direktno z naročnikom.

Verjetno res ni druge rešitve kot je že omenjeno v odgovorih.

Mirko
markob
Novinec
Novinec

hvala!

lp

Marko
KAJ
Računovodja
Računovodja

Odgovor Napisal/-a KAJ »

se pridružujem mnenju kaltrzica.Vi zaračunavate svojo storitev.Če prav
razumem so še vedno v del.razmerju pri vas in jim itak vi potem obračunate plačo.No pa tudi če niso,potem pač zaračunavate manj.Včeraj
je bilo na seminarju o dohodnini momogrede omenjeno,da na tem področju
ni nobenih novih zakonskih ureditev.

lp.vesna
Odgovori