Sem začetnica s statusom s.p., pa me zanima, ali si v tekočem letu lahko
obračunam tudi regres za letni dopust (za sebe-kot nosilko dejavnosti)in sicer v kakšni višini ga lahko uveljavljam za zmanjšanje davčne osnove.
Hvala lepa in lep pozdrav vsem.
Samozaposleni nima stroška plače, zato tudi ne regresa za letni odpust, ki spada med stroške dela.
Podjetniku se delno priznajo odhodki v višini, ki je določena z uredbo: stroški v zvezi s službenimi potovanji, stroški prehrane med delom, stroški prevoza na delo in iz dela ter stroški dela na terenu (44. člen zakona o dohodnini).
LP
S.p. razpolaga z vsem denarjem in ker je eno-osebna družba sam sebi ne nakazuje plače, plačuje le prispevke. Da pa si lahko v stroške km, dnevnice, prispevke,..... Isto kot s plačo je tudi z regresom
Na katerem kontu stroškov pa vodite prispevke za socialno varnost pri s.p.? Slišala sem, da se ti prispevki ne morejo šteti v stroške in da je to obveznost vsakega samozaposlenega, ki se mu ne štejejo v stroške. V primeru, da imaš pa nekoga zaposlenega pa se ti to vsekakor šteje.
Seveda si lahko. Konto pa je 480. Obračun prispevkov (izpis pošlješ vsak mesec na davčno) knjižiš 480/256. Plačilo prispevkov pa 256/110 (trr) ali z gotovino 256/920.