Dvig dobička!

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
nina0
Računovodski mojster
Računovodski mojster
Kraj: Slovenia

Dvig dobička!

Odgovor Napisal/-a nina0 »

Ali obstaja kakšna omejitev pri dvigu dobička? Torej v letu 2005 je podjetje ustvarilo dobiček in bi ga dvignilo vendar več kot ga je ustvarilo v tem letu torej tudi dobiček prejšnjih let? Ali ga lahko ter kako se to prijavi na DURS za podjetje in fizično osebo, ki denar prejme???

Hvala NINA
Taja2
Računovodja
Računovodja
Kraj: Maribor

Odgovor Napisal/-a Taja2 »

Omejitev za izplačilo dobička ne obstaja. Edino rabite sklep skupščine. Ko izplačate dobiček, morate kot podjetje dostaviti na DURS obrazec REK. Potem pa prikažete delitev dobička tudi v izpisih, ki jih daste zaposlenim za dohodnino. Podjetje plača za lastnike tudi dohodnino.

Vi pa v bilanci preknjižite znesek ki ga boste delili na 92-rezerve iz dobička, od koder potem razknjižite plačilo dobička.
Lep dan!
uni
Super računovodja
Super računovodja

Odgovor Napisal/-a uni »

Taja2, s prvim delom odgovora se popolnoma strinjam.Z drugim se pa ne, ker ne vem, zakaj bi preknjižila na rezerve, če se bo ta znseek izplačal kot udeležba v dobičku in ne bo predstavljal nobene rezerve.
930/265,281(na kredit neto + obevznost za akontacijo dohodnine).Lahko bi kvečjemu še nek prehodni konto uporabila, jaz ga ne, pa sedajle nimam časa iskati,kateri je pravi.Ostali?
Taja2
Računovodja
Računovodja
Kraj: Maribor

Odgovor Napisal/-a Taja2 »

Tudi jaz mislim, da ne bi bilo potrebno preknjiževanje, vendar smo od ene revizijske hiše, ki smo jo imeli pri nas v podjetju (pred cca.3 leti) dobili nalogo, da dobiček, ki ga bomo delili, iz ostanka čistega dobička in nerazporejenega dobička preknjižimo na rezerve. To smo naredili in bili so zadovoljni.

Naslednje leto smo imeli drugo revizijsko hišo, ki pa ni rekla, da bi bila ta
knjižba napačna ali pa nepotrebna. Zato mi tako delamo še naprej. Če ni tako prav, pa na žalost ne morem pomagati.
Lep dan!
Odgovori