Pozdravljeni!
Imam eno vprašanje glede vpisa dohodnine pri vzdrževanih družinskih članih. Namreč - moj 4-letni sin živi pri meni in zanj prejemam preživnino določeno s strani sodišča v višini 30.000 sit. Preživnina je bila določena lansko leto. Kot sem si že prebrala v Financah, jaz preživnine ne vpisujem v dohodnino, ker to ne spada v moja lastna sredstva, temveč jo vpiše moj bivši partner.
Problem nastane tukaj - moj bivši partner želi vpisati oz. je že vpisal sina kot vzdrževanega družinskega člana. To sploh sme, če ga vpisujem jaz? Lahko sina vpiševa oba? Dodaten problem nastane še tukaj, ker je vpisal še, da jaz v celoti ne bom izkoristila olajšavo za sina, kar pa ni res.
Kaj lahko naredim?
Hvala za odgovor.
preživnina - dohodnina
Moderator: Mirko Zbačnik
Klub temu, da ga je vaš bivši mož vpisal čec celo leto, ga lahko vpišete tudi vi in olajašave se bo priznala vsakemu pol leta oz. njemu se bo priznala samo do višine 237450,00 sit (kar je polovico olajšave za vzdrževanega družinskega člana), ker v primeru, da plača preživnene manj, kot znaša olajšava, se mu olajšava prizna samo v znesku plačane preživneine, ker pa je plačal preživnine več kot znaša pol olajšave (30.000 x 12 =360.000,00) se mu prizna samo olajšava za pol leta.
Čeprav je vpisal otroka kot olajšavo za celo leto, to ne pomeni, da se vam ne prizna, kajti davčna bo olajšava 100% upoštevala pol leta vsakemu.

Čeprav je vpisal otroka kot olajšavo za celo leto, to ne pomeni, da se vam ne prizna, kajti davčna bo olajšava 100% upoštevala pol leta vsakemu.
2xt