Malo sem zmedena pri eni stvari. V DDPO moramo označiti za kakšno poslovanje med povezanimi osebami gre. V našem podjetju gre za prejemanje posojil od povezanih oseb, zdaj pa me zanima po katerem členu ZDDPO-1 je to.
Pa še to; v letu 2005 smo obračunali obresti na prejeta posojila od povezanih oseb, nismo pa jih izplačali. Ali moram kljub temu izpolniti prilogo 14?
lepo prosim za pomoč.
pa lep sončen dan želim vsem
Označite Davčni zavezanec prejema ali daje posojila povezanim osebam po 15.členu ZDDPO - 1. Jaz bom izpolnila prilogo 14. Kolikor jaz vidim, se vpiše skupna vrednost prejetih ali danih posojil. V navodilih piše, da se vpiše skupna vrednost prejetih oziroma danih posojil v obdobju, ne glede na vrednost prejetih oziroma danih vračil posojil. Ne vem pa zakaj ima obrazec naslov podatki v zvezi z obrestmi...., če pa vpisuješ samo glavnice, ali pa sem kaj spregledala ? Ali vpisujemo glavnice in obresti?
a če je bilo posojio povezani osebi dano v preteklih letih - in še ni vrnjeno - je potrebno tudi označevati povezanost? ali to samo za posojila dana/prejeta v tem obračunskem obdobju?
V tabelo Podatki v zvezi s transakcijami med povezanimi osebami se vpiše skupna vrednost prejetih oziroma danih posojil v obdobju, za katero se sestavlja obračun davka od dohodkov pravnih oseb ( ne glede na vrednosti prejetih oziroma danih vračil posojil.)
Jaz razumem tako, da vpišeš prejeta oziroma dana posojila v obdobju za katero se sestavlja obračun. V vašem primeru, če ste imeli samo otvoritev, prometa v obdobju pa ne, jaz ne bi vpisovala. lp
Zdaj pa sem že tako zmedena, da res več ne vem kako in kaj. Pri eni drugi temi na tem forumu, pa so razpravljalci prišli do sklepa, da priloge 14 ni potrebno izpolnjevati, če povezana oseba (fizična oseba) da posojilo pravni osebi.
Lahko še kdo to potrdi?
Jaz fizičnih oseb ne bom označevala. Imam pa primer povezanih oseb 2 d.o.o.-ja. Vpisala bom prejeta in dana posojila in konec. Če je prav, pa ne vem. upam. Obresti so obračunane, tako da kar se tiče davčne osnove je ok.Govorila sem z referentko na durs-u, če kaj ne bo v redu z prilogami, jih bom pa naknadno dostavila. Mislim da je najbolj pomembna davčna osnova, izračun obveznosti in plačila. Priloge pa na to ne vplivajo. Tudi na dursu jim glede prilog še ni kaj dosti jasno. Večina obračunov je že oddanih. Bolj razmišljamo in razglabljamo, manj je na koncu jasno. Stališče ki ga imate, obdržite, oddajte in si privoščite malo oddih, vsaj čez vikend. lp